Βοηθήστε μας όπως βοήθησαν εσάς μετά τον πόλεμο: Μήνυμα ιταλικών πόλεων προς τη Γερμανία

Μέσω της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
ANDREAS SOLARO via Getty Images

Ιταλοί δήμαρχοι και κυβερνήτες περιφερειών αγόρασαν την Τρίτη μια σελίδα στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, προκειμένου να ζητήσουν από τη Γερμανία αλληλεγγύη εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού, τονίζοντας πως τα άλλα κράτη είχαν συμφωνήσει να περικόψουν το χρέος της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ιταλία έχει περισσότερους νεκρούς από τον κορονοϊό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με 11.591 θανάτους ως τη Δευτέρα και πάνω από 100.000 κρούσματα.

Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ιταλών για αυτό που εκλαμβάνεται ως αδιαφορία της Γερμανίας για τα δεινά τους, καθώς το Βερολίνο αρνείται να εισακούσει τις εκκλήσεις άλλων χωρών για την έκδοση αμοιβαίου χρέους για να βοηθηθούν οι δεινοπαθούσες οικονομίες τους.

«Αγαπητοί μας Γερμανοί φίλοι, η μνήμη βοηθά να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις» σημειώνεται στην επιστολή, μετά από αναφορά στη συμφωνία του 1953 για τη μείωση του γερμανικού χρέους προκειμένου να βοηθηθεί η μεταπολεμική της ανάκαμψη.

Υπεγράφη από δημάρχους αριστερών και δεξιών κομμάτων που αντιπροσωπεύουν τις πόλεις της βόρειας Ιταλίας οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, μεταξύ των οποίων το Μπέργκαμο και το Μιλάνο, καθώς και η Εμίλια Ρομάνα.

Επίσης, στην επιστολή υπάρχουν αιχμές και προς την Ολλανδία, η οποία στην Ιταλία θεωρείται φορολογικός παράδεισος για εταιρείες, σημειώνοντας πως «εγκαθίδρυσε ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που αφαιρεί πόρους από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια».

Εννιά χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα κοινή έκδοση χρέους για τη χρηματοδότηση μιας οικονομικής ανάκαμψης μετά το ξέσπασμα του ιού, που φαίνεται βέβαιο ότι θα στείλει την Ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση. Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία αντιτίθενται στην πρόταση των αποκαλούμενων ευρω-ομολόγων, διατηρώντας την παραδοσιακή τους απροθυμία να μοιραστούν τα χρέη λιγότερο ανταγωνιστικών οικονομιών.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή