Βρετανία: Η υπουργός Παιδείας κάνει σαρδάμ το όνομα του Ελγιν και τα «ακούει» στα social media

Πολλοί χρήστες όχι μόνο διαφώνησαν με την προφορά του ονόματος από την Τζίλιαν Κίγκαν αλλά και ζήτησαν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Η Τζίλιαν Κίγκαν φτάνει για μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Downing Street 10 στο Λονδίνο, Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.
Η Τζίλιαν Κίγκαν φτάνει για μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Downing Street 10 στο Λονδίνο, Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.
via Associated Press

Η Υπουργός Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι είναι «ξεκάθαρο» ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Ωστόσο όπως επεσήμαναν πολλοί Βρετανοί και ειδικά οι Σκοτσέζοι ο τρόπος με τον οποίο το είπε ήταν σίγουρα λάθος.

Το ITV δημοσίευσε ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη της Τζίλιαν Κίγκαν την Τρίτη, στην οποία η Υπουργός Παιδείας και κορυφαίο στέλεχος των Συντηρητικών δήλωσε: «Τα μάρμαρα του Έλτζιν προστατεύονται στην πραγματικότητα από το νόμο και βάσει αυτού του νόμου πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο».

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς όπως είναι γραμμένο το όνομα Έλγιν στα αγγλικά ( Elgin) πως προφέρεται αλλά οι Σκωτσέζοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να επισημάνουν το πολύ προφανές λάθος στην προφορά της κας Κίγκαν.

Η Σκωτσέζα κωμικός Έλενορ Μόρτον έγραψε: «Δεν πιστεύω ότι άκουσα ότι είπε τα μάρμαρα του Ελτζιν». «Αν εγώ άκουσα πως πρόφερε το ”Ελγιν” το ίδιο συνέβη και με όλο τον υπόλοιπο κόσμο», σχολίασε ένας άλλος χρήστης καθώς μοιράστηκε το βίντεο.

«Εεε, δεν προφέρεται με “G” όπως το τζιν... είναι Ελ-ΓΚ-ιν από τον κόμη του Ελγκιν τον κλέφτη που τα έκλεψε», ανέφερε η Σκωτσέζα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Εντι Ρίντερ. Ολοκλήρωσε τη διόρθωσή της με τα εξής λόγια: «Ορίστε πως είπατε; Δώστε τα πίσω».

Ένας άλλος χρήστης σχολίασε ότι το Elgin προφέρεται με ”ΓΚ” όπως η Ελλάδα (Greece)», αναφερόμενος στη διπλωματική διαμάχη μεταξύ του Ρίσι Σούνακ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οχι όπως το G στο τζιν αλλά ως το G στο greedy (άπληστος).

Επίσης πολλοί χρήστες στάθηκαν στην επιμονή της Κίγκαν πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα «προστετεύονται με νόμο», καυτηριάζοντας πως ερμημένουν τη νομοθεσία οι Τόρις κατά καιρούς. « Είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις πότε και ποιοί νόμοι μετράνε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μερικές φορές η κυβέρνηση κρίνει ότι οι νόμοι μπορούν να παραβιαστούν με συγκεκριμένους τρόπους, μερικές φορές παρακάμπτονται. Το καθιερωμένο διεθνές δίκαιο έχει το βάρος ενός πούπουλου, αλλά άλλοι νόμοι είναι από χάλυβα και δεν αλλάζουν ποτέ», έγραψε ένας χρήστης.

Οπως μπορεί να διαπιστώσει, τα σχόλια κάτω από την συνέντευξη της κας. Κίγκαν είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας και κατά της στάσης της κυβέρνησης Σούνακ με πολλούς χρήστες να κάνουν λόγο για κλοπή.

Πηγή: Τhe National

Δημοφιλή