Βρετανία: Νέος νόμος υποχρεώνει τους εργοδότες να καταβάλουν όλα τα φιλοδωρήματα στο προσωπικό

Πολλοί χαιρέτησαν τον νέο νόμο, αλλά κάποιοι προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με επιπλέον κόστος.
Dimensions via Getty Images

Το προσωπικό πρέπει να λαμβάνει το 100% των φιλοδωρημάτων από πελάτες βάσει ενός νέου νόμου που απαγορεύει στις επιχειρήσεις να παρακρατούν τις πληρωμές φιλοδωρήματος.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι σε εστιατόρια, καφετέριες, παμπ, κομμωτήρια και ταξί θα πρέπει να επωφεληθούν από τη νομοθεσία που τίθεται σε ισχύ την Τρίτη (2/10) και σημαίνει ότι όλα τα φιλοδωρήματα - είτε σε μετρητά είτε με κάρτα - πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των εργαζομένων.

Εάν μια εταιρεία παραβεί το νόμο και διατηρεί φιλοδωρήματα, ένα μέλος του προσωπικού θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.

Πολλοί χαιρέτησαν τον νέο νόμο, αλλά κάποιοι προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με επιπλέον κόστος.

Η Nisha Katona, ιδιοκτήτρια της Mowgli Street Foods, είπε στο BBC ότι ο νέος νόμος ήταν απαραίτητος επειδή «οι νέοι εξαρτώνται από τη νομοθεσία για να τους προστατεύσει» από εργοδότες που μπορεί να αποφύγουν να μοιραστούν φιλοδωρήματα με το προσωπικό.

Ωστόσο, ενώ υποστήριξε τη νομοθεσία, πίστευε ότι θα έπληττε ορισμένες εταιρείες που ήταν απροετοίμαστες.

«Θα υπάρξουν θύματα εξαιτίας αυτού του νόμου», είπε.

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Πρακτικής Συμβουλών, όλα τα φιλοδωρήματα πρέπει να μεταβιβάζονται στους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήψη τους.

Ο Bryan Simpson, διοργανωτής φιλοξενίας για το σωματείο Unite, είπε ότι ο νόμος είναι «μαζικά ευπρόσδεκτος» για τους εργαζόμενους.

«Αυτοί είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι στη βρετανική οικονομία και θα επωφεληθούν μαζικά από αυτό», είπε στο Today του BBC.

Το 2021, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι το 80% όλων των φιλοδωρημάτων γινόταν με κάρτα, υποδηλώνοντας ότι είχε γίνει ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τα χρήματα.

Το Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου έχει προβλέψει ότι ο νέος νόμος θα σημαίνει ότι επιπλέον 200 εκατομμύρια λίρες θα λάβουν οι εργαζόμενοι και όχι οι εργοδότες τους.

«Οι άνθρωποι που εργάζονται στη φιλοξενία είναι η ψυχή του κλάδου μας και αυτές οι αλλαγές δικαίως διασφαλίζουν ότι τα φιλοδωρήματα που κερδίζονται με κόπο μέσω της άριστης εξυπηρέτησης θα καταλήξουν εξ ολοκλήρου στις τσέπες τους», δήλωσε η Katie Nicholls, διευθύνουσα σύμβουλος του εμπορικού οργανισμού UK Hospitality.

Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι η πολιτική ήταν «άλλο ένα παράδειγμα κόστους που επιβαρύνει έναν τομέα που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά».

Δημοφιλή