Την προκλητική τους ρητορική συνεχίζουν τα Σκόπια, με τον αρχηγό του νέου κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να παίρνει τη σκυτάλει και να εμμένει στη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Όπως δήλωσε, εάν «η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε (τα Σκόπια) τη Συμφωνία των Πρεσπών ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο».
Είπε, ακόμη, πως στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία, αλλά στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ή σε ομιλίες αποτελεί ατομικό δικαίωμά του να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία και Μακεδονικός» και προτρέπει το ίδιο να κάνει και η Πρόεδρος της χώρας του.
«Εκτιμώ ότι το VΜRΟ, ως κόμμα, αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με εκεί, στη Μακεδονία η Συμφωνία είναι μέρος των θεσμών, του συντάγματος και των νόμων. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε και πρόσθεσε: «Ας σταματήσουν οι απειλές και οι παρεμποδίσεις. Θέλουμε πολύ καλές γειτονικές σχέσεις με την Ελλάδα». Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ακόμη πως προσδοκεί σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Οι νέες προκλητικές δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια μιας ρητορικής που ξεκίνησε προεκλογικά και συνεχίστηκε με κάθε επισημότητα από την νέα πρόεδροτ της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία κατά την τελετή της ορκωμοσίας της την περασμένη Κυριακή (12/5) αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», προκαλώντας την αντίδραση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της διεθνούς κοινότητας.
Παρά τον αναβρασμό που προξενήθηκε ακόμη και στα ίδια τα Σκόπια, η Σιλιάνοφσκα επανήλθε λέγοντας πως έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» επικαλούμενη το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Β.Μακεδονία αν δεν συμμορφωθεί
Αναφερόμενος στην προκλητική κίνηση των Σκοπίων με τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του το πρωί της Πέμπτης (16/5) διεμήνυσε: ««Προειδοποιώ την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι θα έχει συνέπειες στην σχέση μας με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και στην σχέση της με την Ευρώπη».
Σχετικά με το θέμα των κυρώσεων των μνημονίων που εκκρεμούν μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια αν δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώθηκε». Το θέμα των μνημονίων με τη γειτονική χώρα έχει προκαλέσει και εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση κύρωση τους.