Η κυβέρνηση της Βρετανίας ξεκίνησε την εφαρμογή μέτρων κατά των αλλοδαπών φοιτητών που φέρνουν μέλη των οικογένειών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς προσπαθεί να μειώσουν τους αριθμούς των μεταναστών.
Η κίνηση αυτή, που ανακοινώθηκε την Τρίτη από την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, έρχεται πριν από τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων την Πέμπτη, τα οποία αναμένεται να δείξουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των μεταναστών.
Ο Ρίσι Σούνακ την περασμένη εβδομάδα ουσιαστικά εγκατέλειψε την υπόσχεση του προεκλογικού μανιφέστου των Συντηρητικών το 2019 σχετικά με τη μείωση της μετανάστευσης.
Οι Συντηρητικοί δήλωσαν ότι σκοπεύουν να μειώσουν τη μετανάστευση από το επίπεδο των 226.000 που υφίστατο τότε.
Όμως, μιλώντας σε δημοσιογράφους καθ′ οδόν για τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία, ο Σουνάκ δήλωσε ότι, ενώ θέλει να μειώσει τη νόμιμη μετανάστευση, δεν θα επιμείνει στον στόχο του μανιφέστου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 2022 εκδόθηκαν 136.000 βίζες σε συγγενικά μέλη αλλοδαπών φοιτητών - μια οκταπλάσια αύξηση από τις 16.000 το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, μόνο οι αλλοδαποί φοιτητές που κάνουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ”που σήμερα χαρακτηρίζονται ως ερευνητικά προγράμματα” θα μπορούν να φέρνουν μέλη της οικογένειάς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα τους απαγορευτεί επίσης η μετάβαση από τη φοιτητική βίζα στην εργασιακή βίζα πριν από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Η Μπρέιβερμαν δήλωσε ότι οι υπουργοί θα ”πατάξουν επίσης τους ασύδοτους εκπαιδευτικούς πράκτορες που υποστηρίζουν ακατάλληλες αιτήσεις για να πουλήσουν μετανάστευση και όχι εκπαίδευση”.
Η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: ”Αυτή η δέσμη μέτρων επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση της καθαρής μετανάστευσης και της προστασίας των οικονομικών οφελών που μπορούν να προσφέρουν οι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
″Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε αυτές τις αλλαγές για να εξασφαλίσουμε αντίκτυπο στην καθαρή μετανάστευση το συντομότερο δυνατό”.
Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι τα μέτρα θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να επαναφέρει την καθαρή μετανάστευση στα προ της πανδημίας επίπεδα ”μεσοπρόθεσμα”.
Ωστόσο, επέμεινε ότι οι αλλαγές δεν θα βλάψουν τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου για την παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε άτομα από το εξωτερικό.
«Πρόκειται για την σωστή ισορροπία. Έχουμε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική προσφορά προς τους διεθνείς φοιτητές, η οποία θα παραμείνει».