Βρετανία: Πρώην βουλευτής κατηγορείται ότι έπαιξε στο στοίχημα την ημερομηνία εκλογών

Πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, ο Ουίλιαμς ήταν βουλευτής του Μοντγκόμερισαϊρ και βοηθός του τότε πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.
Φωτογραφία Αρχειου. (Jessica Taylor/UK Parliament via AP, File)
Φωτογραφία Αρχειου. (Jessica Taylor/UK Parliament via AP, File)
via Associated Press

Δεκαπέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην βουλευτή των Συντηρητικών Κρέγκ Ουίλιαμς, κατηγορούνται για αδικήματα στοιχημάτων από την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών.

Η έρευνα ξεκίνησε πέρυσι μετά τα στοιχήματα που τέθηκαν για την ημερομηνία διεξαγωγής των γενικών εκλογών του 2024.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η έρευνα επικεντρώθηκε σε άτομα που «υποψιάζονται ότι χρησιμοποιούν εμπιστευτικές πληροφορίες - συγκεκριμένα εκ των προτέρων γνώσης της προτεινόμενης ημερομηνίας των εκλογών - για να αποκτήσουν αθέμιτο πλεονέκτημα στις αγορές στοιχημάτων».

Πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, ο Ουίλιαμς ήταν βουλευτής του Μοντγκόμερισαϊρ και βοηθός του τότε πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Η ομάδα των κατηγορουμένων περιλαμβάνει τον Ράσελ Τζορτζ, μέλος του Σενέντ, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την ομάδα των Συντηρητικών της Ουαλίας, αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Άλλοι κατηγορούμενοι περιλαμβάνουν τη Λόρα Σόντερς, την πρώην υποψήφια βουλευτή των Συντηρητικών στο Μπρίστολ Νορθ Γουέστ, και τον σύντροφό της Άντονι Λι, πρώην διευθυντή της εκστρατείας για τους Συντηρητικούς· τον Τόμας Τζέιμς, τον διευθυντή των Ουαλών Συντηρητικών και τον Νικ Μέισον, πρώην επικεφαλής αξιωματικό δεδομένων για το κόμμα.

Εκπρόσωπος των Συντηρητικών δήλωσε ότι το κόμμα ”πιστεύει ότι όσοι εργάζονται στην πολιτική πρέπει να ενεργούν με ακεραιότητα”.

«Αυτά τα περιστατικά έλαβαν χώρα τον Μάιο του περασμένου έτους. Το κόμμα μας βρίσκεται τώρα υπό νέα ηγεσία και συνεργαζόμαστε πλήρως με την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών για να διασφαλίσουμε ότι η έρευνά τους θα μπορέσει να ολοκληρωθεί γρήγορα και με διαφάνεια».

Ο ηγέτης των Ουαλών Συντηρητικών Ντάρεν Μίλαρ δήλωσε ότι η αναστολή του Τζορτζ ήταν «μια ουδέτερη πράξη εν αναμονή της έκβασης της διαδικασίας της δικαιοσύνης».

Ο Μπέρναρντ Τζέντρι, πρόεδρος των Ουαλών Συντηρητικών, δήλωσε στο BBC Wales: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι αυτά τα άτομα έχουν κατηγορηθεί. Αλλά πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της δικαστικής υπόθεσης πριν από την απόφαση».

Οι κατηγορούμενοι πρόκειται να εμφανιστούν στο Ειρηνοδικείο του Westminster στις 13 Ιουνίου.

Στις 22 Μαΐου 2024, ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι οι γενικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου..

Στις αρχές Ιουνίου 2024, αναφέρθηκε ότι ο Γουίλιαμς είχε στοιχηματίσει στην ημερομηνία των γενικών εκλογών.

Ο Ουίλιαμς μιλώντας στο BBC είπε ότι ήταν «ξεκάθαρα ένα τεράστιο λάθος κρίσης».

Αρνήθηκε να σχολιάσει αν γνώριζε για την ημερομηνία των εκλογών όταν έβαλε το στοίχημα.

Μετά την απόφαση της επιτροπής να ξεκινήσει έρευνα, το Συντηρητικό Κόμμα απέσυρε την υποστήριξή του προς τους Ουίλιαμς και Σόντερς.

Δημοφιλή