«Βράζουμε» στην κουζίνα; 3 ιδέες για υπερπλήρη, νόστιμα γεύματα χωρίς φούρνο, τηγάνι ή εστία

Τρέμουμε να μπούμε στη διαδικασία του μαγειρέματος μέσα στον καύσωνα; Αυτό το top 3 είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας.
Mε έναν σχετικό προγραμματισμό των γευμάτων, δημιουργούμε νόστιμα, ικανοποιητικά πιάτα που μας κρατούν δροσερούς και χορτάτους όλο το καλοκαίρι.
Milan Markovic via Getty Images
Mε έναν σχετικό προγραμματισμό των γευμάτων, δημιουργούμε νόστιμα, ικανοποιητικά πιάτα που μας κρατούν δροσερούς και χορτάτους όλο το καλοκαίρι.

Τα δείπνα «άνευ μαγειρικής» είναι η τέλεια λύση όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και μόνο η σκέψη να ανάψουμε τον φούρνο μας φαίνεται αφόρητη. Δείπνο άνευ μαγειρικής είναι το τραπέζι που αποτελείται από πιάτα που δεν χρειάζονται θερμότητα για να μαγειρευτούν.

Τέτοιες ιδέες διατηρούν την κουζίνα μας δροσερή και μας εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια, ώστε να απολαμβάνουμε τις καλοκαιρινές μέρες στο έπακρο, ακόμα κι όταν το θερμόμετρο εκτοξεύεται σε ύψη ρεκόρ. Γιατί; Γιατί η ζωή γίνεται μονομιάς πιο απλή, αφού με έναν σχετικό προγραμματισμό των γευμάτων, δημιουργούμε νόστιμα, ικανοποιητικά πιάτα που μας κρατούν δροσερούς και χορτάτους όλο το καλοκαίρι.

Τα δείπνα χωρίς μαγειρική μας βοηθούν να γλιτώσουμε τη ζέστη και να γίνουμε σούπερ δημιουργικοί, εξερευνώντας νέους γευστικούς συνδυασμούς.

Οι καλύτερες ιδέες για δείπνα χωρίς φουρνίσματα

1. Σαλάτες σκέτη φρεσκάδα

Τίποτα δεν ξεπερνά μια τραγανή σαλάτα για δείπνο, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στα ύψη. Χρησιμοποιούμε φρέσκα, εποχιακά λαχανικά που είναι άμεσα διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να δημιουργήσουμε μια δροσερή και χορταστική συνταγή της στιγμής.

Οι σαλάτες είναι ένας φανταστικός καμβάς αυτοσχεδιασμού: Ζωηρές ψιλοκομμένες πιπεριές, ζουμερά ροδάκινα ή μάνγκο, κρεμώδεις φέτες αβοκάντο είναι όλα τους ένα κι ένα για να διοχετεύσουμε τις γεύσεις της Μεσογείου σε μια ελληνική σαλάτα, με θρυμματισμένη φέτα, ελιές και πικάντικη βινεγκρέτ.

Μπορούμε βέβαια με μια σαλάτα να ταξιδέψουμε σε χρόνο ρεκόρ στην Ιταλία, συνδυάζοντας φρέσκια μοτσαρέλα με ζουμερές ντομάτες ή ντοματίνια και μυρωδάτο βασιλικό, περιχυμένο με ελαιόλαδο.

Και αν λαχταράμε μια πιο «ψαγμένη» νότα;

Ανακατεύουμε μαύρα φασόλια, καλαμπόκι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κόλιαντρο με ένα ντρέσινγκ λάιμ και πασπαλίζουμε με τσιπς τορτίγιας, για έξτρα τραγανή αίσθηση.

Ωστόσο, είναι η σαλάτα πλήρες γεύμα;

Για να μετατρέψουμε τη σαλάτα μας σε πλήρες γεύμα, προσθέτουμε μια πηγή πρωτεΐνης, όπως το ψητό κοτόπουλο. Μια άλλη προσιτή πηγή πρωτεΐνης είναι ένα αλλαντικό, όπως η γαλοπούλα ψιλοκομμένη.

