Βρετανία: 52 συλλήψεις αντιμοναρχικών κατά τη διάρκεια της στέψης του βασιλιά Καρόλου

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στηn Σκωτία και στην Ουαλία, με τους συμμετέχοντες να έχουν πλακάτ: ”Καταργήστε τη μοναρχία, ταΐστε το λαό”.
PIROSCHKA VAN DE WOUW via REUTERS

Η αστυνομία συνέλαβε 52 άτομα, ανάμεσα τους και ρεπουμπλικάνοι, κατά τη διάρκεια της στέψης του βασιλιά Καρόλου

Η αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της αντιμοναρχικής ομάδας “Republic” και άλλους 51 κατά τη διάρκεια της στέψης του βασιλιά Καρόλου το Σάββατο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές με κίτρινη στολή συγκεντρώθηκαν ανάμεσα στο πλήθος που παρατάσσονταν στη διαδρομή της πομπής στο κεντρικό Λονδίνο για να ξεχωρίσουν από εκείνους που ήταν ντυμένοι στα κόκκινα, λευκά και μπλε. Κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν ”Όχι ο βασιλιάς μου”.

Η ομάδα “Republic” δήλωσε ότι ο επικεφαλής της Γκρέαμ Σμιθ είχε συλληφθεί πριν από την έναρξη της πομπής και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αστυνομικούς να κατάσχουν τα πλακάτ των διαδηλωτών.

″Κατανοούμε απόλυτα την ανησυχία του κοινού μετά τις συλλήψεις που πραγματοποιήσαμε σήμερα το πρωί”, ανέφερε σε δήλωσή της η διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Κάρεν Φίντλεϊ.

″Τις τελευταίες 24 ώρες υπήρξε μια σημαντική αστυνομική επιχείρηση, αφού λάβαμε πληροφορίες ότι οι διαδηλωτές ήταν αποφασισμένοι να διαταράξουν την πομπή της στέψης”.

Η οργάνωση “Republic” είχε ορκιστεί να οργανώσει τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά ενός Βρετανού μονάρχη στη σύγχρονη ιστορία και οι διαδηλωτές αποδοκίμαζαν καθώς ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα κατευθύνονταν προς το Αβαείο του Ουέστμινστερ ενω η λειτουργία αναμεταδιδόταν δημόσια από μεγάλα ηχεία.

POOL via via REUTERS

″Είναι αηδιαστικό και μαζικά υπερβολικό”, δήλωσε ο Κέβιν Τζον, 57 ετών, ένας πωλητής από το Ντέβον που ήταν μεταξύ των διαδηλωτών.

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Σμιθ. Είπαν ότι ενήργησαν επειδή πίστευαν ότι οι διαδηλωτές θα προσπαθούσαν να πετάξουν μπογιά σε δημόσια μνημεία και να διαταράξουν τις ”μετακινήσεις επισήμων”.

″Όλοι αυτοί οι διαδηλωτές παραμένουν υπό κράτηση”, δήλωσε η Φίντλεϊ.

Διαμαρτυρίες σε όλο το Βασιλείο

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Γλασκώβη στη Σκωτία και στο Κάρντιφ στην Ουαλία, με τους συμμετέχοντες να κρατούν πλακάτ που έγραφαν: ”Καταργήστε τη μοναρχία, ταΐστε το λαό”. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί αντιπαρέβαλαν την κρίση του κόστους ζωής στη Βρετανία με τη λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που παρουσιάστηκε στην τελετή της στέψης.

Αν και οι διαδηλωτές ήταν μειοψηφία σε σύγκριση με τις δεκάδες χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να υποστηρίξουν τον βασιλιά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τη μοναρχία αποδυναμώνεται ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Με το στέμμα να περνά από τη βασίλισσα Ελισάβετ στον λιγότερο δημοφιλή γιο της, οι δημοκρατικοί ακτιβιστές ελπίζουν ότι ο Κάρολος θα είναι ο τελευταίος Βρετανός μονάρχης που θα στεφθεί.

″Η μοναρχία ένα δισεκατομμυριούχο κληρονόμο που γεννήθηκε μέσα στον πλούτο και τα προνόμια και ουσιαστικά συμβολίζει την ανισότητα του πλούτου και της εξουσίας στην κοινωνία μας”, δήλωσε ο Κλάιβ Λούις, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

RUSSELL CHEYNE via Reuters

Στο Λονδίνο, οι διαδηλωτές ζήτησαν εκλεγμένο αρχηγό κράτους. Λένε ότι η βασιλική οικογένεια δεν έχει καμία θέση σε μια σύγχρονη συνταγματική δημοκρατία και ότι η διατήρηση της κοστίζει υπερβολικά ακριβά.

″Δεν νομίζετε ότι όλα αυτά είναι λίγο ανόητα”, έγραφε ένα πλακάτ.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές κατά της μοναρχίας το Σάββατο είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Τραφάλγκαρ δίπλα στο χάλκινο άγαλμα του βασιλιά Καρόλου Α’, ο οποίος αποκεφαλίστηκε το 1649, οδηγώντας σε μια βραχύβια δημοκρατία υπό τη ηγεσία του Ολιβερ Κρόμγουελ (σ.σ 1649–1660).

Δημοφιλή