Μετά από μία πολύωρη διαδικασία που ξεκίνησε από χθες, Τετάρτη (4/12) ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναπροσαρμογή μισθών του δημοσίου τομέα.
Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής και των άρθρων 1-15 του νομοσχεδίου.
Σε σύνολο 296 βουλευτών υπέρ της αρχής τάχθηκαν 157 βουλευτές έναντι 139 που ψήφισαν ”Όχι”.
Οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν «πυρά» για τις διατάξεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, εστίασε στο τι θα συμβεί από την εφαρμογή του νέου νόμου για τον κατώτατο μισθό. Είπε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί μέχρι τέλους έτσι ώστε να πετύχει δύο στόχους: πρώτον σε ό, τι αφορά το μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας και δεύτερον, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι συσσωρευτικά η αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 και εντεύθεν έφτασε στο 46%, πρωτόγνωρο για την εργατική νομοθεσία. Επίσης τόνισε ότι θα εργάζεται και θα υλοποιήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που είναι επ ωφελεία πρωτίστως των εργαζομένων.
«Το ΠΑΣΟΚ ζητάει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μετά από συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Η Νέα Δημοκρατία απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους δεν έχει όρια, γιατί προωθεί ένα μοντέλο αδιαφάνειας, στο πλαίσιο του οποίου οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται συλλογικά αλλά μονομερώς από την κυβέρνηση. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καθορίζουν τον κατώτατο μισθό μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Δριμεία κριτική άσκησε με τη σειρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Φτάνει πια με την κοροϊδία σας. Το ίδιο θέατρο συνεχίζετε να παίζετε και με τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Ψέματα, ψέματα και πάλι ψέματα. Λέτε συνειδητά ψέματα ότι με το νόμο αυτό δεν θα μειώνονται οι μισθοί. Καλά, τι νομίζετε ότι ζούμε σε χώρα λωτοφάγων; Να αποσύρετε το δικό σας τερατούργημα και να φέρετε για ψήφιση τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, αν όντως επιθυμείτε την επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας στην Ελλάδα».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, από την άλλη πλευρά, σημείωσε:
«Οι ώρες εργασίας παρέμειναν κατά σχεδόν τετρακόσιες ώρες περισσότερες συγκριτικά με τις γερμανικές. Οι Γερμανοί είναι επίσης οι κορυφαίοι στις αναρρωτικές άδειες με 25 ημέρες ετησίως σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 14 ημέρες. Ο Έλληνας λοιπόν εργάζεται, δεν αμείβεται και τον λένε τεμπέλη και μίζερο. Και μιλάμε για κατώτατο μισθό. Τι να συζητάμε;».
«Η μόνη χώρα που εφαρμόζει τον αλγόριθμο είναι η Γαλλία και δείτε τα χάλια της και την κατάντια της. Για αυτό και δεν ψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο», επισήμανε ο Δημήτρης Νατσιός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews