Βorderline: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης στις οθόνες μας

Ψηφιακές συναυλίες χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό.
Curl στο θέατρο πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας
Curl στο θέατρο πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας
Πηνελόπη Γερασίμου

Χωρίς όρια και χωρίς σύνορα. Το δέκατο μουσικό φεστιβάλ Borderline της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση έρχεται στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση έως 16 Φεβρουαρίου.

Τo Βorderline, το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης, μας προσκαλεί να βιώσουμε τον ήχο έξω από όσα εκλαμβάνουμε ως δεδομένα για τη μουσική.

Από τη συμμετρία της dance στην τυχαιότητα του αυτοσχεδιασμού, και από το τονικό τραγούδι στον θόρυβο και στους περιβαλλοντικούς ήχους της ηλεκτροακουστικής μουσικής, το 10ο Borderline επαναφέρει την ολότητα της μουσικής, υπενθυμίζοντάς μας πως ο ήχος μπορεί να απευθυνθεί σε όλες μας τις αισθήσεις, στον νου μας, αλλά και στο σώμα μας.

Το φεστιβάλ, που σταθερά αναδεικνύει την πολυδιάστατη σημασία του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ πομπού και δέκτη, δημιουργού και θεατή/ακροατή, γιόρτασε τα δέκατά του γενέθλια τον Ιούνιο του 2021 με μια σειρά από συναυλίες και οπτικοακουστικές δράσεις, εκτός Στέγης, με επίκεντρο την αναγκαιότητα συνεύρεσης σε φυσικό χώρο και τον επαναπροσδιορισμό ενός κοινού δημιουργικού χώρου διάδρασης και συμμετοχής.

Τώρα μπορείτε να δείτε online τις βιντεοσκοπημένες και ειδικά κινηματογραφημένες εκδοχές των μουσικών δράσεων.

To μουσικό αφιέρωμα άρχισε με τους Curl, την κολεκτίβα που μπορεί να προσδιοριστεί και ως ένας ζωντανός χώρος δημιουργίας και πειραματισμού για καλλιτέχνες οι οποίοι, ως μονάδες, μπορεί να έχουν αγγίξει τις απόλυτες διακρίσεις που έχει θέσει η κοινωνία, αλλά συνεχίζουν να ταυτίζονται με ομάδες και τάσεις που ακόμα βρίσκονται στο μεταίχμιο της αναγνωρισιμότητας.

Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, θα παρακολουθήσουμε την πειραματική μουσικό, συνθέτρια και ερμηνεύτρια Lea Bertucci. Με το έργο της περιγράφει σχέσεις μεταξύ ακουστικών φαινομένων και βιολογικού συντονισμού. Πέρα από τη μακροχρόνια πρακτική της με τα ξύλινα πνευστά, το έργο της ενσωματώνει χωρικές συστοιχίες ηχείων, μια ηχοχρωματική προσέγγιση στη σύνθεση, ριζοσπαστικές μεθόδους ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και δημιουργικές, ανορθόδοξες χρήσεις της ηχητικής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα θα συνεχίσει με τον Thomas Köner, τα έργα του όποιου είναι οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις που διερευνούν την αντίληψή μας για τον χρόνο, τη μνήμη και τον τόπο. Προσκαλεί το κοινό να απολαύσει εντυπώσεις του βάθους, της απόστασης και της εξαφάνισης και να εμβαθύνει στις ποιότητες του χώρου γύρω από τα αντιληπτικά μας όρια. Το πρόγραμμα της Τετάρτης θα κλείσουν οι Coti K., Erato Tzavara και Andrea Bonetti. Ο Coti K. είναι αναμειγμένος στη μουσική ηλεκτρονική σκηνή από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως μουσικός, μηχανικός ήχου, συνθέτης, καλλιτέχνης εγκαταστάσεων και δισκογραφικός παραγωγός. Η Erato Tzavara είναι καλλιτέχνις βίντεο, που ειδικεύεται σε τεχνικές κινούμενης εικόνας για ζωντανές παραστάσεις και στην ψηφιακή σκηνογραφία. Ο Andrea Bonetti γεννήθηκε στο Λουγκάνο της Ελβετίας το 1968. Σπούδασε Βιολογία στην Παβία της Ιταλίας και το 1995 ήρθε στην Ελλάδα να ερευνήσει την ορνιθοπανίδα της Γιάλοβας. Η έρευνά του τον είχε ήδη φέρει σε επαφή με τη φωτογραφία της άγριας ζωής, που έγινε τελικά η κύρια απασχόλησή του.

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου θα παρακολουθήσουμε τη Julia Reidy, τον Jacob Kirkegaard, τον Kostadis και τους Wild Terrier Orchestra (Jay Glass Dubs w/ Foteini Korre). Η Julia Reidy δημιουργεί μουσική για επεξεργασμένα και ακουστικά όργανα (κυρίως κιθάρες). Η πρόσφατη δισκογραφία της –“brace, brace: (Slip, 2019), “In Real Life” (Black Truffle, 2019) και “Vanish” (Editions Mego, 2020)– μπορεί να περιγραφεί ως μια σειρά μη παραδοσιακών μορφών τραγουδιού, που συνδυάζουν ασταθείς αρμονικές περιοχές, ρυθμική ελαστικότητα και αφηρημένη αφήγηση πάνω από παρατεταμένες, επιμέρους φόρμες. Ο Jacob Kirkegaard διερευνά με το έργο του τρόπους στοχασμού για περίπλοκες, απαρατήρητες ή απρόσιτες συνθήκες και περιβάλλοντα. Στα έργα του έχει ασχοληθεί με ζητήματα όπως η ραδιενέργεια στο Τσέρνομπιλ και στη Φουκουσίμα, τα συνοριακά τείχη σε παγκόσμια και μεταφορικά πλαίσια, καθώς και η τήξη των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο. Το “Wild Terrier Orchestra” είναι ένα project που δημιούργησε ο Δημήτρης Παπαδάτος aka Jay Glass Dubs με τη συμβολή της καλλιτέχνιδας Φωτεινής Κορρέ.

Δημοφιλή