Οι ορειβάτες που σκαρφαλώνουν στο Εβερεστ θα πρέπει στο εξής να καθαρίσουν τις δικές τους ακαθαρσίες και να τις φέρνουν πίσω στον καταυλισμό που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού βάσης, όπου και θα απορρίπτονται.
«Τα βουνά μας έχουν αρχίσει να βρωμάνε», είπε στο BBC ο Μίνγκμα Σέρπα, πρόεδρος του δήμου Πασάνγκ Λαμού. Ο δήμος, ο οποίος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Εβερεστ, εισήγαγε τον νέο κανόνα ως μέρος ευρύτερων μέτρων που εφαρμόζονται.
Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, τα περιττώματα που αφήνονται στο Εβερεστ δεν αποσυντίθενται πλήρως. «Λαμβάνουμε παράπονα ότι ανθρώπινα κόπρανα είναι ορατά στους βράχους και ορισμένοι ορειβάτες αρρωσταίνουν. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και διαβρώνει την εικόνα μας», αναφέρει ο Μίνγκμα.
Οι ορειβάτες που επιχειρούν να ανέβουν στο Εβερεστ, την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, και το κοντινό όρος Λότσε θα λάβουν εντολή να αγοράσουν ειδικές τσάντες οι οποίες θα «ελέγχονται κατά την επιστροφή τους».
Πού κάνουν την ανάγκη τους στο βουνό
Κατά τη διάρκεια της αναρριχητικής περιόδου, οι ορειβάτες περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στην κατασκήνωση της βάσης εγκλιματιζόμενοι στο υψόμετρο, όπου στήνονται ξεχωριστές σκηνές ως τουαλέτες, με βαρέλια από κάτω όπου συγκεντρώνονται τα περιττώματα.
Αλλά μόλις ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι τους προς την κορυφή τα πράγματα γίνονται πιο ζόρικα. Οι περισσότεροι ορειβάτες και το προσωπικό υποστήριξης τείνουν να σκάβουν μια τρύπα, αλλά όσο πιο ψηλά ανεβαίνουν στο βουνό, σε ορισμένες τοποθεσίες έχει λιγότερο χιόνι, επομένως πρέπει να κάνουν την ανάγκη τους στην ύπαιθρο.
Πολύ λίγοι άνθρωποι φέρνουν πίσω τα περιττώματά τους σε βιοδιασπώμενες σακούλες όταν σκαρφαλώνουν στην κορυφή του Εβερεστ - κάτι που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Τα σκουπίδια παραμένουν εν γένει ένα τεράστιο ζήτημα στο Εβερεστ και σε άλλα βουνά της περιοχής, αν και υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός εκστρατειών καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας προσπάθειας με επικεφαλής τον στρατό του Νεπάλ.
Οι εκστρατείες καθαρισμού οδήγησαν στην απομάκρυνση κάποιων σκουπιδιών, αλλά αυτό έχει συμβεί κυρίως στα χαμηλότερα υψόμετρα.
«Ανοιχτή τουαλέτα»
«Τα απόβλητα παραμένουν ένα μείζον ζήτημα, ειδικά σε κατασκηνώσεις στις υψηλότερες κορυφές», εξγεί ο Στιρίνγκ Σέρπα, Διευθύνων Σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC).
Αν και δεν υπάρχει επίσημο νούμερο, η οργάνωσή του εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου τρεις τόνοι ανθρώπινων περιττωμάτων μεταξύ της κατασκήνωσης στους πρόποδες του Εβερεστ και της κατασκήνωσης 4 στο South Col, προς την κορυφή. Ο Στέφαν Κεκ, οδηγός βουνού που διοργανώνει αποστολές στο Εβερεστ, λέει ότι το συγκεκριμένο σημείο έχει αποκτήσει φήμη ως «ανοιχτή τουαλέτα».
Με ύψος 7.906 μέτρα το South Col χρησιμεύει ως βάση πριν οι ορειβάτες επιχειρήσουν να φτάσουν στις κορυφές Εβερεστ και Λότσε. Εκεί δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πάγος και χιόνι, επομένως τα ανθρώπινα κόπρανα είναι ορατά και διάσπαρτα τριγύρω.
Το SPCC προμηθεύεται τώρα περίπου 8.000 ειδικές σακούλες -γνωστές ως po bags- από τις ΗΠΑ, για περίπου 400 ξένους ορειβάτες και 800 προσωπικό υποστήριξης για την επερχόμενη αναρριχητική σεζόν που ξεκινά τον Μάρτιο. Αυτές οι τσάντες περιέχουν χημικές ουσίες και σκόνες που στερεοποιούν τα ανθρώπινα περιττώματα και τα καθιστούν σε μεγάλο βαθμό άοσμα.
Κατά μέσο όρο, ένας ορειβάτης υπολογίζεται ότι παράγει 250 γραμμάρια περιττωμάτων την ημέρα. Συνήθως περνούν περίπου δύο εβδομάδες στις υψηλότερες κατασκηνώσεις πριν την απόπειρα αναρρίχησης στην κορυφή. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, το σχέδιο είναι να δοθούν σε κάθε ορειβάτη δύο σακούλες, καθεμία από τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέντε έως έξι φορές. Η πρόταση αυτή αναμένεται πρώτα να εφαρμοστεί πιλοτικά στο Εβερεστ και στη συνέχεια να εισαχθεί ως μέτρο και σε άλλα βουνά της ευρύτερης περιοχής.
Πηγή: BBC