Οι «ζώνες ασφαλείας» έξω από τις κλινικές αμβλώσεων στην Αγγλία και την Ουαλία θα τεθούν σε ισχύ στα τέλη Οκτωβρίου. Σ′ αυτές θα απαγορεύεται οι άνθρωποι να προσεύχονται σιωπηλά.
Η νομοθεσία αυτή έρχεται περισσότερο από ένα χρόνο αφότου οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν τη θέσπιση της που επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες δεν θα αντιμετωπίζουν παρενόχληση έξω από τις κλινικές.
Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση επικεντρώθηκαν γύρω από το ζήτημα της σιωπηλής προσευχής, με τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών να καταργεί τώρα το σχέδιο οδηγιών που θα την επέτρεπε εντός των προτεινόμενων «ζωνών ασφαλούς πρόσβασης».
Το ζήτημα φαίνεται να έχει διχάσει την κοινή γνώμη στη Βρετανία. Οι ακτιβιστές που υποστηρίζουν τα νέα μέτρα είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι ο νόμος θα αποδυναμωνόταν στην πράξη αν δεν απαγορευόταν και η σιωπηλή προσευχή.
Οι ομάδες κατά των αμβλώσεων από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο θα απειλούσε τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων ενώ κάνουν λόγο για διώξεις σε «εγκλήματα σκέψης».
Ο νέος νόμος απαγορεύει τις διαμαρτυρίες σε ακτίνα 150 μέτρων από κλινικές ή νοσοκομεία που παρέχουν υπηρεσίες άμβλωσης στα δύο κράτη στο πλαίσιο του νόμου περί δημόσιας τάξης, ο οποίος έλαβε τη βασιλική έγκριση στις 2 Μαΐου του περασμένου έτους.
Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι οι ζώνες θα τεθούν σε ισχύ από τις 31 Οκτωβρίου.
Ο νόμος θα καθιστά παράνομο για ένα άτομο να κάνει οτιδήποτε θεωρείται ότι επηρεάζει σκόπιμα ή απερίσκεπτα την απόφαση κάποιου να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες άμβλωσης, τις παρεμποδίζει ή προκαλεί παρενόχληση ή δυσφορία σε κάποιον που χρησιμοποιεί ή εργάζεται σε τέτοιες εγκαταστάσεις.
Εξυπακούεται ότι η σιωπηλή προσευχή εμπίπτει σε αυτό το πεδίο εφαρμογής, ενώ η αστυνομία θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει αν η συμπεριφορά πληροί το όριο για την άσκηση δίωξης, η οποία επισύρει τη μέγιστη ποινή του απεριόριστου προστίμου.
Η υπόθεση Ανταμ Σμιθ-Κόνορ
Ηδη ένας πρώην στρατιωτικός που προσευχόταν σιωπηλά για τον αγέννητο γιο του έξω από μια κλινική αμβλώσεων καταδικάστηκε για παραβίαση της ασφαλούς ζώνης γύρω από το κέντρο.
Ο Ανταμ Σμιθ-Κόνορ είχε το κεφάλι του σκυμμένο και τα χέρια του ενωμένα καθώς προσευχόταν για τον γιο του Τζέικομπ, ο οποίος, όπως είπε, πέθανε από έκτρωση πριν από 22 χρόνια, έξω από το κέντρο αμβλώσεων στο Μπόρνμουθ του Ντόρσετ στις 24 Νοεμβρίου 2022.
Η ασφαλής ζώνη γύρω από την κλινική British Pregnancy Advisory Service εισήχθη τον Οκτώβριο του 2022 και απαγορεύει την προαναφερθείσα δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των διαμαρτυριών, της παρενόχλησης και των αγρυπνιών είτε υπέρ είτε κατά των υπηρεσιών αμβλώσεων.
Ο Σμιθ-Κόνορ αρνήθηκε το αδίκημα της μη συμμόρφωσης με την εντολή προστασίας του δημόσιου χώρου (PSPO) κατά τη διάρκεια της δίκης στο δικαστήριο του Poole Magistrates’ Court, αλλά κρίθηκε ένοχος από την περιφερειακή δικαστή Oρλα Οστιν, η οποία δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτό που έκανε ήταν «σκόπιμο».
Στον 51χρονο επιβλήθηκε ποινή διετούς υπό όρους απαλλαγής ενώ κλήθηκε να πληρώσει περισσότερα από 9.000 λίρες σε δικαστικά έξοδα και πρόστιμο, μετά τη δικαστική διαδικασία που κινήθηκε από το Συμβούλιο του Μπόρνμουθ, Christchurch and Poole (BCP).
Το δικαστήριο πληροφορήθηκε ότι ο πατέρας δύο παιδιών είχε στείλει e-mail στο συμβούλιο την προηγούμενη ημέρα της σιωπηλής προσευχής του για να το ενημερώσει για το σχέδιό του, όπως είχε κάνει και σε άλλες περιπτώσεις.
Εκείνη την ημέρα, βρισκόταν κοντά σε ένα δέντρο, εν μέρει σε θέα της κλινικής, και αρνήθηκε να εγκαταλείψει την περιοχή όταν του ζητήθηκε από μία κοινοτική υπάλληλο, η οποία του μίλησε για μία ώρα και 40 λεπτά, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της είπε: «Στέκομαι εδώ και προσεύχομαι σιωπηλά. Δηλαδή αυτό που λέτε είναι ότι δεν μπορώ να προσευχηθώ για τον γιο μου».
Σχεδόν 60.000 άτομα ζητούν από τον Στάρμερ να προστατεύσει την ελευθερία της σκέψης, καθώς βετεράνος του στρατού διώκεται για σιωπηλή προσευχή
Ως τις 25/10, 57.900 Βρετανοί πολίτες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Kιρ Στάρμερ με αφορμή τη δίωξη βετεράνου του στρατού για τις σιωπηλές προσευχές του.
Η επιστολή, που απευθύνεται στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ελευθερία της σκέψης είναι το βασικότερο και πολυτιμότερο δικαίωμά μας - και έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό στη βρετανική νομοθεσία και σε κάθε σημαντικό έγγραφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μετά».
Επίσης στην επιστοή υπογραμμίζεται η υπόθεση της Ιζαμπελ Βον-Σπρους, η οποία έλαβε αποζημίωση 13.000 λιρών από την αστυνομία των Γουέστ Μίντλαντς αφού συνελήφθη παράνομα δύο φορές επειδή προσευχήθηκε ειρηνικά και σιωπηλά της σε μια «νεκρή ζώνη» έξω από κλινική αμβλώσεων του Μπέρμιγχαμ.
Πηγή: Daily Mail , Independent, BBC