Το πετρέλαιο ανέβηκε πάνω από τα 112 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή 4 Μαρτίου, καθώς οι φόβοι για διακοπή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου ενόψει των δυτικών κυρώσεων αντιστάθμισαν την προοπτική για περισσότερο πετρέλαιο από το Ιράν σε περίπτωση πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σημάδια κλιμάκωσης στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, με αναφορές για πυρκαγιά σε ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο, προκάλεσαν άμεσα έντονη νευρικότητα, μέχρι την ώρα που οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η φωτιά σε ένα κτίριο που προσδιορίστηκε ως κέντρο εκπαίδευσης είχε σβήσει.
Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωνε άνοδο έως και 114,23 δολάρια το βαρέλι με την τιμή να κλείντει τελικά αυξημένη κατά 1,97 δολάρια ή 1,8%, στα 112,43 δολάρια.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνει ότι οι φόβοι για την προσφορά θα παραμείνουν στο επίκεντρο», δήλωσε ο Στέφεν Μπρένοκ της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει «μια νέα αίσθηση επείγοντος» για την αναβίωση της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η «βιασύνη» της Δύσης να καταλήξει σε μια πυρηνική συμφωνία «δεν μπορεί να εμποδίσει την τήρηση των κόκκινων γραμμών του Ιράν», συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών εγγυήσεων.
Το αργό πετρέλαιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας αυτή την εβδομάδα και οι τιμές αναμένεται να καταγράψουν τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη τους από τα μέσα του 2020, με το δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ να αυξάνεται περισσότερο από 18% και το Brent 13%.
Στα δύο ευρώ βενζίνη και πετρέλαιο στα πρατήρια καυσίμων
Είναι ενδεικτικό ότι στην κεντρική Ευρώπη, στην μεγάλη αγορά της Γερμανίας, οι ανατιμήσεις στα καύσιμα φτάνουν ήδη στον καταναλωτή...
Στη φωτογραφία παραπάνω διακρίνονται οι τιμές βενζίνης και πετρελαίου μία ανάσα από τα δύο ευρώ/λίτο στις 3 Μαρτίου 2022.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται υπό τον φόβο ότι οι δυτικές κυρώσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα διακόψουν τις αποστολές από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού και πετρελαϊκών προϊόντων στον κόσμο.
Η εμπορική δραστηριότητα για το ρωσικό αργό έχει επιβραδυνθεί καθώς οι αγοραστές διστάζουν να κάνουν αγορές λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δέχεται αυξανόμενη πίεση να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Περισσότερα αποθέματα πετρελαίου πρόκειται να προστεθούν στην αγορά από μια συντονισμένη αποδέσμευση 60 εκατομμυρίων βαρελιών αποθεμάτων πετρελαίου από τις ανεπτυγμένες χώρες, που συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα. Η Ιαπωνία δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να απελευθερώσει 7,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Εκτοξεύονται οι τιμές πρώτων υλών
Οι αγορές εμπορευμάτων ήταν την Παρασκευή καθ′ οδόν για τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη τους εδώ και χρόνια, καθώς το κλείσιμο των ουκρανικών λιμανιών και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ώθησαν τους αγοραστές ενέργειας, καλλιεργειών και μετάλλων να αναζητούν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.
Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βασικών πρώτων υλών στον κόσμο, από φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο μέχρι αλουμίνιο και σιτάρι και το πιθανό ”πάγωμα” των εξαγωγών της λόγω των κυρώσεων έχει προκαλέσει φρενίτιδα σε εμπόρους και εισαγωγείς.
Ως αποτέλεσμα, προκύπτει η εικόνα που βλέπετε παραπάνω στο διάγραμμα του thompsonreuters.com με το πετρέλαιο Brent, το φυσικό αέριο, το σιτάρι, αλλά και σπάνια μέταλλα όπως το Παλλάδιο να έχουν πάρει τον ανήφορο παρασύροντας τις διεθνείς αγορές σε κούρσα ανατιμήσεων.
πηγές: Reuters, Thompsonreuters