Βρετανία: Τέλος στα κυβερνητικά «πειράματα» με την οικονομία βάζουν οι Εργατικοί

Στο εξής, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει «σημαντικές και μόνιμες αλλαγές σε φορολογικά θέματα και κρατικές δαπάνες» εάν δεν πάρει το πράσινο φως.
via Associated Press

Η Λιζ Τραστ είναι η πρωθυπουργός με την μικρότερη θητεία στην ιστορία της Βρετανίας.

Η παρακαταθήκη της, μετά την μόλις 45 ημερών θητεία της (από τις 6 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου 2022) είναι το περίφημο «μίνι νομοσχέδιο» για την οικονομία που προκάλεσε σεισμό μεγατόνων στη Βρετανία αναγκάζοντάς την να εγκαταλείψει βράδυ την Ντάουνιγκ Στρίτ.

Δύο χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση των Εργατικών του σερ Κιρ Στάρμερ μετά από λιγότερο από 20 ημέρες στην πρωθυπουργία, προωθεί ένα νομοσχέδιο ώστε κανείς πρωθυπουργός στη χώρα να ανακοινώνει «σημαντικά οικονομικά μέτρα που δεν είναι κοστολογημένα και χωρίς ανάλυση των επιπτώσεών τους στα δημόσια οικονομικά.

Η κυβέρνηση των Εργατικών, που επέστρεψε στην εξουσία μετά το 2010, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα εισαγάγει ένα «δημοσιονομικό κλείδωμα» διασφαλίζοντας ότι στο εξής καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει «σημαντικές και μόνιμες αλλαγές σε φορολογικά θέματα και κρατικές δαπάνες» εάν δεν υπόκειται σε ανεξάρτητη αξιολόγηση από το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού.

Με λίγα λόγια κανείς δεν θα μπορεί να επαναφέρει διατάξεις του περίφημου μίνι νομοσχεδίου της Λιζ Τρας που έχει μείνει στην ιστορία ως «μίνι-προϋπολογιστική κρίση».

Η τότε βρετανίδα πρωθυπουργός, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το Σεπτέμβριο του 2022, ανακοίνωσε με τον υπουργό Οικονομικών Kwarteng μια σειρά φορολογικών περικοπών τα οποία θεωρούσε ότι θα επανεκκινούσαν την υποτονική οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Αν αυτού, το νομοσχέδιο προκάλεσε τεράστιο σεισμό στις αγορές που φοβήθηκαν ότι η μειωμένες εισροές φόρων θα εκτίνασσαν τον πληθωρισμό και το ήδη μεγάλο έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική λίρα, μέσα σε λίγες ημέρες είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, τα επιτόκια των δανείων εκτοξεύτηκαν ενώ ξεκίνησε έναν ανελέητο ξεπούλημα κρατικών ομολόγων που ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να επέμβει. Τα υπόλοιπα, είναι απλά ιστορία.

Τώρα οι Εργατικοί επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ώστε να τις έχουν δίπλα τους.

Το νομοσχέδιο «θα ενισχύσει την αξιοπιστία της αγοράς και την εμπιστοσύνη του κοινού αποτρέποντας μεγάλης κλίμακας μη χρηματοδοτούμενες δεσμεύσεις», ανέφερε η νέα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς.

Η Lindsay James, επενδυτική στρατηγική στην Quilter Investors, είπε στο CNBC ότι «παρά τις ατέλειές του, το μήνυμα είναι σαφές πως αυτή η κυβέρνηση θέλει να

, αναγνωρίζοντας την ευθραυστότητα της αγοράς επίχρυσου, τηρεί σταθερά τις δημοσιονομικές κατευθυντήριες γραμμές. Με τη σειρά του, αυτό θέτει στενό μανδύα στις δαπάνες και μεγαλύτερη πίεση στην οικονομική ανάπτυξη για την παροχή των τόσο αναγκαίων δημόσιων πόρων», πρόσθεσε.

Δημοφιλή