Βόρεια Κορέα: Γιατί δεν θέλει κανείς να ζει σε ρετιρέ στη χώρα του Κιμ

Αυτό που για πολλούς αποτελεί όνειρο, για τους Βορειοκορεάτες συνιστά εφιάλτη.
KCNA KCNA via Reuters

Για τους ανθρώπους στις περισσότερες χώρες, η ζωή σε ένα ρετιρέ είναι το όνειρο. Στη Βόρεια Κορέα; Οχι τόσο πολύ.

Ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει να χτίζει εξωτερικά λαμπερές πολυκατοικίες στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, με το τελευταίο κτίσμα του είδους να είναι ένας ουρανοξύστης 80 ορόφων που ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα.

KCNA KCNA via Reuters

Αλλά οι αποστάτες και άλλοι Βορειοκορεάτες λένε ότι οι αναξιόπιστοι ανελκυστήρες, η κακή ηλεκτροδότηση, η προβληματική παροχή νερού και οι ανησυχίες για την κατασκευαστική δουλειά που έχει γίνει σημαίνουν ότι ιστορικά λίγοι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν κοντά στην κορυφή τέτοιων κατασκευών.

«Στη Βόρεια Κορέα, οι φτωχοί ζουν σε ρετιρέ και όχι οι πλούσιοι, επειδή οι ανελκυστήρες συχνά δεν λειτουργούν σωστά και δεν μπορούν να αντλήσουν νερό λόγω της χαμηλής πίεσης», εξηγεί ο Γιουνγκ Σι Γουό, ένας 31χρονος που αυτομόλησε στη γειτονική Νότια Κορέα το 2017.

KCNA KCNA via Reuters

Στο Βορρά, ζούσε στον τρίτο όροφο ενός 13οροφου κτιρίου που δεν είχε ανελκυστήρα, ενώ ένας φίλος του, που έμενε στον 28ο όροφο ενός συγκροτήματος 40 ορόφων δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ το ασανσέρ επειδή δεν λειτουργούσε.

Ερωτηθείς για τον νέο ουρανοξύστη 80 ορόφων που άνοιξε αυτή την εβδομάδα, ο Γιουνγκ εκτίμησε ότι ο Κιμ απλώς κάνει επίδειξη. «Είναι για να δείξουν πόσο έχουν βελτιωθεί οι κατασκευαστικές τους δεξιότητες, αντί να ληφθούν υπόψη οι προτιμήσεις των κατοίκων», είπε.

Η Βόρεια Κορέα εκχωρεί στέγαση, με τις αγοραπωλησίες κατοικιών ή διαμερισμάτων να είναι τεχνικά παράνομες στο σοσιαλιστικό κράτος.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η πρακτική αυτή έχει γίνει κοινότυπη και την χρησιμοποιούν κυρίως εκείνοι που επωφελούνται από την εξάπλωση των ιδιωτικών αγορών υπό τον Κιμ. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει υποσχεθεί, εξάλλου, να βελτιώσει την ποιότητα κατασκευής και να χτίσει δεκάδες χιλιάδες νέα διαμερίσματα.

KCNA KCNA via Reuters

Η οικονομία της χώρας έχει πληγεί σοβαρά από τα αυτοεπιβεβλημένα κλεισίματα των συνόρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές και τις διεθνείς κυρώσεις που έχει υποστεί για τα πυρηνικά όπλα και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων.

Την Τετάρτη, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα πρώτα 10.000 νέα διαμερίσματα ολοκληρώθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ, από έναν στόχο 50.000 συνολικά, και στάθηκαν στην ταχύτητα ολοκλήρωσής τους, συμπεριλαμβανομένου του ουρανοξύστη των 80 ορόφων.

