Βίντεο: Πτώματα Ρώσων στρατιωτών που έμειναν πίσω ανακαλύπτονται κοντά στο Κίεβο

Μακάβρια ευρήματα κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Anadolu Agency via Getty Images

Όταν είδαν τα σκυλιά τους να σκάβουν επίμονα σε μια περιοχή στο δάσος, οι κάτοικοι του χωριού Ζαβαλίβκα κάλεσαν τις αρχές: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ομάδα του ουκρανικού στρατού ήταν σύντομα επί σκηνής με λευκές προστατευτικές στολές και πραγματοποίησε έρευνες, βρίσκοντας το πτώμα ενός άνδρα που ήταν μπρούμυτα, με τα πόδια του σε αφύσικη θέση από κάτω του. Η στολή του έδειχνε πως ήταν Ρώσος στρατιώτης.

Εβδομάδες μετά το τέλος της αποτυχημένης προσπάθειας κατάληψης του Κιέβου, πτώματα Ρώσων στρατιωτών ανακαλύπτονται ακόμα μέσα και γύρω από χωριά από τα οποία πέρασαν ή κατέλαβαν κοντά στο Κίεβο- ωστόσο η Ουκρανία λέει πως η Ρωσία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ανάκτησή τους.

Από τον τάφο στο δάσος η συγκεκριμένη σορός μεταφέρθηκε σε ένα τρένο- ψυγείο στα περίχωρα του Κιέβου, που πλέον λειτουργεί ως κινητό νεκροτομείο για τους νεκρούς Ρώσους. Οι λευκές πλαστικές σακούλες έχουν αριθμούς αντί για πτώματα. Όπως λένε οι δημοσιογράφοι του BBC, την ημέρα που το επισκέφτηκαν, σε δύο βαγόνια βρίσκονταν τουλάχιστον 137. Προσπάθειες ταυτοποίησης γίνονται, μα δεν είναι πάντα επιτυχείς.

«Τα πτώματα που βρήκαμε δείχνουν πως αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν σκουπίδια, σαν κρέας για τα κανόνια» είπε στο BBC ο συνταγματάρχης Βολοντιμίρ Λιαμζίν. «Δεν χρειάζονται τους στρατιώτες τους. Τους πετούν εδώ, υποχωρούν – και αφήνουν τα πτώματα».

Ο στρατιώτης που είχε αναφερθεί στην αρχή διαπιστώθηκε πως ήταν ένας νεαρός, παντρεμένος στρατιώτης από τη Σιβηρία. Είναι άγνωστο πώς βρέθηκε εκεί. Οι χωρικοί της Ζαβαλίβκα λένε ότι κρύβονταν στα υπόγειά τους από τους βομβαρδισμούς, και θεωρούν πως τραυματίστηκε και χάθηκε ενώ η μονάδα του υποχωρούσε.

«Κάναμε μια ανταλλαγή» είπε ο συνταγματάρχης Λιαμζίν, σημειώνοντας ότι η Ρωσία είχε στείλει μια λίστα με νεκρούς στρατιώτες που ήθελε να επιστραφούν. «Είμαστε έτοιμοι να τους δώσουμε όλους πίσω, θέλουμε να μας επιστρέψουν και τους δικούς μας νεκρούς. Χτυπάμε κάθε πόρτα που υπάρχει, μα δεν υπάρχει απάντηση, κανένας διάλογος».

Η καθυστέρηση στην περισυλλογή πτωμάτων δεν είναι αποκλειστικότητα της Ρωσίας: Καμία πλευρά δεν αποκαλύπτει ποιες είναι οι δικές της απώλειες, και αρκετές ουκρανικές οικογένειες είπαν στο BBC πως ούτε η δική τους κυβέρνηση βοηθά στην ανάκτηση πτωμάτων Ουκρανών στρατιωτών από τα πεδία της μάχης. Μία γυναίκα που ενημερώθηκε για τον θάνατο του συζύγου της από τους άνδρες στη μονάδα του είπε ότι προσπαθούσε να πάρει τη σορό του επί σχεδόν τρεις μήνες.

Ωστόσο κοντά στο Κίεβο πτώματα ανακαλύπτονται συνέχεια. Στο Σιντνιάκι, πάνω από τη Ζαβαλίβκα, ο πρεσβύτερος του χωριού είπε ότι τουλάχιστον 10 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και εγκαταλειφθεί τον Μάρτιο, ίσως παραπάνω. Η φάλαγγά τους χάθηκε, καθώς οι ντόπιοι είχαν αφαιρέσει ή αλλάξει πινακίδες, και έπεσε σε ενέδρα. Ακολούθησε άγρια μάχη.

Ο πρεσβύτερος λέει πως ο ίδιος και άλλοι έθαψαν τα πτώματα μετά τη μάχη για «λόγους υγιεινής», καθώς τα περισσότερα ήταν κομματιασμένα.

Δημοφιλή