Βραζιλία: Νεκροταφείο πλοίων στον κόλπο του Ρίο, μια οικολογική βόμβα έτοιμη να εκραγεί

Στα μέσα Νοεμβρίου ένα σκουρασμένο πλοίο γεμάτο μαζούτ προσέκρουσε στη μεγαλύετρη γέφυρα της Λατινικής Αμερικής προκαλώντας χάος.
.
.
PILAR OLIVARES via REUTERS

Ένα βράδυ στα μέσα Νοεμβρίου, μετά από μια ισχυρή καταιγίδα, το τεράστιο, φορτηγό πλοίο Σάο Λουίζ που είναι αγκυροβολημένο τα τελευταία έξι χρόνια στον κόλπο Guanabara στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προσέκρουσε πάνω στην μεγαλύτερη γέφυρα της Λατινικής Αμερικής που συνδέει τις δύο πλευρές του κόλπου.

Το σκουριασμένο πλοίο, μήκους 200 μέτρων, που μετέφερε μαζούτ όταν ήταν ακόμη ενεργό, κατασκευάστηκε το 1994 όμως τα τελευταία χρόνια είναι εγκαταλελειμμένο στον κόλπο εν αναμονή δικαστικών αποφάσεων. Οικονομικά και νομικά προβλήματα είναι συνήθως οι λόγοι που οι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα πλοία αυτά, ακόμη και με φορτία πολλών εκατομ. δολαρίων.

.
.
PILAR OLIVARES via REUTERS

Το παράδοξο αυτό ισχύει και για το Σάο Λουίζ το φορτίο του οποίου, 50 τόνοι μαζούτ, εξακολουθεί και βρίσκεται στις αποθήκες του και να διαφεύγει στη θάλασσα, σύμφωνα με τον Sergio Ricardo, συνιδρυτής της κοινωνικό-περιβαλλοντικής ομάδας Movimento Baia Viva (Living Bay Movement).

Το πλοίο, είναι ένα από τα δεκάδες που έχουν αφεθεί να σκουριάζουν στον μολυσμένο πλέον κόλπο, που δεν θυμίζει τίποτα από τον ζωντανό υδροβιότοπο με δεκάδες είδη πτηνών και ψαριών.

Σήμερα είναι ένα νεκροταφείο πλοίων, τα οποία έχουν διαβρωθεί από τη θάλασσα και αποτελούν μια τεράστια οικολογική βόμβα.

«Το πλοίο δεν είναι ασφαλές και μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή», υπογραμμίζει η περιβαλλοντική ομάδα.

Οικολογική καταστροφή και ασφάλεια

Η οικολογική καταστροφή είναι ένα από το βασικά προβλήματα που δημιουργεί αυτή η εγκατάλλειψη.

.
.
PILAR OLIVARES via REUTERS

Έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο διαπίστωσε φέτος ότι μόλις 34 δελφίνια της Γουιάνας το σύμβολο του Ρίου παρέμειναν στον κόλπο, από περίπου 800 τη δεκαετία του 1990.

Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα.

Το ζήτημα της ασφάλειας των πλοίων που διέρχονται από την περιοχή είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς τα πλοία αναγκάζονται να πλέουν ανάμεσα από σκουριασμένα εμπόδια ενώ η ρύπανση στον κόλπο επιβάλλει στις εταιρείες, ένα οικονομικό κόστος δεκάδων εκατ δολαρίων ετησίως για τον καθαρισμό των πλοίων τους.

Η πρόσκρουση του Σάο Λουίζ, στη γέφυρα έφερε πάλι στην επιφάνεια την ανάγκη απομάκρυνσης των πλοίων-φαντασμάτων που μουχλιάζουν στα λασπωμένα νερά του κόλπου.

.
.
PILAR OLIVARES via REUTERS

Δημοφιλή