Βρετανία: Γιατί οι μαύροι πολίτες σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα αν κερδίσει ο Τζόνσον

Τα ρατσιστικά σχόλια του Πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει οργή και ανησυχία στις μειονοτικές ομάδες.
ASSOCIATED PRESS

Το ιστορικό του Μπόρις Τζόνσον με τον ρατσισμό έχει κάνει πολλούς μαύρους Βρετανούς να φοβούνται για την ασφάλειά τους, σε σημείο που να σκέφτονται ακόμη και να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές την ερχόμενη Πέμπτη.

Τα ρατσιστικά σχόλια που γράφτηκαν ή υπογράφηκαν από τον πρωθυπουργό περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Spectator ενώ ήταν εκδότης εκεί, γραμμένο από τον αρθρογράφο Τάκη Θεοδωρακόπουλο, που υποστήριξε ότι οι μαύροι έχουν χαμηλότερο IQ (δείκτη ευφυίας).

Κάποτε ο ίδιος ο Τζόνσον έγραψε για την Αφρική: «Το πρόβλημα δεν είναι ότι κάποτε είχαμε τον έλεγχο εκεί, αλλά ότι δεν τον έχουμε πλέον». Και, σε ένα κομμάτι για τον Guardian, ο νυν Βρετανός πρωθυπουργός είπε: «Οταν μπαίνω στο πάρκο την ώρα που τρέχω αργά τη νύχτα και συναντώ εκεί ένα σωρό μαύρα παιδιά, θα μου άρεσε να προσποιούμαι ότι δεν τρέχει τίποτα».

Η κωμικός Αβα Βιντάλ είναι μεταξύ εκείνων που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Κατανοώ πλήρως την ιδέα ότι οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο αν οι Τόρις επανέλθουν», είπε. «Συμφωνώ με αυτό και είναι κάτι που σκέφτομαι κι εγώ η ίδια».

«Φοβάμαι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τζόνσον, διότι δεν είχαμε έναν τόσο ανοιχτά ρατσιστή πρωθυπουργό εδώ και χρόνια. Δεν προσπαθεί να κρύψει αυτό που είναι. Το γεγονός ότι αρνείται συστηματικά να ζητήσει συγγνώμη από τους μαύρους για αυτό που έκανε στις κοινότητές μας και τις λέξεις που χρησιμοποίησε είναι γελοίο».

Η Λόρνα Τζάκσον, 45 ετών, συμφωνεί. Είπε στην HuffPost UK ότι θα φύγει στη Νέα Ζηλανδία με το σύζυγό της και το γιο της αν κερδίσουν οι Συντηρητικοί την Πέμπτη.

«Οι μαύροι άνθρωποι δεν πρόκειται ποτέ να είναι ασφαλείς εδώ. Ο Τζόνσον μας κάνει να νιώθουμε ανασφαλείς. Αν κερδίσει το Συντηρητικό Κόμμα, έφυγα» είπε.

Η 45χρονη, από το Ντόβερ, έχει δεχθεί επιθέσεις και προσβολές για το χρώμα του δέρματός της σε πολλές περιπτώσεις. Λέει ότι έχει παρατηρήσει αύξηση της συχνότητας αυτών των περιστατικών μετά το δημοψήφισμα και πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνη.

Την Κυριακή, μετά από ρατσιστικό επεισόδιο στο ντέρμπι του Μάντσεστερ (μεταξύ Γιουνάιτεντ και Σίτι), ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής Γκάρι Νεβίλ κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον για «τροφοδοσία» του ρατσισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο με τα σχόλιά του, συμπεριλαμβανομένων αυτών περί μετανάστευσης.

Μεταξύ των πιο διαβόητων παρατηρήσεων του πρωθυπουργού είναι η περιγραφή της Παπούας-Νέας Γουινέας ως τόπου «οργίων κανιβαλισμού και δολοφονιών» και η αναφορά του σε ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής ως «εκείνη η χώρα».

Τον Απρίλιο του 2016, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του Brexit, απέρριψε τις απόψεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ εξαιτίας της «προγονικής αντιπαλότητας του Προέδρου με καταγωγή από την Κένυα κατά των Βρετανών».

Και το επόμενο έτος, φάνηκε να υποτιμά τα θύματα του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη σε συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος. Αναφερόμενος στην προοπτική της Λιβύης να είναι το «επόμενο Ντουμπάι», είπε: «Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να απομακρύνουν τα πτώματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νέιθαν Κομπς, σύμβουλος πωλήσεων που ζει στο Λονδίνο, δήλωσε στην HuffPost UK: «Αν κερδίσει ο Μπόρις Τζόνσον, η ζωή στη χώρα αυτή θα είναι πολύ πιο δύσκολη για τους μαύρους».

