Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αρχίζει την προεκλογική του εκστρατεία την Τετάρτη δεσμευόμενος να «υλοποιήσει το Brexit», αντίθετα με τον κύριο αντίπαλό του, τον οποίο συγκρίνει με τον Ιωσήφ Στάλιν, που έστειλε εκατομμύρια στον θάνατο.
Οι Βρετανοί θα πάνε στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου αφού το κοινοβούλιο συμφώνησε σε πρόωτες εκλογές την προηγούμενη εβδομάδα, επιδιώκοντας να δώσει τέλος σε τρία χρόνια βαθιάς διαφωνίας για το Brexit, που έχει υπονομεύσει την πίστη στη σταθερότητα της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας και τη διεθνή εικόνα της Βρετανίας.
Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι δύσκολο να προβλεφθεί, με το άμεσο ερώτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ να διχάζει τους ψηφοφόρους και να δίνει στους μικρότερους αντιπάλους μια ευκαιρία απέναντι στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τους Συντηρητικούς του Τζόνσον και το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα.
Ενώ ο Τζόνσον επιδιώκει να παρουσιάσει τις εκλογές ως ένα μέσο για την επίλυση του Brexit, εσωτερικά ζητήματα όπως το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα είναι επίσης «κλειδιά».
«Δεν θέλω εκλογές. Κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει πρόωρες εκλογές, ειδικά όχι τον Δεκέμβριο» έγραψε ο Τζόνσον σε άρθρο του στη Daily Telegraph. «Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, δεν έχουμε άλλη επιλογή- επειδή μόνο υλοποιώντας το Brexit μέσα στις επόμενες εβδομάδες μπορούμε να επικεντρωθούμε σε όλες τις προτεραιότητες του βρετανικού λαού.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Συντηρητικοί είναι πολύ μπροστά από τους εργατικούς, αλλά οι δημοσκόποι προειδοποιούν πως το συναίσθημα είναι ασυνήθιστα ευμετάβλητο. Οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει πως η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, είχε ένα μεγάλο προβάδισμα πριν πάει στις πρόωρες εκλογές του 2017, ωστόσο έχασε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.
H καμπάνια του Τζόνσον θα παρουσιάσει τον σοσιαλιστή ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ως κάποιον που θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία του Brexit κάνοντας άλλο ένα δημοψήφισμα, αυξάνοντας παράλληλα τους φόρους.
«Προσποιούνται πως το μίσος τους έχει ως στόχο μόνο συγκεκριμένους δισεκατομμυριούχους- και δείχνουν άτομα με απόλαυση και εκδικητικότητα που δεν έχει φανεί από τότε που ο Στάλιν κυνήγησε τους κουλάκους» έγραψε ο Τζόνσον. «Θα κατέστρεφαν τη βάση της ευημερίας της χώρας».
Εκατομμύρια άνθρωποι εκτελέστηκαν επί Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση και πολλοί περισσότεροι πέθαναν λόγω ασθενειών και κακουχιών σε ένα τεράστιο δίκτυο στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, γνωστών και ως γκουλάγκ. Μεταξύ αυτών που στοχοποιήθηκαν ήταν σχετικά εύποροι αγρότες, γνωστοί ως κουλάκοι
Ο Κόρμπιν είπε την Τρίτη ότι ήθελε να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για το Brexit και μετά να επιτρέψει στο κοινό να αποφασίσει εάν η έξοδος θα γίνει με τους όρους του, ή να μη φύγει καθόλου, λέγοντας πως η συμφωνία του Τζόνσον θα πλήξει την οικονομία και θα υπονομεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.