Βρετανία: Πρώτη πειραματική θεραπεία με mRNA για τον καρκίνο

Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν την ανοσοθεραπεία που ονομάζεται mRNA-4359 με τη δοκιμή να γεννά ελπλίδες για καταπολέμηση της επάρατης νόσου.
picture alliance via Getty Images

Οι καρκινοπαθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν για πρώτη φορά μια νέα θεραπεία για να βοηθηθεί το σώμα τους να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας δοκιμής.

Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν την πειραματική θεραπεία με mRNA - έναν τύπο ανοσοθεραπείας που ονομάζεται mRNA-4359 - στο Imperial College Healthcare NHS Trust ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής, η οποία στοχεύει να αξιολογήσει την ασφάλεια και τις δυνατότητές του για τη θεραπεία του μελανώματος, του καρκίνου του πνεύμονα και άλλων καρκίνων «συμπαγών όγκων».

Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας αγγελιοφόρο RNA (mRNA) και λειτουργεί παρουσιάζοντας κοινούς δείκτες όγκων στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Στόχος είναι να βοηθήσει στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών ώστε να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες, αλλά και ενδεχομένως να εξαλείφουν κύτταρα που μπορεί να καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση.

Εμβόλια κατά του καρκίνου

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου έχουν τη δυνατότητα να καθιστούν τη συμβατική ανοσοθεραπεία πιο αποτελεσματική και ορισμένα από αυτά εισέρχονται στη φάση των κλινικών δοκιμλων σε όλο τον κόσμο. Αυτές εμπίπτουν σε μία από τις δύο κατηγορίες: εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες καρκίνου, οι οποίες βασίζονται στην εξαγωγή του γενετικού υλικού του ίδιου του ασθενούς από τους όγκους του, και ανοσοθεραπείες όπως το mRNA-4359, οι οποίες είναι «έτοιμες» και προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Javier Zayas Photography via Getty Images

Η δοκιμή Mobilize διεξάγεται σε συνεργασία μεταξύ του Imperial College του Λονδίνου και του Imperial College Healthcare NHS Trust, με τους πρώτους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο να λαμβάνουν τη θεραπεία στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR) στο νοσοκομείο Hammersmith.

Σε αυτό το στάδιο, ο πρωταρχικός στόχος της μελέτης είναι να αξιολογήσει εάν αυτή η νέα θεραπεία με mRNA είναι ασφαλής και ανεκτή από τους ασθενείς, είτε όταν χορηγείται μόνη της είτε σε συνδυασμό με ένα υπάρχον αντικαρκινικό φάρμακο που ονομάζεται πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab).

Αλλά οι ερευνητές διερευνούν επίσης εάν ο συνδυασμός θεραπειών μπορεί να συρρικνώσει ενεργά τους όγκους σε ασθενείς με ορισμένους τύπους καρκίνου του πνεύμονα και του δέρματος. Οι επιστήμονες λένε ότι ενώ η πειραματική θεραπεία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της δοκιμής, ελπίζουν ότι μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική επιλογή για δύσκολα αντιμετωπίσιμους καρκίνους, εάν η προσέγγιση αυτή αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική.

Carlos Duarte via Getty Images

«Παρά τις τεράστιες προόδους στον έλεγχο, την ανίχνευση και τη φροντίδα, υπολογίζεται ότι οι μισοί από εμάς θα εμφανίσουμε καρκίνο στη ζωή μας» αναφέρει ο ο Δρ. Ντέιβιντ Πινάτο, κλινικός επιστήμονας στο Τμήμα Χειρουργικής & Καρκίνου του Imperial College του Λονδίνου και ερευνητής της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι νέες ανοσοθεραπείες καρκίνου που βασίζονται σε mRNA, όπως το mRNA-4359, προσφέρουν μια νέα οδό για τη στρατολόγηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου του», προσθέτει.

«Αυτή η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια και μπορεί να απέχει αρκετά χρόνια από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμη στους ασθενείς, αλλά η δοκιμή θέτει κρίσιμα θεμέλια που μας φέρνουν πιο κοντά σε νέες θεραπείες που είναι δυνητικά λιγότερο τοξικές και πιο ακριβείς. Τις χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να αντιστρέψουμε το ρεύμα κατά του καρκίνου» εξηγεί ο ίδιος.

Ο πρώτος ασθενής που έλαβε τη θεραπεία

Ενας 81χρονος άνδρας από το Surrey με ανθεκτικό στη θεραπεία κακοήθη μελάνωμα ήταν το πρώτο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε mRNA-4359 στα τέλη Οκτωβρίου. Ο ασθενής, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε: «Χάρηκα που μου προσφέρθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια νέα δοκιμή. Βασικά, είναι μια ανακούφιση. Ηξερα από την αρχική μου διάγνωση ότι είχα κάτι που δεν επρόκειτο να φύγει ποτέ.

PonyWang via Getty Images

Σχεδόν 1 στους 2 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαγνωστεί με καρκίνο στη ζωή του. Ενώ μια σειρά από θεραπείες είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας και των θεραπειών του ανοσοποιητικού, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να γίνουν ανθεκτικά στα φάρμακα, καθιστώντας τους όγκους πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συνάψει συμφωνία με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης νέων, αντικαρκινικών ανοσοθεραπειών με βάση το mRNA. Αρκετές τέτοιες θεραπείες βρίσκονται επί του παρόντος σε φάση ανάπτυξης με στόχο τη θεραπεία ανθεκτικών καρκίνων. Ολες βρίσκονται σε πρώιμα στάδια κλινικών δοκιμών.

koto_feja via Getty Images

Τώρα το Ιmperial College του Λονδίνου μαζί με το κλινικό προσωπικό του Imperial College Healthcare NHS Trust ξεκινούν με μια δοκιμή για τη θεραπεία συμπαγών όγκων. Οι ασθενείς στη δοκιμή θα λάβουν είτε mRNA-4359 μόνο, είτε mRNA-4359 και Pembrolizumab και θα παρακολουθούνται για περίοδο έως και 34 μηνών. Οι προκλινικές δοκιμές τόσο σε κυτταρικά όσο και σε ζωικά μοντέλα καρκίνου παρείχαν αρχικές ενδείξεις ότι το mRNA-4359 είχε επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχοντας μια λογική για την προσφορά του σε κλινικές δοκιμές πρώιμης φάσης.

Η δοκιμή χρηματοδοτείται από τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna και πρόκειται να επιστρατεύσει ασθενείς παγκοσμίως τα επόμενα τρία χρόνια.

Δημοφιλή