Η τεράστια φορτηγίδα που θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στα ανοικτά των ακτών του Ντόρσετ, έφτασε στα βρετανικά ύδατα.
Το τριώροφο σκάφος “Bibby Stockholm” θα μεταφερθεί στο Φάλμουθ της Κορνουάλης, όπου θα υποβληθεί σε επιθεώρηση και μετασκευή.
Το τριώροφο σκάφος 222 κλινών, θα φιλοξενήσει περίπου 500 ανύπαντρους άνδρες αιτούντες άσυλο, όταν πάρει τη θέση του στο λιμάνι του Πόρτλαντ, στα ανοικτά της παράκτιας πόλης Γουέιμουθ στο Ντόρσετ.
Θα είναι έτοιμο για χρήση αυτό το καλοκαίρι και θα λειτουργήσει για τουλάχιστον 18 μήνες.
Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η διαμονή θα είναι ”στοιχειώδης” με παροχή υγειονομικής περίθαλψης, εγκαταστάσεις εστίασης και ασφάλεια 24 ώρες το 24ωρο, με αναφερόμενο κόστος 20.000 λίρες την ημέρα.
Δεν ανέφερε πόσο κοστίζει η συμφωνία μίσθωσης, αλλά επέμεινε ότι είναι ”σημαντικά φθηνότερο από τα ξενοδοχεία”.
Ωστόσο, το σχέδιο αντιμετώπισε επικρίσεις από το Συμβούλιο του Ντόρσετ που ελέγχεται από τους Συντηρητικούς και τον τοπικό συντηρητικό βουλευτή Ρίτσαρντ Ντραξ.
Ο βουλευτής του Νότιου Ντόρσετ, ο οποίος στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ των αυστηρών μέτρα για τη μείωση του επιπέδου μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η φορτηγίδα ”πετάχτηκε στην πόρτα μας” χωρίς διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών και κάλεσε την Υπουργό Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν να απορρίψει το σχέδιο.
Η κυβέρνηση Σούνακ δέχεται επίσης επικρίσεις από φιλανθρωπικές οργανώσεις και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η διαμονή είναι ακατάλληλη για ανθρώπους που διαφεύγουν από πολέμους.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η φορτηγίδα θα εξοικονομούσε τα χρήματα των φορολογουμένων, καθώς η κυβέρνηση δαπανά σήμερα περίπου 6 εκατομμύρια λίρες την ημέρα για τη στέγαση αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία.
Οι Times ανέφεραν προηγουμένως ότι η ναύλωση του σκάφους θα κόστιζε 15.000 λίρες την ημέρα, ενώ το κόστος του ελλιμενισμού του στο Πόρτλαντ θα ξεπερνούσε τις 4.500 λίρες την ημέρα.
Επιπλέον κόστος θα απαιτούνταν για τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της τροφοδοσίας.
Πέρυσι 45.755 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη με μικρές βάρκες, ενώ περισσότεροι από 6.000 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος.
Πηγή: sky news