Βόρεια Κορέα: Έφηβοι καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια σκληρή εργασία επειδή έβλεπαν K-dramas

Βίντεο-ντοκουμέντο αποκαλύπτει το BBC.
Omer Serkan Bakir via Getty Images

Σπάνια πλάνα που ελήφθησαν από το BBC Korean δείχνουν τις αρχές της Βόρειας Κορέας να καταδικάζουν δημόσια δύο αγόρια σε 12 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας γιατί παρακολουθούσαν K-dramas.

Το βίντεο, το οποίο φαίνεται να έχει καταγραφεί το 2022, δείχνει δύο 16χρονα αγόρια με χειροπέδες μπροστά σε εκατοντάδες μαθητές σε ένα υπαίθριο γήπεδο. Δείχνει επίσης ένστολους αξιωματικούς να επιπλήττουν τα αγόρια επειδή δεν «σκέφτονται τα λάθη τους».

Η ψυχαγωγία της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, απαγορεύεται στη Βόρεια Κορέα. Παρ ’όλα αυτά, ορισμένοι είναι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν αυστηρή τιμωρία για να αποκτήσουν πρόσβαση σε K-dramas, τα οποία παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Πλάνα όπως αυτά είναι σπάνια, επειδή η Βόρεια Κορέα απαγορεύει τη διαρροή φωτογραφιών, βίντεο και άλλων αποδεικτικών στοιχείων της ζωής στη χώρα στον έξω κόσμο. Αυτό το βίντεο δόθηκε στο BBC από το South and North Development (Sand), ένα ερευνητικό ινστιτούτο που συνεργάζεται με αποστάτες από το Βορρά.

Υποδηλώνει ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν σκληρότερα τέτοια περιστατικά. Το βίντεο φέρεται να έχει διανεμηθεί στη Βόρεια Κορέα για ιδεολογική εκπαίδευση και για να προειδοποιήσει τους πολίτες να μην παρακολουθούν «παρακμιακές καταγραφές».

Το βίντεο περιλαμβάνει έναν αφηγητή που επαναλαμβάνει την κρατική προπαγάνδα. «Η κουλτούρα του σάπιου καθεστώτος-μαριονέτας έχει εξαπλωθεί ακόμη και στους εφήβους», λέει η φωνή, σε μια προφανή αναφορά στη Νότια Κορέα. «Είναι μόλις 16 ετών, αλλά κατέστρεψαν το ίδιο τους το μέλλον», προσθέτει. Τα αγόρια κατονομάστηκαν επίσης από αξιωματικούς και αποκαλύφθηκαν οι διευθύνσεις τους.

Στο παρελθόν, οι ανήλικοι που παραβίαζαν το νόμο με αυτόν τον τρόπο στέλνονταν σε στρατόπεδα εργασίας νέων αντί να φυλακίζονται και η τιμωρία ήταν συνήθως μικρότερη από πέντε χρόνια. Το 2020, ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ θέσπισε ακόμα πιο αυστηρό νόμο για να καταστήσει την παρακολούθηση ή τη διανομή K-dramas. Πλέον η τιμωρία είναι η θανατική ποινή.

Ένας αποστάτης είπε στο BBC ότι αναγκάστηκε να παρακολουθήσει έναν 22χρονο άνδρα να πυροβολείται μέχρι θανάτου. Είπε ότι ο άνδρας κατηγορήθηκε ότι άκουγε νοτιοκορεατική μουσική και είχε μοιραστεί ταινίες από τη Νότια Κορέα με τον φίλο του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sand, Choi Kyong-hui, δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ βλέπει την εξάπλωση των K-dramas και της K-pop ως κίνδυνο για την ιδεολογία της. «Ο θαυμασμός για την κοινωνία της Νότιας Κορέας μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του συστήματος... Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μονολιθική ιδεολογία που κάνει τους Βορειοκορεάτες να σέβονται την οικογένεια Κιμ», είπε.

Οι Βορειοκορεάτες άρχισαν να παίρνουν μια γεύση από τη νοτιοκορεατική ψυχαγωγία τη δεκαετία του 2000.

Η Σεούλ τερμάτισε την πολιτική της το 2010, λέγοντας ότι διαπίστωσε ότι η βοήθεια δεν έφτασε στους απλούς Βορειοκορεάτες για τους οποίους προοριζόταν και ότι δεν είχε οδηγήσει σε «θετικές αλλαγές» στη συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ.

Αλλά η ψυχαγωγία της Νότιας Κορέας συνέχισε να φτάνει στη Βόρεια Κορέα μέσω της Κίνας. «Αν σε πιάσουν να παρακολουθείς ένα αμερικανικό δράμα, μπορείς να ξεφύγεις, αλλά αν παρακολουθήσεις ένα κορεατικό δράμα, σε πυροβολούν», δήλωσε ένας Βορειοκορεάτης αποστάτης στο BBC Korean την Πέμπτη. «Για τον λαό της Βόρειας Κορέας, τα κορεατικά δράματα είναι ένα «ναρκωτικό» που τους βοηθά να ξεχάσουν τη δύσκολη πραγματικότητά τους», δήλωσε ο αποστάτης.

«Στη Βόρεια Κορέα, μαθαίνουμε ότι η Νότια Κορέα ζει πολύ χειρότερα από εμάς, αλλά όταν παρακολουθείτε νοτιοκορεατικά δράματα, είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος. Φαίνεται ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας είναι επιφυλακτικές γι′ αυτό», δήλωσε ένας άλλος νεαρός Βορειοκορεάτης αποστάτης.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή