Ο Vic Flick, ο διάσημος Βρετανός μουσικός που έπαιξε το περίφημο jangly κιθαριστικό μοτίβο που ακούγεται στη μουσική των τίτλων του James Bond, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.
Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο γιος του. Σύμφωνα με τον Kevin Flick, ο πατέρας του, ο οποίος είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ., απεβίωσε στις 14 Νοεμβρίου.
Ο γεννημένος στο Σάρεϊ το 1937, Vic Flick, είχε συνεργαστεί με τον Τζον Μπάρι στο συγκρότημα John Barry Seven, τον συνθέτη ο οποίος επιστρατεύτηκε για να διασκευάσει το θέμα του Μόντι Νόρμαν για το Dr No, την πρώτη ταινία Τζέιμς Μποντ.
Η μουσική των τίτλων ηχογραφήθηκε το 1962. Ο Vic Flick έπαιξε το διάσημο riff με μια αγγλική κιθάρα Clifford Essex Paragon Deluxe του 1939, που ήταν συνδεδεμένη σε έναν ενισχυτή Fender Vibrolux, ο οποίος πρόσθεσε έναν «βαρύ ήχο». Ποια ήταν η αμοιβή του; Έξι λίρες.
Όπως είχε δηλώσει στον Jon Burlingame για το βιβλίο του The Music of James Bond (2012) «Το τόνισα έντονα […] και βγήκε συναρπαστικό, σχεδόν ‘επιθετικό’, κάτι που ταίριαζε στην εικόνα του James Bond».
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Guitar Player το 2021, ο Flick απέδωσε τον «μυστηριώδη, ισχυρό ήχο» της κιθάρας στο θέμα του Bond στο πλέκτρο που χρησιμοποίησε και στις χορδές της κιθάρας.
Ο Flick έπαιξε μουσική στα soundtrack πολλών ταινιών 007, μεταξύ άλλων και στο «Goldfinger» (1964) που ερμήνευσε η Σίρλεϊ Μπάσεϊ.
Συμμετείχε επίσης σε ηχογραφήσεις μεγάλων επιτυχιών, όπως το Downtown της Πετούλα Κλαρκ, το It’s Not Unusual και το What’s New Pussycat? του Τομ Τζόουνς, το Spicks and Specks των Bee Gees και το Theme (This Boy) για την ταινία A Hard Day’s Night των Beatles το 1964.
Όπως έγραψε ο Justin Hayward των Moody Blues στον πρόλογο των απομνημονευμάτων του Flick με τίτλο «Vic Flick, Guitarman: From James Bond to The Beatles and Beyond» (2008) «Στεκόταν πάντα όρθιος για να παίξει! Ναι, ξέρω ότι ακούγεται προφανές -αλλά δεν μπορούσες να παίξεις τη ‘δική μας’ μουσική καθιστός. Οι πραγματικοί ήρωες της κιθάρας παίζουν πάντα όρθιοι».
Το 2013, ο Flick έλαβε βραβείο για την προσφορά του στη μουσική από το National Guitar Museum.
Με πληροφορίες από Guardian