Βρετανία: Κορυφαίος επιστήμονας της κυβέρνησης παραιτήθηκε επειδή παραβίασε την καραντίνα για την ερωμένη του

Παραδέχτηκε πως έκανε «λάθος κρίσης» συναντώντας την παντρεμένη ερωμένη του.
.
.
Imperial College London/Getty

Κορυφαίος ειδικός της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού παραιτήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή Συμβούλων για Έκτακτες Ανάγκες (Sage- Scientific Advisory Group for Emergencies) αφού παραδέχτηκε πως έκανε ένα «λάθος κρίσης».

Η Telegraph ανέφερε πως ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College London, που είχε ρόλο- κλειδί στο να πειστεί ο Μπόρις Τζόνσον να προβεί σε lockdown στη Βρετανία, παραβίασε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για να συναντήσει την παντρεμένη ερωμένη του.

Όπως αναφέρθηκε, της επέτρεψε να τον επισκεφθεί στο σπίτι του στο Λονδίνο σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις κατά το lockdown.

Η έρευνα του Φέργκιουσον με συναδέλφους του στο Imperial College London προειδοποιούσε πως 250.000 άτομα θα μπορούσαν να πεθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν δεν αναλαμβανόταν άμεση δράση, λίγο πριν ο πρωθυπουργός επιβάλει τους περιορισμούς.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την παραίτηση του Φέργκιουσον.

Όπως είπε στην εφημερίδα, «παραδέχομαι πως έκανα ένα λάθος κρίσης και προέβην σε λάθος ενέργειες. Οπότε αποσύρομαι από το Sage. Ενήργησα πιστεύοντας πως έχω ανοσία, έχοντας βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, και αυτοαπομονώθηκα πλήρως για περίπου δύο εβδομάδες αφού παρουσίασα συμπτώματα. Μετανιώνω βαθιά για οποιαδήποτε υπονόμευση των ξεκάθαρων μηνυμάτων σχετικά με τη συνεχιζόμενη ανάγκη κοινωνικής απόστασης για τον έλεγχο αυτής της καταστροφικής επιδημίας. Η κυβερνητική καθοδήγηση είναι ξεκάθαρη, και είναι εκεί για να μας προστατέψει όλους».

Ο Φέργκιουσον, μαθηματικός και επιδημιολόγος, ηγήθηκε της ομάδας του Imperial που δημιούργησε μοντέλο για την εξάπλωση και την επίδραση της Covid-19 σε μια αναφορά που είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την αναφορά, απλά και μόνο η επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, που αποτελούσε τότε τον στόχο, θα οδηγούσε σε υπερφόρτωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

John Keeble via Getty Images

Περίπου 250.000 άνθρωποι θα πέθαιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο σενάριο εκείνο, ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα αυστηρότερα μέτρα θα το περιόριζαν αυτό.

Μετά την αναφορά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το lockdown στις 23 Μαρτίου, δίνοντας εντολή στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, κλείνοντας τα περισσότερα καταστήματα και δίνοντας στην αστυνομία άνευ προηγουμένου εξουσίες επιβολής νόμου. Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, δεν επιτρέπεται σε ζευγάρια που δεν ζουν μαζί να συναντιούνται.

Ο Φέργκιουσον είπε στις 18 Μαρτίου πως είχε πυρετό και βήχα, συμπτώματα Covid-19, και υπήρχε ένας μικρός κίνδυνος να είχε μολύνει και άλλους.

Δημοφιλή