Βόμβα στο Εφετείο Θεσσαλονικής: Προβληματισμός για τα σοβαρά κενά ασφαλείας

«Εχουμε Άγιο αλλά δεν μπορεί ο Άγιος να φυλά τα δικαστήρια» λένε οι δικαστικοί.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
MotionTeam

Με αφορμή την αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού μέσα σε επιστολή προς την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, η ηγεσία του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σε κοινή ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό για τη στοχοποίηση, για μία ακόμη φορά, των δικαστικών λειτουργών και επισημαίνουν την ανάγκη τοποθέτησης σε κάθε δικαστικό κατάστημα της χώρας ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας.

Αναλυτικότερα, η κοινή ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή την αποστολή εκρηκτικού δέματος-επιστολής προς την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, που, κατά τύχη αγαθή, έγινε έγκαιρα αντιληπτό και εξουδετερώθηκε, πριν ανοιγεί και εκραγεί, με τις εντεύθεν απρόβλεπτες συνέπειες, ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ την βαθιά μας λύπη, αλλά και τον έντονο προβληματισμό μας για τη στοχοποίηση, για μια ακόμη φορά, Δικαστικών Λειτουργών, που επιτελούν το έργο της εφαρμογής των νόμων, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ την ανάγκη τοποθέτησης και λειτουργίας σε κάθε δικαστικό κατάστημα της Χώρας ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας για την ανίχνευση πιθανού επικίνδυνου περιεχομένου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η απρόσκοπτη πρόσβαση στις δικαστικές υπηρεσίες των πολιτών, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων, και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ότι παραμένουμε πιστοί στην άσκηση του καθήκοντός μας, υπό οιεσδήποτε συνθήκες και κινδύνους».

Τι ζητάει η πρόεδρος της ΕνΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη

«Πρώτη φορά φτάνει στα χέρια δικαστή ένας εκρηκτικός μηχανισμός» δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) Μαργαρίτα Στενιώτη, επισκεπτόμενη το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, μία μέρα μετά τον εντοπισμό φακέλου, παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη, που είχε ως παραλήπτρια μία πρόεδρο Εφετών.

Καταδικάζοντας την «τρομοκρατική - εγκληματική ενέργεια», η κ. Στενιώτη έκανε λόγο για «ελλιπή μέτρα φύλαξης», καλώντας την Πολιτεία, στην οποία η Ένωση -όπως είπε- έχει προσφύγει επανειλημμένες φορές, να ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Τάχθηκε, δε, υπέρ της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας και φύλαξης τόσο των δικαστικών μεγάρων όσο και των δικαστών.

Όσον αφορά τους συναδέλφους της δικαστές ζήτησε από την Πολιτεία να επανέλθει η φύλαξη στις περιπτώσεις δικαστών που χειρίζονται υποθέσεις με επικινδυνότητα. «Ο θεσμικός ρόλος του δικαστικού λειτουργού ενέχει επικινδυνότητα, επομένως μπορούν να φύγουν αστυνομικοί από τη φύλαξη επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ιδιωτικά να έχουν φύλαξη. Ο δικαστής δεν έχει» είπε η κ. Στενιώτη.

Η πρόεδρος της ΕνΔΕ επισήμανε ακόμη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δέχονται απειλές και βία, αλλά «δεν πτοούνται, είναι μέρος του λειτουργήματος», ενώ υπενθύμισε προ διμήνου περιστατικό στην Αθήνα, όπου σε πυλωτή συναδέλφου της εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός και υπήρξε ανάληψη ευθύνης 15 μέρες αργότερα.

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η μαγνητική πύλη στην κεντρική είσοδο «δεν είναι αρκετή», διότι υπάρχει πρόσβαση κι από άλλες εισόδους. «Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία ότι αυτός ο φάκελος περιείχε 500 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης (σ.σ. ζελατοδυναμίτιδα). Έφυγε από το ισόγειο και ανέβηκε τρεις ορόφους χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν» ανέφερε η πρόεδρος της ΕνΔΕ και σχολιάζοντας το γεγονός ότι αναφερόταν ως αποστολέας η ΕνΔΕ, είπε ότι επρόκειτο για «τέχνασμα» μιας και «η παραλήπτρια δείχνει εμπιστοσύνη στον αποστολέα».

«Οι αντοχές του Έλληνα δικαστή αντιστέκονται σε κάθε είδους αυθαίρετη επίδειξη δύναμης»

«Ενέργειες οργανωμένης βίας, όπως η χθεσινή στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, αναμφίβολα δυναμιτίζουν την κοινωνική ειρήνη, τον στοιχειώδη αυτό όρο της κοινωνικής συμβίωσης, όμως δεν κλονίζουν τη δημοκρατία στη χώρα μας» τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο εφέτης Νίκος Βόκας, εκπρόσωπος Τύπου του Εφετείου Θεσσαλονίκης.

«Οι αντοχές του Έλληνα δικαστή, όπως έχει ιστορικά αποδειχθεί, αντιστέκονται σε κάθε είδους αυθαίρετη επίδειξη δύναμης» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση και υπογραμμίζεται: «Η δικαιοσύνη μιας χώρας μετριέται με το σθένος και την ποιότητα των δικαστών της. Και ευτυχώς, στην πατρίδα μας, ο Έλληνας δικαστής, παρά τις όποιες προκλήσεις, είναι και θα παραμείνει ο αδιασάλευτος Εγγυητής του κάθε πολίτη απέναντι στην ιδιωτική, την οικονομική και την κρατική βία».

Ενίσχυση των μέτρων φύλαξης

Στο μεταξύ, ενισχυμένα σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα είναι από το πρωί τα μέτρα φύλαξης στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι, όπως και πολίτες εισέρχονται μόνο από την κεντρική είσοδο (επί της 26ης Οκτωβρίου), περνώντας από την πύλη X-RAY ή με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας. Η πλαϊνή είσοδος από το ΙΚΑ-Πύλης Αξιού παρέμεινε κλειστή.

Εξάλλου, οι δικαστικοί υπάλληλοι της Θεσσαλονίκης έχουν προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας, από τις 11.00 έως τις 13.00, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ελλιπή, όπως τονίζουν, μέτρα φύλαξης.

Φλωρίδης: «Σοβαρό κενό ασφαλείας»

Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” ανέφερε πως:

«Προφανώς έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας στο δικαστήριο. Γιατί το να φτάσει ένας τέτοιος μηχανισμός στο γραφείο της προέδρου των Εφετών και από κει στο γραφείο μιας άλλης προέδρου, δείχνει πως προφανώς κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελέγχους. Η αστυνομία αξιολογεί ξανά όλο το σύστημα ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης το οποίο και πριν λίγα χρόνια είχε υποστεί μεγάλη βομβιστική επίθεση. Δεν αποκλείεται ο φάκελος να πήγε απευθείας στο γραφείο. Υπάρχει μια πύλη που δεν έχει μηχάνημα ελέγχου αυτό όμως δεν σημαίνει πως ότι περνάει από κει δεν πρέπει να πάει στο μηχάνημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dikastiko.gr

Δημοφιλή