Την περασμένη εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για τη δραστηριότητα της αστυνομίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας -αλλά και του στρατού που έχει λειτουργεί επικουρικά. Όπως διαπιστώνεται οι φορές που αστυνομικοί τραυμάτισαν θανάσιμα πολίτες, κατέρριψε και νέο ρεκόρ αφού αυξήθηκε κατά 18%τους τρεις πρώτους μήνες του 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε το Associated Press, συνολικά 434 άτομα σκοτώθηκαν από αστυνομικούς από τον Ιανουάριος έως και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αντί 368 την ίδια περίοδο το 2018. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τις αρχές της χώρας από 1998.
Η αύξηση αυτή, εκτιμάται πως συνδέεται με την πολιτική «μηδενικής ανοχής» που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και κυρίως ο κυβερνήτης Γουίλσον Γουίτσελ, πρώην πεζοναύτης και πολιτικός σύμμαχος του ακροδεξιού προέδρου της χώρας ναυτικό και πολιτικό σύμμαχο του ακροδεξιού προέδρου της χώρας, Ζαϊρ Μπολσονάρο.
Η αστυνομία τους Ρίο ντε Τζανέιρο είναι γνωστό πως είναι ίσως η πιο βίαιη στον κόσμο (δεδομένου ότι για πολλές χώρες δεν υπάρχουν στοιχεία). Μόνο το 2018 βραζιλιάνοι αστυνομικοί τραυμάτισαν θανάσιμα 1.534 άτομα -ενώ φέτος αυτό το αρνητικό ρεκόρ φαίνεται πως μπορεί να καταρριφθεί- τη στιγμή που στις όπου η αστυνομική βία είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο θέμα, το 2018 ίδια χρονιά έχασαν τη ζωή τους 992 πολίτες και το πρώτο τετράμηνο του 2019 έχουν γίνει αναφορές για 299 άτομα που τραυματίστηκαν θανάσιμα από αστυνομικούς.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Ριο ντε Τζανέιρο είναι η είδηση που τον περασμένο μήνα έκανε το γύρω του κόσμου. Στρατιώτες που έκαναν περιπολία- καθώς έχουν αναλάβει μέρος των καθηκόντων της αστυνομίας- πυροβόλησαν περισσότερες από 80 φορές προς ένα «ύποπτο» αυτοκίνητο σκοτώνοντας τον οδηγό. Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε πως ο άτυχος άνδρας όχι μόνο δεν είχε όπλο το Ι.Χ- και ως εκ τούτο ήταν αδύνατον να ανοίξει πυρ κατά των στρατιωτών- αλλά ήταν καθ′ οδόν για ένα baby shower.
Σημειώνεται πως η αστυνομία του Ριο ντε Τζενέιρο αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν.
Πηγές: Associated Press, The Conversation, Statista