Η φράση «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης κήρυξε πρακτικά την άτυπη έναρξη μίας ολιγοήμερης προεκλογικής κούρσας για εκ νέου εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει τον τόνο σε μία εξαιρετικά ασυνήθιστη διαδικασία.
Η εσωκομματική προεκλογική μάχη προβλέπεται να δοθεί σε φρενήρεις ρυθμούς, καθώς ο χρόνος είναι ελάχιστος και η ατμόσφαιρα φορτισμένη στον μέγιστο βαθμό. Ορισμένοι δεν παρέλειψαν να σχολιάσει και αυτή την συγκεκριμένη φράση από τον Κασσελάκη, ως λάθος του, εννοώντας ότι παραπέμπει σε «ποδοσφαιρική» ορολογία...
Υπάρχουν προφανείς - «λογικές» προβλέψεις για τους πιθανούς αντιπάλους του, αν και δεν έχει σηκώσει επί του παρόντος κάποιος από αυτούς το χέρι του. Είναι τέσσερις τουλάχιστον, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ίσως αποδειχθεί (και πιθανό να το επιθυμεί ο ίδιος) καθοριστικός παράγων σε αυτή την συγκυρία.
Συνάντηση Τεμπονέρα με την Όλγα Γεροβασίλη
Είναι ο νεότερος σε ηλικία αντίπαλος του Κασσελάκη - και χαρακτηρίζεται ήδη ως «αντίπαλος» γιατί, συχνότερα από κάθε άλλον, διαφώνησε ανοιχτά μέσα στα όργανα με τον αρχηγό του κόμματος τους τελευταίους μήνες.
Το μεσημέρι της Παρασκευής είχε συνάντηση με την Όλγα Γεροβασίλη στη Βουλή και σε συνδυασμό μία αποστροφή στην ομιλία του στο συνέδριο, εκτιμάται ότι τελικά είναι πιθανότερο να στηρίξει τη δική της υποψηφιότητα και να μην κατέβει ο ίδιος ως διεκδικητής στην εσωκομματική κούρσα.
Τα λίγα λόγια που λένε πολλά από την Όλγα Γεροβασίλη
Η Όλγα Γεροβασίλη είναι από τα πρόσωπα που φροντίζουν να μην εμπλέκονται σε άσκοπες αντιπαραθέσεις και να επιμένουν στην ουσία της πολιτικής συζήτησης. Ωστόσο, όταν το έκρινε σκόπιμο πρόσφατα, ζήτησε την άμεση σύγκλιση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει σε ηλεκτρονική ψηφοφορία ερωτήματα για την ταυτότητα, το σήμα ακόμα και το όνομα του κόμματος.
Σε αυτό το σημείο, προφανώς, έκρινε ότι η ηγεσία «ξεστράτισε» και υπερέβη τα όρια της εντολής που έχει λάβει στο πλαίσιο της δημοκρατικής εσωκομματικής λειτουργίας. Τώρα, μένει να φανεί αν θα θέσει υποψηφιότητα και θα βγει μπροστά - πολλοί θεωρούν ότι είναι το πρόσωπο που βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλον σε αυτό που εξέφραζε ο Αλέξης Τσίπρας στο παρελθόν, δηλαδή στον «μεγαλύτερο ΣΥΡΙΖΑ».
Ζαχαριάδης: Ναι, η Γεροβασίλη μπορεί να είναι το πρόσωπο
Δεν δέχομαι από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να λέει «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Εγώ δεν μπήκα στο κόμμα με αντιπάλους. Μπήκα σε κόμμα με συντρόφους, με συλλογική λειτουργία και με διαφορετικές απόψεις», είπε το πρωί, απαντώντας σε ερωτήσεις του Γιώργου Παπαδάκη και της Μαρίας Αναστασοπούλου (ΑΝΤ1) ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Με ατού τον μηχανισμό ο Νίκος Παππάς
Ήδη ο Νίκος Παππάς κατέγραψε μία φορά τις ηγετικές φιλοδοξίες του, θέτοντας υποψηφιότητα το περασμένο καλοκαίρι. Δεν εξελέγη και ελίχθηκε στηρίζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη.
Το ερώτημα είναι αν θα κρίνει ότι, τώρα, ήρθε η ώρα του και η μεγάλη ευκαιρία του. Ανεξάρτητα από την προσωπική σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, που παραμένει ισχυρή, ακόμα ισχυρότερη παραμένει η πρόσβασή του στον κομματικό μηχανισμό. Ορισμένοι εκτιμούν, ότι στην τρέχουσα συγκυρία ίσως αυτό αποδειχθεί πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.
Φάμελλος: Σιβυλλική απάντηση στο ερώτημα, αν θα είναι υποψήφιος
«Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η αλλαγή προέδρου αλλά η χάραξη πολιτικής», δηλώνει στον ΣΚΑΪ ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ενα από τα πρόσωπα που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην εποχή Κασσελάκη, επιχειρώντας να τηρήσει σχετικά ουδέτερο προφίλ και να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ προσώπων και ομάδων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα δεν δηλώνει μεν υποψήφιος για την εκλογική διαδικασία που ανοίγει εκ νέου, ούτε όμως το αποκλείει ρητά.
Και τα σενάρια καλά κρατούν...
Συμπερασματικά, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουμε καμία επίσημη δήλωση υποψηφιότητας απέναντι στον Κασσελάκη, που θέλει να του «φέρουν αντίπαλο», όμως έχουμε τέσσερα ονόματα που ακούγονται και συζητιούνται έντονα: Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Διονύσης Τεμπονέρας, Σωκράτης Φάμελλος.