Και Πρόσθεσε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω από την αρχή κάπου αλλού, αλλά απλά δεν έχω τα χρήματα για να βγάλω την οικογένειά μου έξω από αυτή τη χώρα».

Η σκέψη πολλών μαύρων πολιτών να εγκαταλείψουν την Βρετανία ως απάντηση στην αύξηση των εγκλημάτων μίσους μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, την άνοδο των ακροδεξιών ομάδων και τις διαβόητες εχθρικές περιβαλλοντικές πολιτικές των Συντηρητικών, ονομάστηκε «Blaxit».

Μαριάν Μάιλς.
Μαριάν Μάιλς.

Μιλώντας στην HuffPost, η συγγραφέας Μαριάν Μάιλς αποκάλυψε ότι έχει κοιτάξει για οικόπεδα στην Καραϊβική και έχει ρωτήσει για υπηκοότητα για αυτήν και τους γιους της. Σχεδιάζει να φύγει αν είτε οι συντηρητικοί κερδίσουν ή όχι - αλλά λέει ότι η άνοδος του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία ήταν το τελικό χτύπημα.

Η Ντον Τζόουνς συνταξιούχος δικηγόρος, έκανε το δικό της Blaxit λίγο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αφού όλο και περισσότερο την ανησυχούσε η άνοδος του ρατσισμού. Εφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο και μετακόμισε στην Ισπανία με τον σύζυγό της.

Ο βραβευμένος συγγραφέας Αλεξ Γουίτλ λέει πως απεχθάνεται το πολιτικό τοπίο στο Ηνωμένο Βασίλειο και σκέφτηκε να εγκαταλείψει τη Βρετανία για να ζήσει στη Τζαμάικα, από όπου προέρχονται οι γονείς του.

Ο 56χρονος δήλωσε ότι θα μείνει στη Βρετανία για να αγωνιστεί για τα δικαιώματα τα δικά του και των παιδιών του, ώστε να τύχουν ίσης μεταχείρισης.

Ο Αλ-χασάν Ανταμ, 48 ετών, έχει σοβαρές ανησυχίες για μια ενδεχόμενη νίκη του Τόρις ως μαύρος και μουσουλμάνος άνδρα - αλλά λέει ότι δεν θα εγκαταλείψει τη Βρετανία επειδή είναι το σπίτι του.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η έλλειψη δημόσιου αντιλόγου στα σχόλια του Τζόνσον δείχνει ότι ο αγώνας για την εξουσία είναι «εδραιωμένη στο ρατσισμό».

Αλλοι συμφωνούν ότι η παραμονή τους στη Βρετανία είναι καλύτερη επιλογή. Η Λάρα, μια μαύρη Εβραία δήλωσε στην HuffPost UK ότι άτομα από μειονοτικές ομάδες που εγκαταλείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «αυτό που θέλει η άκρα δεξιά».

PA Archive/PA Images

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Μάιλς - η οποία έχει πει στην HuffPost UK ότι θα φύγει ανεξάρτητα από το ποιοι θα είναι οι νικητές καθώς αυτή αισθάνεται ανεπιθύμητη στη Βρετανία - έγραψε στο Twitter: «Εχω μιλήσει με πολλούς μαύρους Βρετανούς, λόγω των εκλογών αυτών και της προοπτικής ενός ανοιχτά ρατσιστή πρωθυπουργού. Κανένα ΜΜΕ δεν ενδιαφέρεται για τις ιστορίες μας ή τις φωνές μας. Κανείς δεν μιλάει για αυτό».

Τα λόγια της αυτά προέκυψαν όταν ο Τζόνσον εμφανίστηκε στην εκπομπή This Morning του ITV και οι παρουσιαστές ανάρτησαν σέλφι με τον πρωθυπουργό, μετά από αυτό που οι θεατές χαρακτήρισαν ως «εύκολη» συνέντευξη.

Μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού, περίπου 150 καταγγελίες έγιναν στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο.

«Οι δημοσιογράφοι φαίνεται να φοβούνται να αντιμετωπίσουν τον κραυγαλέο ρατσισμό. Δεν βλέπουν τις ανησυχίες μας για τη ρατσιστική γλώσσα και δεν το παίρνουν στα σοβαρά. Κατά καιρούς, φαίνεται ότι δεν νοιάζονται ούτε για το τι προσβάλλει τους μαύρους» εξηγεί ο Γούιτλ.

«Μερικές φορές παρακολουθώ το Sky και το BBC», λέει. «Συζητούν για τον ρατσισμό και δεν υπάρχει κανένας μαύρος που να συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση. Ο αριθμός των μαύρων που ζουν στο Λονδίνο αντανακλάται στον αριθμό των δημοσιογράφων στην πόλη;» διερωτάται.

Δημοφιλή