Βραβεία Ig Nobel: Νεκρές αράχνες που ανασταίνονται και «έξυπνες» τουαλέτες (βίντεο)

Τα βραβεία τιμούν τις πιο ευφάνταστες επιστημονικές ανακαλύψεις.
via Associated Press

Πώς αισθάνεστε όταν διαβάζετε την ίδια λέξη πολλές φορές; Έχουν οι άνθρωποι ίσο αριθμό τριχών και στα δύο ρουθούνια τους; Οι επιστήμονες που ερεύνησαν αυτά τα ερωτήματα συγκαταλέγονται μεταξύ των νικητών των φετινών βραβείων Ig Nobel που τιμούν τις πιο ευφάνταστες επιστημονικές ανακαλύψεις και έχουν στόχο να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την επιστήμη, την ιατρική και την τεχνολογία.

Η 33η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το βράδυ της Πέμπτης (14/09). Κάθε νικητής έλαβε ένα (πλέον καταργημένο) χαρτονόμισμα των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Ζιμπάμπουε και ένα πακέτο «Ig Pseudo Cola». Οι νικητές των βραβείων αντιπροσώπευαν 22 χώρες.

Ο γεωλόγος Γιαν Ζαλασιέβιτζ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον κέρδισε το βραβείο Χημείας και Γεωλογίας επειδή εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πολλοί επιστήμονες γλείφουν τα πετρώματα. Σύμφωνα με τον γεωλόγο, οι επιστήμονες το κάνουν αυτό γιατί είναι ευκολότερο να διακρίνουν τον τύπο του πετρώματος όταν είναι βρεγμένο. Ο ερευνητής επέδειξε αυτή την επιστημονική προσέγγιση γλείφοντας έναν τριλοβίτη ηλικίας 400 εκατομμυρίων ετών κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ομιλίας του για την αποδοχή του βραβείου.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ράις στο Τέξας κέρδισε το Βραβείο Μηχανολόγου Μηχανικού για την «αναγέννηση» νεκρών αραχνών με στόχο να πιάνουν αντικείμενα έως και 130% πάνω από το βάρος τους.

Το Βραβείο Ιατρικής απονεμήθηκε για την έρευνα σχετικά με τον αριθμό των τριχών μύτης που υπάρχουν σε κάθε ρουθούνι ενός ανθρώπου. Η νικήτρια ομάδα διαπίστωσε ότι υπάρχουν περίπου 120 τρίχες μύτης στο αριστερό ρουθούνι του μέσου ανθρώπου και 112 στο δεξί. Η εργασία αυτή θα χρησιμοποιηθεί για να διερευνηθεί πώς το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων με αλωπεκία, μια πάθηση που προκαλεί τριχόπτωση, επηρεάζεται από την έλλειψη τριχών στη μύτη.

Η έρευνα για την εγκεφαλική δραστηριότητα όταν ένα άτομο μιλάει ανάποδα κέρδισε το βραβείο Ig Nobel Επικοινωνίας, ενώ το βραβείο Δημόσιας Υγείας απονεμήθηκε στον ουρολόγο Σούνγκ-μιν Παρκ για την «έξυπνη» τουαλέτα του η οποία αναλύει τα περιττώματα, αναγνωρίζοντας τους χρήστες από το «πρωκτικό τους αποτύπωμα».

Το Βραβείο Διατροφής απονεμήθηκε στους Ιάπωνες επιστήμονες Χομέι Μιγιασίτα και Χιρόμι Νακαμούρα οι οποίοι εξέτασαν αν τα ηλεκτρικά καλαμάκια και ξυλάκια φαγητού επηρεάζουν τη γεύση των τροφίμων. Οι δυο ερευνητές διαπίστωσαν ότι οξύνουν την αίσθηση του αλμυρού.

Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι Στάνλεϊ Μίλγκραμ Λέοναρντ Μπίκμαν και Λόρενς Μπέρκοβιτς κέρδισαν το Βραβείο Ψυχολογίας για τη μελέτη τους που εξέτασε πόσοι περαστικοί κοιτάζουν προς τα πάνω όταν βλέπουν αγνώστους επίσης να κοιτούν προς τα πάνω. Το βραβείο Παιδείας απονεμήθηκε για την έρευνα σχετικά με το πώς η πλήξη των εκπαιδευτικών επηρεάζει τους μαθητές. Τέλος, το βραβείο Φυσικής απονεμήθηκε σε μια ομάδα που διερεύνησε το πώς η σεξουαλική δραστηριότητα του γαύρου βοηθά στην ανάμιξη του νερού στους ωκεανούς.

Η τελετή συνοδεύτηκε από μίνι μη-οπερατικά τραγούδια (τραγούδια χωρίς πλοκή, τραγουδισμένα με οπερατικό τρόπο) για το νερό, καθώς και από την ετήσια εκδήλωση ρίψης χάρτινων αεροπλάνων.

ΠΗΓΗ: CNN

Δημοφιλή