Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αναγνωρίσει επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης μετά την κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα πολυετών συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων για μια λύση δύο κρατών, δήλωσε ο βρετανός Υπ.Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον.
Μιλώντας στο Associated Press, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του την Πέμπτη στον Λίβανο με σκοπό να μειώσει τις περιφερειακές εντάσεις, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα, αλλά θα μπορούσε προχωρήσει αυτή όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους ηγέτες.
Η αναγνώριση από το Ηνωμένο Βασίλειο ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, «δεν μπορεί να έρθει στην αρχή της όλης διαδικασίας, αλλά δεν χρειάζεται να έρθει και το τέλος αυτής», δήλωσε ο ΥΠΕΞ και πρώην πρωθυπουργός.
«Θα μπορούσε να είναι κάτι που εξετάζουμε καθώς θα εξελίσσεται όλη αυτή η διαδικασία, καθώς καθώς αυτή η πρόοδος προς μια λύση, θα γίνεται όλο και πιο απτή, πραγματική», είπε ο Κάμερον και συμπλήρωσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε στον παλαιστινιακό λαό έναν ορίζοντα προς ένα καλύτερο μέλλον, το μέλλον να έχουν ένα δικό του κράτος».
Το να δώσουμε αυτή την προοπτική είναι «απολύτως ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».
Οι ΗΠΑ, το Η.Β. η ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες υποστηρίζουν πλέον όλο και πιο σθεναρά την λύση δύο κρατών και την ιδέα μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης πλάι στο Ισραήλ, βλέποντας αυτά ως μόνη οδό εξόδου από σπιράλ βίας και πολέμων εδώ και δεκαετίες.
Συνδέουν μάλιστα την διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση με την διευθέτηση του τέλους του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας και την ”επόμενη ημέρα”, πάντα διαπραγματεύσεων.
Σημειώνεται πως ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το θέμα δεν έχουν γίνει, παρά την δέσμευση των χωρών μελών το ΟΗΕ, από το 2009.
Βέβαια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει επανειλημμένα απορρίψει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μετά τον πόλεμο, και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχει καυχηθεί ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.
Μια κίνηση ορισμένων από τους βασικούς συμμάχους του Ισραήλ να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος χωρίς την θετική ανταπόκριση του Ισραήλ θα μπορούσε να το απομονώσει και να του ασκήσει πίεση να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Κάμερον είπε ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι μια «παύση στις μάχες» στη Γάζα που τελικά θα μετατραπεί σε «μια μόνιμη, βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».
Πρόσθεσε ότι για να αναγνωρίσει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα Παλαιστινιακό Κράτος, οι ηγέτες της Χαμάς θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γάζα «γιατί δεν μπορείτε να έχετε μια λύση δύο κρατών με τη Γάζα να ελέγχεται ακόμα από τους υπεύθυνους για τις 7 Οκτωβρίου».
Η Χαμάς μέχρι στιγμής δηλώνει ότι δεν θα εγκαταλείψει τον παλαιστινιακό θύλακα ως μέρος μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.