Όταν ο Λεονίντ Πλιάτς και ο εργοδότης του πυροβολήθηκαν από Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία, οι φόνοι τους κατεγράφησαν σε κάμερες, με το βίντεο να δημοσιεύεται σε διεθνή ΜΜΕ και να κάνει τον γύρο του κόσμου. Το εν λόγω υλικό πλέον διερευνάται από Ουκρανούς εισαγγελείς, ως πιθανό έγκλημα πολέμου.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το περιστατικό έλαβε χώρα στο αποκορύφωμα των συγκρούσεων κοντά στο Κίεβο, ενώ οι δρόμοι γύρω από την πρωτεύουσα ήταν πεδία μάχης. Κάποιες από τις συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στο κατάστημα ποδηλάτων όπου ο Λεονίντ δούλευε ως σεκιουριτάς. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε ένοπλη σύγκρουση, καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες φαίνονται να σκοτώνουν τους δύο άοπλους Ουκρανούς και μετά να λεηλατούν το κατάστημα.
Το BBC παρουσιάζει σε δημοσίευμά του τα γεγονότα, όπως προκύπτουν από το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες και τις καταθέσεις των ανθρώπων με τους οποίους ο Λεονίντ μίλησε εκείνη την ημέρα, καθώς και των Ουκρανών μαχητών που προσπάθησαν να τον διασώσουν.
Οι Ρώσοι κατέφθασαν με ένα κλεμμένο βαν, που είχε πάνω του γραμμένο V και Tank Spetsnaz. Οι άνδρες εκείνοι φορούσαν ρωσικές στολές και πλησίασαν έχοντας έτοιμα τα όπλα τους. Ο 65χρονος Λεονίντ τους πλησίασε με τα χέρια ψηλά, και αρχικά οι Ρώσοι μίλησαν σε αυτόν και τον εργοδότη του ήρεμα. Αν και δεν υπάρχει ηχητικό, τα πράγματα φαίνονται να εξελίσσονται ήρεμα. Κάποια στιγμή οι Ουκρανοί γυρίζουν πλάτες και απομακρύνονται, ενώ απομακρύνονται και οι στρατιώτες. Ξαφνικά γυρίζουν και τους πυροβολούν πολλαπλές φορές στις πλάτες. Ο ένας σκοτώνεται αμέσως, μα ο Λεονίντ καταφέρνει να σηκωθεί, και δένει τη ζώνη του γύρω από τον μηρό του για να σταματήσει την αιμορραγία, μετά προσπαθεί να καλέσει βοήθεια. Ο Βασίλ Ποντλέφσκι, φίλος του, του μίλησε δύο φορές εκείνη την ημέρα, και ο Λεονίντ του είπε ότι οι στρατιώτες τους είχαν πει ότι δεν σκοτώνουν αμάχους, και μετά τον πυροβόλησαν.
Ακολούθως ο Βασίλ κάλεσε τους εθελοντές των τοπικών δυνάμεων άμυνας. Δύο εξ αυτών έδειξαν στο BBC βίντεο με ρωσικά άρματα να περνούν τις θέσεις τους: Η δουλειά τους εκείνες τις ημέρες ήταν να καταγράφουν τις ρωσικές κινήσεις. Όταν ενημερώθηκαν για την κατάσταση του Πλιάτς, τους ανατέθηκε να τον σώσουν, αλλά αναγκάστηκαν να περιμένουν, καθώς ήταν ελαφρά οπλισμένοι και στην περιοχή υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες ακόμα. Σε βίντεο φαίνονται να μπαίνουν σε δωμάτια, να κλέβουν ποδήλατα και να λεηλατούν το κατάστημα.
«Το μιλήσαμε στο τηλέφωνο, προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε...του είπαμε ότι φτάνουμε. Ίσως αυτό τον βοήθησε. Ίσως. Μα όταν φτάσαμε δυστυχώς ήταν νεκρός» λέει στο BBC ο Σάσα, ένας εκ των εθελοντών.
Η εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι οι δύο φόνοι διερευνώνται ως πιθανό έγκλημα πολέμου- μία ακόμη από περίπου 10.000 υποθέσεις που έχουν καταγραφεί.