Χορτοφαγικές επιλογές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι τα ρεβίθια και το τόφου, ενώ η θρυμματισμένη φέτα και το κατσικίσιο τυρί, προσθέτουν τρομερό ενδιαφέρον στο σούπερ μπολ μας.

Τέλος, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια ή οι ηλιόσποροι είναι πεντανόστιμες πηγές πρωτεΐνης για όλους μας, χορτοφάγους και μη.

2. Ποιος είπε ότι η σούπα είναι μόνο για τον χειμώνα;

Οι παγωμένες σούπες αποτελούν την πιο δροσερή αποκάλυψη για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, προσφέροντάς μας μια αναζωογονητική έξοδο κινδύνου από τον καύσωνα.

Η ομορφιά τους βρίσκεται στην απλότητά τους, αφού με ένα μπλέντερ, μέσα σε λίγα λεπτά, μπορούμε να φτιάξουμε την πιο νόστιμη παγωμένη σούπα .

Το Γκασπάτσο, το κλασικό ισπανικό αριστούργημα, είναι το τέλειο παράδειγμα. Αυτή η σούπα συνδυάζει ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές για μια έκρηξη γεύσης και ενυδάτωσης. Αλλά ο κόσμος της παγωμένης σούπας εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα του γκασπάτσο.

  • Παγωμένη σούπα αβοκάντο

Για αυτή τη βελούδινη απαλή σούπα συνδυάζουμε ώριμα αβοκάντο με χυμό λάιμ, φρέσκα βότανα όπως κόλιανδρο και μια πινελιά κρέμας γάλακτος.

  • Παγωμένη σούπα αγγουριού και άνηθου

Αυτή η ελαφριά και δροσιστική σούπα είναι ιδανική για ένα ζεστό μεσημέρι. Απλώς ανακατεύουμε τα αγγούρια με γιαούρτι, φρέσκο άνηθο και χυμό λεμονιού.

3. Παγωμένα τυλιχτά σνακ και σάντουιτς

Τα wrap με τορτίγια ή αραβική πίτα και τα σάντουιτς είναι βολικά για γεύματα χωρίς μαγειρική. Οι δυνατότητες για λαχταριστή γέμιση είναι ατελείωτες: Από τους πιο κλασικούς συνδυασμούς όπως η γαλοπούλα με το τυρί, μέχρι τις πιο περιπετειώδεις επιλογές, όπως το αβοκάντο και το τόφου, ο σολωμός ή τόνος.

Εδώ παίζουν ρόλο τα αλείμματα (ή αλλιώς spreads)

Πέστο, χούμους ή αρωματισμένη μαγιονέζα θα προσθέσουν γεύση σε μόλις μια κουταλιά, ενώ με διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης, τυριά και μυρωδικά μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας μοναδικά ντιπ, ώστε τα σάντουιτς μας να μην είναι ποτέ βαρετά και μονότονα.

Το ζουμί

Τα δείπνα χωρίς μαγειρική αλλάζουν το παιχνίδι τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες: Διατηρούν την κουζίνα μας δροσερή και μας εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια, επιτρέποντάς μας να απολαύσουμε περισσότερες από τις δραστηριότητες της σεζόν.

Λοιπόν τι περιμένουμε; Ας πειραματιστούμε στην κουζίνα. Ας δοκιμάσουμε νέους, παράδοξους συνδυασμούς συστατικών. Ποτέ δεν ξέρουμε τι νόστιμες ανακαλύψεις κρύβονται μέσα στα ντουλάπια μας.

Την επόμενη φορά που το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει και η σκέψη του μαγειρέματος να μας τρομάζει, ας θυμηθούμε ότι τα δείπνα χωρίς μαγειρική κυριολεκτικά μας σώζουν από τον βαρύ καύσωνα και φυσικά σώζουν και την τσέπη μας.

(Με πληροφορίες από Associated Press).