KCNA KCNA via Reuters

Οι εργαζόμενοι «εγγυήθηκαν για την ποιότητα κατασκευής» και τα νέα διαμερίσματα και άλλα κτίρια που προορίζονται για χρήση στην εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και τις υπηρεσίες πρόνοιας θα βοηθούσαν περαιτέρω να γίνει η πρωτεύουσα μια πόλη στην οποία έρχεται «πρώτα ο λαός», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Την Πέμπτη, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τον Κιμ να εγκαινιάζει ένα άλλο συγκρότημα κατοικιών, αυτή τη φορά για μέλη της ελίτ, συμπεριλαμβανομένης μιας διάσημης τηλεοπτικής παρουσιάστριας. Ωστόσο, αυτά ήταν χαμηλά κτίρια - το καθένα με ύψος μόνο μερικών ορόφων.

KCNA KCNA via Reuters
KCNA KCNA via Reuters

Τα ασανσέρ δουλεύουν δύο φορές τη μέρα

Η παροχή ρεύματος βελτιώθηκε σημαντικά υπό τον Κιμ, δημιουργώντας μερικές νέες ευκαιρίες για νυχτερινή ζωή, αλλά η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ελλείψεις και πολλές φορές κακή υποδομή.

Πολλοί έχουν στραφεί σε ατομικά ηλιακά πάνελ για τα διαστήματα χωρίς ρεύμα. Αυτό έχει λύσει το πρόβλημα για μια σειρά μικρών ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, αλλά δεν μπορεί να τροφοδοτήσει ανέσεις όπως ανελκυστήρες και παροχή νερού.

Ο Λι Σανγκ-Γιονγκ, αρχισυντάκτης της Daily NK, ενός ιστότοπου με έδρα τη Σεούλ που καταγράφει όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Κορέα, επικαλέστηκε πηγές σύμφωνα με τις οποίες τα διαμερίσματα που εγκαινιάζονται για τους απλούς ανθρώπους δεν είναι έτοιμα για να ζήσει κανείς μέσα.

KCNA KCNA via Reuters

Τα παράθυρα έχουν μόνο κουφώματα και οι βρύσες νερού, αν και έχουν εγκατασταθεί, δεν λειτουργούν. Ωστόσο, τα πρόσφατα ολοκληρωμένα πολυτελή σπίτια συνοδεύονται από έπιπλα και σκεύη.

Για να διασφαλίσει ότι τα νέα πολυώροφα διαμερίσματα είναι δημοφιλή, η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω τις παροχές ηλεκτρισμού και νερού και να ξεπεράσει τις ανησυχίες για την ποιότητα κατασκευής.

Ο Γιουνγκ είπε ότι όταν ζούσε στην Πιονγκγιάνγκ, οι περισσότεροι ανελκυστήρες δούλευαν μόνο δύο φορές την ημέρα, κατά τις ώρες αιχμής των μετακινήσεων από τις 6 το πρωί έως τις 8 το πρωί, και την ίδια ώρα το βράδυ.

Η χαμηλή πίεση νερού συχνά ανάγκαζε όσους ζούσαν σε υψηλότερους ορόφους να μεταφέρουν νερό στον επάνω όροφο από το επίπεδο του εδάφους ή να εγκαταστήσουν τα δικά τους ειδικά μηχανήματα αντλίας.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης διεθνούς περιοδείας που διοργάνωσε η κυβέρνηση για τα ΜΜΕ, το 2018, οι ανελκυστήρες λειτουργούσαν στο 47όροφο ξενοδοχείο Yanggakdo International, αλλά δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα σε δεκάδες ορόφους, όπου διέμενε το προσωπικό της Βόρειας Κορέας.

Εκείνη την εποχή, δύο Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι παραδέχτηκαν μιλώντας στο Reuters ότι τα ανώτερα επίπεδα των πολυκατοικιών είχαν λίγους διαμένοντες, λόγω των ανησυχιών για τους ανελκυστήρες.

«Κανείς δεν θέλει να ρισκάρει να χρειαστεί να ανεβαίνει σκάλες για μια ώρα», είπε ένας από αυτούς.

Δημοφιλή