Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Βρετανία ξεκίνησαν τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία τη Δευτέρα, καθώς δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν σε μια κλιμακούμενη μισθολογική διαμάχη, ασκώντας περαιτέρω πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
Οι νοσηλευτές αλλά και οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα απεργούν ξεχωριστά από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η απεργία της Δευτέρας που αφορά και τους δύο, κυρίως στην Αγγλία, είναι η μεγαλύτερη στην 75χρονη ιστορία του NHS.
Οι νοσηλευτές θα απεργήσουν επίσης την Τρίτη, ενώ οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα την Παρασκευή και οι φυσιοθεραπευτές την Πέμπτη, καθιστώντας την εβδομάδα πιθανώς την πιο ταραχώδης στην ιστορία του NHS, δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής του, Στίβεν Πάουις.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας απαιτούν αύξηση των μισθών που αντικατοπτρίζει τον χειρότερο πληθωρισμό στη Βρετανία των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι αυτό είναι αδύνατο καθώς θα προκαλούσε περισσότερες αυξήσεις των τιμών και στη συνέχεια, αύξηση των επιτοκίων και των πληρωμών στεγαστικών δανείων.
Περίπου 500.000 εργαζόμενοι, πολλοί από τον δημόσιο τομέα, έχουν πραγματοποιήσει απεργίες από το περασμένο καλοκαίρι, εντείνοντας την πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να επιλύσει τις διαφορές και να περιορίσει τις διαταραχές σε δημόσιες υπηρεσίες όπως οι σιδηρόδρομοι και τα σχολεία.
Το συνδικάτο του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής (RCN) έγραψε στον Σούνακ το Σαββατοκύριακο ζητώντας του να λύσει γρήγορα την απεργία των νοσηλευτών κάνοντας «ουσιαστικές» προτάσεις αμοιβών.
Η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και να παρευρίσκονται στα ιατρικά ραντεβού κατά τη διάρκεια των απεργιών, εκτός εάν αυτά έχουν ακυρωθεί, αλλά τόνισε ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπίσουν ταλαιπωρία και καθυστερήσεις.
Δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές εγκαταλείπουν τις δουλειές τους
Το NHS, κάποτε καμάρι για τους περισσότερους Βρετανούς, βρίσκεται υπό ακραία πίεση με εκατομμύρια ασθενείς σε λίστες αναμονής για εγχειρήσεις και χιλιάδες άλλους κάθε μήνα να μην λαμβάνουν άμεση επείγουσα περίθαλψη.
Το RCN υποστηρίζει ότι την τελευταία δεκαετία, οι πενιχροί μισθοί συνέβαλαν στο να εγκαταλείψουν το επάγγελμα δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές - 25.000 μόλις τον τελευταίο χρόνο - με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού να επηρεάζουν τη φροντίδα των ασθενών.
Το RCN αρχικά ζήτησε αύξηση μισθών κατά 5% πάνω από τον πληθωρισμό και έκτοτε είπε ότι θα μπορούσε να τα βρει με την κυβέρνηση «στα μισά του δρόμου», αλλά και οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία παρά τις εβδομάδες συνομιλιών.
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα που εκπροσωπούνται από τα συνδικάτα “GMB” και “Unite” απήργησαν τη Δευτέρα για τα δικά τους μισθολογικά αιτήματα. Και τα δύο συνδικάτα έχουν ανακοινώσει αρκετές ημέρες εργατικής δράσης.
Δεν θα απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα ταυτόχρονα και οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης θα ληφθούν υπόψη.
Στην Ουαλία, νοσοκόμες και ορισμένοι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα διέκοψαν τις απεργίες που είχαν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, καθώς εξετάζουν τις προτάσεις αμοιβών από την κυβέρνηση της Ουαλίας.
Ο Σούνακ είπε σε μια συνέντευξη στο TalkTV την περασμένη εβδομάδα ότι «θα ήθελε να δώσει στις νοσοκόμες μια τεράστια αύξηση μισθών», αλλά είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε δύσκολες επιλογές και ότι χρηματοδοτούσε το NHS σε άλλους τομείς, όπως παρέχοντας ιατρικό εξοπλισμό και ασθενοφόρα.