Εάν το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, ο πρόεδρος Πούτιν θα χρειαστεί κάποιον «δικό του» να αναλάβει την ηγεσία της χώρας- και, σύμφωνα με δημοσίευμα του Newsweek, αυτός φαίνεται να είναι ο Ουκρανός ολιγάρχης Βίκτορ Μέντβεντσουκ, γεννηθείς στη Ρωσία.
Ο Μέντβεντσουκ είναι εξαιρετικά κοντά στον Πούτιν, ο οποίος άλλωστε έχει βαφτίσει την κόρη του. Επίσης, είναι εδώ και πολύ καιρό υποστηρικτής των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Ως πρόεδρος του κόμματος «Πλατφόρμα Αντίστασης- Για τη Ζωή», ο Μέντβεντσουκ αποτελεί παίκτη-«κλειδί» για τα φιλορωσικά πολιτικά κινήματα.
Αν και ο Μέντβεντσουκ είναι σε περιορισμό σε κτιριακό συγκρότημα βόρεια του Κιέβου λόγω υποψιών για προδοσία μετά από κατηγορίες για υποστήριξη των δυνάμεων των αυτονομιστών, η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να τον φέρει πίσω στο προσκήνιο, καθώς ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία για «γενοκτονία» σε βάρος ρωσόφωνων.
«Θα περίμενα, αν ο Πούτιν διάλεγε, να ήταν (ο Μέντβεντσουκ) η επιλογή του, και μάλλον ο Πούτιν θα διαλέξει» είπε στο Newsweek ο Τζάρο Μπιλοτσέρκοβιτς, ειδικός στο University of Dayton πάνω σε θέματα Ουκρανίας και Ρωσίας. «Ακόμα και δεν ήταν το νούμερο 1, θα μπορούσε να είναι το πραγματικό νούμερο 1, ακόμα και αν βάλουν κάποια άλλη μαριονέτα εκεί».
Ο Μπιλοτσέρκοβιτς είπε πως οι φιλορωσικές θέσεις του Μέντβεντσουκ, σε συνδυασμό με τις θέσεις του κατά της ΕΕ και της Δύσης τον καθιστούν ελκυστικό υποψήφιο για τη ρωσική κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει την επιρροή του ΝΑΤΟ. Επιπρόσθετα, οι βαθείς προσωπικοί δεσμοί με τον Πούτιν σίγουρα θα έπαιζαν ρόλο καθώς η Μόσχα θα λάμβανε την απόφασή της.
Πέραν των βαθιών σχέσεών του με τη Ρωσία, ο Μπιλοτσέρκοβιτς σημείωσε πως η εμπλοκή του Μέντβεντσουκ σε πετρελαϊκά projects και οι σχέσεις του με Ρώσους επιχειρηματίες θα του επέτρεπε να συνδέσει περαιτέρω την οικονομία της Ουκρανίας με αυτήν της Ρωσίας, ενισχύοντας επίσης και το ρωσικό αφήγημα. «Έχει θέσει υπό τον έλεγχό του έναν σημαντικό αριθμό media, και έτσι, νομίζω, αυτό θα αποτελούσε προστιθέμενη αξία για το Κρεμλίνο» είπε στο Newsweek ο Άντριου Λόχσεν, του CSIS. «Είναι αδύνατον να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια εικόνα του νόμιμου ηγέτη της Ουκρανίας, μα φυσικά θα είχε σημαντικό πλεονέκτημα στο να προσπαθήσει να υπονομεύσει τη στήριξη για την ουκρανική εθνική κυριαρχία εκ των έσω».
Ο Μέντβεντσουκ θεωρείται ότι ήταν ιδιοκτήτης τουλάχιστον τριών τηλεοπτικών σταθμών τους οποίους είχε κλείσει πέρυσι ο πρόεδρος Ζελένσκι- η μοίρα του οποίου θα ήταν άγνωστη εάν ο Πούτιν έβαζε στη θέση του τον Μέντβεντσουκ.