Ώρα μηδέν στη Βραζιλία με την ανησυχία να ”χτυπάει κόκκινο” για τις π πιθανές αποσταθεροποιητικές προεκτάσεις που μπορεί να έχουν οι σημερινές μεγάλες διαδηλώσεις οπαδών του προέδρου, Ζαϊρ Μπολσονάρο (και με την προτροπή ουσιαστικά του ιδίου) που διεξάγονται σε όλη τη χώρα.
Το κλίμα που έχει καλλιεργήσει ο ακροδεξιός, λαϊκιστής ηγέτης ο οποίος πιέζεται πολιτικά έχει πυροδοτήσει μάλιστα σενάρια περί πιθανής αντιγραφής των επεισοδίων που είδαμε στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο με εισβολή στο Καπιτώλειο ή ακόμη και απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, όπως προειδοποιούν πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο σε ανοιχτή επιστολή τους.
Ήδη στην Μπαζίλια, καταγράφονται οι πρώτες συγκρούσεις οπαδών του Μπολσονάρο με την αστυνομία αφού πριν αρχίσουν οι διαδηλώσεις παραβίασαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκειμένου να είναι ελεγχόμενη η πρόσβαση στην πρωτεύουσα. Και οι μαζικές διαδηλώσει δεν έχουν καν αρχίσει.
Στους δρόμους βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, η αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες να μην προχωρήσουν σε αντιδιαδηλώσεις για να μην προκληθούν ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις που μπορεί να ωφελήσουν τα σχέδια του Μπολσονάρο ενώ οι ηγεσίες παραγωγικών κλάδων έχουν αποσιωπηθεί πλέον από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο.
Μια διαφορετική ”Ημέρα Ανεξαρτησίας”
Την 7η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται στην Βραζιλία η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας φέτος όμως η εθνική εορτή επιχειρείται να λάβει πολύ διαφορετικό νόημα και περιεχόμενο από τον Μπολσονάρο. Να μετατραπεί δηλαδή σε μια ”Ημέρα Ανεξαρτησίας” που προωθεί το αφήγημα του προέδρου περί ενός υποτιθέμενου ηρωικού αγώνα του προέδρου για το τέλος της δήθεν καταδυνάστευσης της προεδρικής εξουσίας από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Όπως ο ίδιος ο Μπολσονάρο δηλώνει, διαδηλώσεις συνιστούν «τελεσίγραφο» για τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που έλαβαν «αντισυνταγματικές» αποφάσεις σε βάρος της κυβέρνησής του.
Ποιες είναι όμως αυτές; Αφενός το δικαστήριο διέταξε την διεξαγωγή έρευνας για συνεργάτες και συμμάχους του Μπολσονάρο προκειμένου να εξεταστεί πιθανή επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας με μια εκστρατεία παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Ο βραζιλιάνος πρόεεδρος, όπως αναφέρει το Reuters, χαρακτήρισε τις έρευνες που διατάχθηκαν από το δικαστήριο προσπάθεια παραβίασης του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.
Επίσης, το Κογκρέσο και η Δικαιοσύνη αντιστάθηκαν στην προσπάθεια του Μπολσονάρο να καταργήσει τη ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας στις εκλογές. Αντιγράφοντας τα αίολα επιχειρήματα του πολιτικού ινδάλματος, Ντόναλαντ Τραμπ υποστηρίζει πως τα ψηφοδέλτια πρέπει να είναι μόνο χάρτινα προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος νοθείας, όπως ο ίδιος διαβλέπει.
Στην πραγματικότητα βέβαια, αυτό που θέλει να κάνει είναι να σπείρει αμφιβολίες για το αποτέλεσμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης το 2022 και να θέσει θέμα νοθείας (όπως ο Τραμπ) καθώς τα δημοκοπικά ποσοστά του έχουν υποχωρήσει σημαντικά και φαίνεται να χάνει από τον αριστερό πρώην πρόεδρο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντε Σίλβα.
Φόβος για πραξικόπημα σε μια από τις μεγαλύτερες Δημοκρατίες
Στο μεταξύ μια σειρά από δηλώσεις και κινήσεις του Μπολσονάρο προκαλούν μεγάλη ανησυχία όχι μόνο για τις διαδηλώσεις αλλά και για τις επόμενες κινήσεις. Μέσα στον Αύγουστο προχώρησε στην διοργάνωση μεγάλων στρατιωτικών παρελάσεων ενώ τέλη Αυγούστου τόλμησε να χαρακτηρίσει αυτές ως προετοιμασία για ένα «απαραίτητο αντιπραξικόπημα» εναντίον του Κογκρέσου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στις δηλώσεις του μάλιστα, χαρακτήριζε το Σύνταγμα της χώρας ”κομμουνιστικό” και υποστήριζε πως συντελείται υφαρπαγή της εξουσίας του από τη Δικαιοσύνη, την Αριστερά και από ένα σκοτεινό σύστημα συμφερόντων που συνωμοτεί εναντίον του.
Υπό το πρίσμα όλων αυτών και με δεδομένη την ανησυχία για την μεγάλη κινητοποίηση των οπαδών του, δημοσιεύτηκε ανοιχτή επιστολή που συνυπογράφουν 150 προσωπικότητες από τον χώρο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως τονίζουν, χωρίς περιστροφές, οι διαδηλώσεις «πυροδοτούν φόβους για την εκδήλωση πραξικόπημα στην τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο».
Μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο πρώην επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πρώην πρόεδρος της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγκο, ο πρώην υποψήφιος Γάλλος πρόεδρος Ζαν-Λυκ Μελανσόν, η Αμερικανίδα βουλευτής των Δημοκρατικών Κόρι Μπους και ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης αγωνιστής κατά της Χούντας στην Αργεντινή, Αντόλφο Περέθ Εσκιβέλ.
Πηγές: Reuters, The Guardian, AFP