Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ το έκτο βιβλίο της ψυχολόγου και συγγραφέα, Κατερίνας Τζωρτζακάκη, «Η Καλή Νεράιδα». Είναι μια συλλογή με 27 διηγήματα, που γράφτηκαν από την εποχή της κρίσης ως τα πρώτα χρόνια της πανδημίας.
Οι ήρωες είναι καθημερινοί, χωρίς ονόματα. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας, που στις δύσκολες αυτές περιόδους προσπαθεί να διαχειριστεί τις εσωτερικές του δυσκολίες, να έχει καλές σχέσεις με τους αγαπημένους του, να βρει νόημα σε μια ζωή ανασφάλειας, ανούσιων υποχρεώσεων και ξεχασμένων επιθυμιών. Είναι άνθρωποι της εποχής της κοινωνικής αδιαφορίας και των προτύπων «επιτυχίας» που την τελευταία δεκαετία άρχισαν να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι.
Ένας ήρωας από αυτούς είναι προνομιούχος οικονομικά και βουλιάζει, γιατί το χρήμα κάνει τους ανθρώπους αντικείμενα και τα ψυχικά κενά εύκολα βρίσκουν διέξοδο στους εθισμούς. Άλλοι είναι πατέρες που αναζητούν τον ρόλο τους σε μια εποχή όπου καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στην οικογένεια. Μητέρες εξαντλημένες αναρωτιούνται αν δικαιούνται να έχουν ακόμη όνειρα. Νέοι, που μεγάλωσαν με ανέσεις, βυθίζονται στην εργασιακή αβεβαιότητα.
Απέναντι σε όλα αυτά στέκουν η τέχνη, η ομορφιά της φύσης, η χαρά των παιδιών. Πάνω από όλα η αληθινή ανθρώπινη επαφή. Μέσα σε έναν κόσμο, που όλο και σκοτεινιάζει, μόνο η επικοινωνία θα βγάλει τον άνθρωπο του 21ου αιώνα από την απομόνωση και τις ανελέητες εσωτερικές ψυχικές συγκρούσεις.
Η ζωή είναι πολύ βαρετή, όταν δεν τη θεωρούμε μαγική. Όσο κι αν μεγαλώνουμε, πάντα στις δύσκολες στιγμές θα χρειαζόμαστε ένα μαγικό άγγιγμα, αυτό το κάτι που θα μας κάνει να συνεχίσουμε. Οι ήρωες των παραμυθιών δεν υπάρχουν για εμάς τους ενήλικες μα η Καλή Νεράιδα βρίσκεται μέσα μας. Είναι ο καλός εαυτός μας, που νικάει τον κακό. Είναι η ανιδιοτελής φιλική προσφορά. Είναι η αγάπη που έχουμε πάρει και οι άνθρωποι που πίστεψαν σε εμάς. Είναι το καλό που κάναμε κάποτε και επιστρέφει. Είναι τα παιδικά μας όνειρα, που έχουν δικαίωμα να ζουν ακόμη και να διεκδικούν την αληθινή ευτυχία.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Κατερίνα Τζωρτζακάκη γεννήθηκε το 1982 και έχει καταγωγή από το Τυμπάκι Ηρακλείου και τους Φούρνους Ερμιονίδας. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Ακολούθησαν εκπαιδεύσεις στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία και το Art Therapy και τη Θετική Ψυχολογία. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τον υποτιτλισμό. Από τα φοιτητικά της χρόνια και για μεγάλα χρονικά διαστήματα εργάστηκε εθελοντικά σε φορείς, που υποστήριζαν ανθρώπους με δυσκολίες.
Από το 2016 συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες στα πλαίσια της ειδικής αγωγής και της τυπικής εκπαίδευσης. Τα εργαστήρια αυτά έχουν ως βασικό άξονα τη σύνθεση ιστοριών. Έχει παρουσιάσει σε τρία επιστημονικά συνέδρια προτάσεις για τη χρήση των ιστοριών στην εκπαίδευση. Δράση που βασίστηκε σε παιδικές της ιστορίες παρουσιάστηκε το 2017 σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό συνέδριο Παιδιατρικής.
Έχει γράψει τα πεζογραφήματα «Ο Χορός στη Σκακιέρα», «Παράλληλα Σύμπαντα», «Χαμένες Παραστάσεις». Δημιούργησε τα βιβλία, «Μητρότητα, η δύναμη στην αδυναμία» και «Συναντήσεις με τον πατέρα» σε συνεργασία με την ψυχολόγο Γεωργία Τσούμπα. Είναι επίσης αρθρογράφος.