Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δεσμεύτηκε να πολεμήσει για το σχέδιο συμφωνίας της με την ΕΕ για το Brexit την Πέμπτη, μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Brexit και άλλων υπουργών, θέτοντας τη στρατηγική και τη θέση της σε κίνδυνο.
Μόλις 12 ώρες μετά την ανακοίνωση πως το υπουργικό της συμβούλιο συμφώνησε στους όρους της συμφωνίας, ο υπουργός Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, και η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Έσθερ ΜακΒέι, παραιτήθηκαν. Ακόμη, ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι είπαν ότι έχουν υποβάλει επιστολές με τις οποίες ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία της.
«Θα συνεχίσω μέχρι το τέλος; Ναι» είπε σε δημοσιογράφους, μιλώντας από το γραφείο της στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Δύο άλλοι υπουργοί και άλλα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης επίσης παραιτήθηκαν επίσης. Οι εχθρικές αντιδράσεις στη συμφωνία από βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αυξάνουν τον κίνδυνο η συμφωνία να απορριφθεί και η Βρετανία να βγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς «δίχτυ ασφαλείας».
Η Μέι είπε πως λυπάται για τις παραιτήσεις και κατανοεί τη δυσαρέσκεια, μα πιστεύει ότι η συμφωνία της ήταν η σωστή.
«Πιστεύω με κάθε ίνα της ύπαρξής μου πως η πορεία που έχω θέσει είναι η πιο σωστή για τη χώρα μας και όλους τους πολίτες μας» είπε σχετικά. «Πάω στη δουλειά μου για να επιτύχω την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία και πάω στη δουλειά μου για να επιτύχω μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε.
Παράλληλα, τόνισε πως κανείς δεν έχει παρουσιάσει μια εναλλακτική στο σχέδιό της για το Brexit, και ότι όλες οι επιλογές περιλαμβάνουν έναν «backstop» διακανονισμό για τα σύνορα με την Ιρλανδία, τον οποίο έχουν επικρίνει πολλοί στο ίδιο της το κόμμα.
«Κανείς δεν έχει παρουσιάσει κάποια εναλλακτική πρόταση» σημείωσε, προσθέτοντας πως «αν δεν προχωρήσουμε με αυτή τη συμφωνία, κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά ποιες συνέπειες θα ακολουθήσουν. Θα παίρναμε μια οδό βαθιάς αβεβαιότητας, τη στιγμή που οι Βρετανοί απλά θέλουν να τελειώνουμε».
Επιδιώκοντας τη διατήρηση των στενότερων δυνατών δεσμών με την ΕΕ, η Μέι δυσαρέστησε τους πολλούς υπερμάχους ενός «καθαρού» Brexit στο κόμμα της, καθώς και το βορειοϊρλανδικό DUP, που στηρίζει την κυβέρνησή της. Επίσης, υπέρμαχοι των στενότερων σχέσεων με την ΕΕ στο ίδιο της το κόμμα και την αντιπολίτευση των Εργατικών λένε πως η συμφωνία εγκαταλείπει τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής για λίγα οφέλη.
Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν πως πρακτικά αφήνει εξουσίες στην ΕΕ χωρίς να διασφαλίζει τα υποσχεθέντα οφέλη για μεγαλύτερη αυτονομία.
Η Μέι θα χρειαστεί την υποστήριξη περίπου 320 βουλευτών από την 650 εδρών Βουλή για να περάσει τη συμφωνία.