
Διάσημοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο νομπελίστας Καζούο Ισιγκούρο, ο Ρίτσαρντ Όσμαν, η Κέιτ Μος και ο Βαλ ΜακΝτέρμιντ, συνυπογράφουν ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να θέσει τη Meta προ των ευθυνών της όσον αφορά τη χρήση βιβλίων τα οποία προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, τα οποία η εταιρεία χρησιμοποιεί χωρίς την συγκατάθεση τους με σκοπό την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η επιστολή απευθύνεται στη Λίζα Νάντι, υπουργό Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου με αίτημα την παρουσία των ανώτερων στελεχών της Meta στο κοινοβούλιο.
Στις αρχές Ιανουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ενέκρινε τη χρήση μιας διαβόητης «πειρατικής βιβλιοθήκης», της LibGen, η οποία περιέχει περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια βιβλία με σκοπό την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Εξαιτίας της βάσης δεδομένων που αναδημοσιεύθηκε από το Atlantic, δόθηκε η δυνατότητα αναζήτησης των τίτλων που περιέχονται στο LibGen. Έτσι, πολλοί συγγραφείς ανακάλυψαν ότι τα έργα τους ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί για αυτό τον σκοπό και χωρίς την έγκριση τους.
«Όταν τρίτοι χρησιμοποιούν το έργο ενός συγγραφέα, τότε εκείνος πρέπει να αποζημιώνεται. Πρόκειται για μία συμβατική υποχρέωση», δήλωσε η ΜακΝτέρμιντ όταν ρωτήθηκε γιατί υπέγραψε την επιστολή.
Επεσήμανε ότι ως συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, μπορεί να διακρίνει μία κλοπή όταν την βλέπει. «Δεν νομίζω ότι μας εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι είμαστε εξοργισμένοι», πρόσθεσε.
Η επιστολή της Society of Authors (SοA) και η απάντηση της META
Η δήλωση, η οποία συντάχθηκε από την Society of Authors (SoA), δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Change.org, και έκτοτε έχει συγκεντρώσει σχεδόν 5.000 υπογραφές.
Στην επιστολή υποστηρίζεται ότι πρόκειται για «σαφή παραβίαση» της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συλλογή έργων των δημιουργών με σκοπό την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης, είναι παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Meta, δραστηριοποιούνται στη χώρα χωρίς να έχει γίνει επαρκής έρευνα για τις πρακτικές τους», όπως αναφέρεται.
Η επιστολή καλεί την κυβέρνηση «να λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα μέσα διαβίωσης των συγγραφέων προστατεύονται επαρκώς», προσθέτοντας ότι «η παράλειψη δράσης» θα έχει «αναμφισβήτητα καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις σε όλους τους συγγραφείς του Ηνωμένου Βασιλείου».
«Τα στελέχη της Meta είναι υποχρεωμένα να δώσουν μία σοβαρή απάντηση στους ισχυρισμούς πως είναι εμπλεκόμενοι στην παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και να διαβεβαιώσουν απερίφραστα ότι θα σέβονται τους δημιουργούς και θα τους αποζημιώσουν», συνεχίζει η επιστολή.
Οι υποθέσεις κατά της Meta «ρίχνουν φως στην αδίστακτη συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες φαινομενικά εκμεταλλεύονται υλικό το οποίο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, αισθανόμενοι ασφαλείς πως δεν πρόκειται να λογοδοτήσουν», αναφέρει η επιστολή της SoA.
Για τους συγγραφείς, «και όλους εκείνους που ζουν από τη σκληρή δουλειά, την πρωτοτυπία και τη φαντασία τους, αυτή είναι άλλη μια στιγμή Δαβίδ και Γολιάθ», δήλωσε η Μος. «Τα πνευματικά δικαιώματα υπάρχουν, οι όροι και οι διατάξεις αδειοδότησης είναι ισχυρές και ο νόμος σαφής. Πρόκειται για μία κλοπή σε τεράστιες διαστάσεις», συμπλήρωσε.
Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία «έχει αναπτύξει μετασχηματιστικά GenAI και LLM (μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης) ανοιχτού κώδικα που τροφοδοτούν άτομα και εταιρείες με απίστευτη καινοτομία, παραγωγικότητα και δημιουργικότητα».
«Διαφωνούμε με τους ισχυρισμούς των εναγόντων καθώς η δίκαιη χρήση του υλικού το οποίο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα είναι ζωτικής σημασίας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε σθεναρά τους εαυτούς μας και να προστατεύουμε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος όλων», καταλήγει ο εκπρόσωπος.
Με πληροφορίες από The Guardian, The Sky News