Τα οδοφράγματα τα οποία είχαν στήσει σε διάφορες περιοχές της Βραζιλίας διαδηλωτές που αρνούνταν να αποδεχθούν την εκλογική ήττα που υπέστη ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο στις εκλογές του Οκτωβρίου κι απαιτούσαν να επέμβει ο στρατός για να ανατρέψει το αποτέλεσμά τους είχαν πρακτικά διαλυθεί χθες Παρασκευή, καθώς ανένδοτοι μπολσοναριστές πήγαν να διαμαρτυρηθούν μπροστά σε στρατώνες κι άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Κατά την πιο πρόσφατη καταμέτρηση της ομοσπονδιακής αστυνομίας αυτοκινητοδρόμων (PRF), απέμεναν μόλις 5 οδοφράγματα σε δύο από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας χθες· κανένα από αυτά δεν εμπόδιζε εντελώς την κυκλοφορία των οχημάτων.
«Κανένας ομοσπονδιακός αυτοκινητόδρομος δεν είναι αποκλεισμένος», διαβεβαίωσε η PRF μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
Μετά την ήττα που υπέστη με οριακή διαφορά ο Μπολσονάρο από τον κεντροαριστερό προκάτοχό του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η PRF έκανε λόγο για ως και 975 οδοφράγματα που είχαν στηθεί σε όλη τη Βραζιλία — χώρα με διαστάσεις ηπείρου.
Ο βασικός δείκτης Ibovespa του χρηματιστηρίου του Σάο Πάολο έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1,08%, ενώ σημείωνε άνοδο πάνω από 2% λίγο μετά το άνοιγμα, καθώς αρκετοί επενδυτές φάνηκαν να ενθαρρύνονται από την άμβλυνση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος.
Μεταβίβαση της εξουσίας σε εξέλιξη
Οι κινητοποιήσεις των μπολσοναριστών άρχισαν να χάνουν την ορμή τους την Τετάρτη, όταν μέσω βίντεο ο αρχηγός του κράτους κάλεσε τους οπαδούς του «να ανοίξουν τους δρόμους».
Ο σύνδεσμος βιομηχανιών της Βραζιλίας προειδοποιούσε την Τρίτη ότι υπήρχε κίνδυνος να παρατηρηθούν «ελλείψεις» άμεσα, ειδικά καυσίμων, σε περίπτωση που οι δρόμοι παρέμεναν αποκλεισμένοι.
Ο κ. Μπολσονάρο, μολαταύτα, χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις διαδηλώσεις μπροστά σε στρατώνες και αρχηγεία της βραζιλιάνικης στρατιωτικής διοίκησης, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του την Τετάρτη, σε περίπου δέκα μεγάλες πόλεις.
Οι συμμετέχοντες, οπαδοί του προέδρου της άκρας δεξιάς, ζητούσαν να επέμβει ο στρατός και να εμποδίσει τον Λούλα να αναλάβει ξανά την προεδρία, για τρίτη φορά, την 1η Ιανουαρίου, έπειτα από τις δύο προηγούμενες συναπτές θητείες του (2003-2010).
Χθες κάπου εκατό ανένδοτοι παρέμεναν εγκατεστημένοι μπροστά στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στην Μπραζίλια και άλλοι περίπου τριάντα στο Σάο Πάολο, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στο Ρίο ντε Ζανέιρο, αντίθετα, οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν την πλατεία μπροστά στο τοπικό αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων.
Έπειτα από μια εκστρατεία που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια, μια έφηβη 12 ετών υπέκυψε προχθές Πέμπτη καθώς είχε χτυπηθεί από σφαίρα στο κεφάλι καθώς γιόρταζε τη νίκη του Λούλα την Κυριακή στο Μπέλο Οριζόντε (νοτιοανατολικά).
Ο πρόεδρος Μπολσονάρο ουδέποτε αναγνώρισε ρητώς την ήττα του, ασφαλώς δεν συνεχάρη τον Λούλα για την εκλογική του νίκη. Λέει απλώς ότι θα «τηρήσει το Σύνταγμα».
Ο Ζεράλντο Άλκμιν, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος, χαρακτήρισε πάντως «πολύ ωφέλιμη» την πρώτη συνάντηση που είχε με μέλη της κυβέρνησης του κ. Μπολσονάρο στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας, ως την ανάληψη της προεδρίας από τον Λούλα την Πρωτοχρονιά στην Μπραζίλια.
Χθες Παρασκευή, στελέχη του Κόμματος Εργαζομένων (PT) επισκέφθηκαν τα γραφεία της ομάδας που θα χειριστεί τη μεταβίβαση της εξουσίας, στο πολιτιστικό κέντρο της Τράπεζας της Βραζιλίας, στην πρωτεύουσα.
Τα ονόματα των υπουργών της κυβέρνησης Λούλα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται το προσεχές διάστημα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP