Η βρετανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ έχει στα χέρια της γνωμοδότηση νομικών συμβούλων της που αναφέρει ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας αλλά αρνείται να το επιβεβαιώσει δημόσια, ηχογραφήθηκε να λέει κορυφαίο στέλεχος των Συντηρητικών.
Η αποκάλυψη ήρθε την στιγμή που το Σάββατο, για 11η φορά από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Λονδίνο απαιτώντας κατάπαυση πυρός.
Η πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Αλίσια Κιρνς είπε, σύμφωνα με ηχογράφηση των δηλώσεων της σε εκδήλωση που δημοσιοποιήθηκε από ΜΜΕ, πως είναι πεπεισμένη πως η κυβέρνηση Σούνακ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το Ισραήλ δεν τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πρόσθεσε ότι «η διαφάνεια είναι κεφαλαιώδης σε αυτό το στάδιο».
Το Φόρεϊν Όφις, όταν ερωτήθηκε σχετικά, ανέφερε πως υπάρχει πράγματι τέτοια νομική γνωμοδότηση, η οποία τελεί υπό αξιολόγηση της κυβέρνησης, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει πως το περιεχόμενό της είναι «εμπιστευτικό», σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων PA Media που αναμετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.
Νηοπομπή μεταφέροντας 800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε από την Κύπρο για τη Γάζα
ΟΗΕ: Αμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας
Μπορέλ: Η Γάζα είναι σε κατάσταση λιμού που προκαλεί το Ισραήλ - Πώς απαντά το Τελ Αβίβ
Σε απόσπασμα της ηχογράφησης, η βουλευτής των Τόρις Κιρνς ακούγεται να λέει πως «το Φόρεϊν Όφις έχει λάβει επίσημη νομική γνωμοδότηση πως το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά η κυβέρνηση δεν το έχει ανακοινώσει. Δεν το λέει, δεν έχει σταματήσει τις εξαγωγές όπλων».
Βάσει της νομοθεσίας στη Βρετανία, δεν μπορούν να δίνονται άδειες για την εξαγωγή όπλων αν πιστεύεται πως υπάρχει κίνδυνος πως θα χρησιμοποιούν για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς κινήματος.
Το Σάββατο η Κιρνς επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της ηχογράφησης και επανέλαβε όσα είπε σε αυτήν. «Η διαφάνεια σε αυτό το σημείο είναι κεφαλαιώδης, αν μη τι άλλο για να τηρηθεί η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ δέχεται ολοένα πιο έντονες πιέσεις για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Χαμάς έπειτα από την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο έδαφός του την 7η Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει πει πως το Ισραήλ, ως «δύναμη κατοχής» στα παλαιστινιακά εδάφη, έχει ευθύνες, όπως ιδίως να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, διαμηνύοντας πως αν τις αθετεί θα αντιμετωπίσει «συνέπειες».
Όταν εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής της κυρίας Κιρνς τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ερωτήθηκε επανειλημμένα ποιες είναι οι νομικές συμβουλές που έχει λάβει. Απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.
Παράλληλα, ομάδα 50 μελών του βρετανικού κοινοβουλίου υπογράφει ανοικτή επιστολή με την οποία απευθύνει έκκληση να αποκατασταθεί «χωρίς καθυστέρηση» η βρετανική χρηματοδότηση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Αυτή διακόπηκε όταν το Ισραήλ κατήγγειλε πως 13 εργαζόμενοί του ήταν μέλη της Χαμάς και είχαν ρόλο στην επίθεση στο Ισραήλ.
Έκτοτε όμως οι χώρες της Ευρώπης και γενικότερα οι χώρες της Δύσης, με εξαίρεσε ΗΠΑ και Βρετανία, άρχισαν ξανά την χρηματοδότηση ενώ ο ΟΗΕ που απομάκρυνε τα πρόσωπα που κατηγορήθηκαν, ζητά ακόμη από το Ισραήλ να τους παράσχει τα στοιχεία που επικαλείται στις καταγγελίες του.
11η διαδήλωση για παύση πυρός στην Γάζα
Στο μεταξύ επίσης χθες ενώ έρχονταν στα φως οι δηλώσεις της Κιρνς, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά στο Λονδίνο για να απαιτήσουν οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Επρόκειτο για την ενδέκατη διαδήλωση στη βρετανική πρωτεύουσα με αυτό το αίτημα μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
«Ζητάμε να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει αυτό που το κορυφαίο δικαστήριο του κόσμου έκρινε πως είναι πιθανή γενοκτονία», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Μπεν Τζαμάλ, διευθυντής της Εκστρατείας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη (Palestine Solidarity Campaign), μιας από τις συλλογικότητες που οργάνωσαν την κινητοποίηση.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔ), κορυφαίο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, έπειτα από προσφυγή της Νότιας Αφρικής, διέταξε τον Ιανουάριο το Ισραήλ να κάνει το παν εντός των δυνάμεών του για να αποτραπεί ενδεχόμενη «γενοκτονία» στον παλαιστινιακό θύλακα. Η ισραηλινή πολιτική ηγεσία αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «εξωφρενική» αυτή την κατηγορία.
Κατηγορώντας τη βρετανική κυβέρνηση πως «δίνει πράσινο φως» στις ενέργειες του ισραηλινού στρατού στην πράξη συνεχίζοντας να εγκρίνει εξαγωγές όπλων, ο Μπεν Τζαμάλ έκρινε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει «θεμελιώδης αλλαγή» στην πολιτική της και πρόσθεσε ότι «μέχρι να την εξασφαλίσουμε, θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε».
«Είναι σημαντικό οι Παλαιστίνιοι να ξέρουν πως ο κόσμος τους υποστηρίζει, ότι δεν είναι μόνοι», είπε η Σάλι Γουόργκαν, 65 ετών, στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια της πορείας.
Πρέπει επίσης κατά την άποψή της «οι κυβερνήσεις να ακούσουν...χρειάζονται πολλές διαδηλώσεις για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος» τι γίνεται.
Η βρετανική διπλωματία απηύθυνε πρόσφατα δημόσια έκκληση να υπάρξει «άμεση ανθρωπιστική παύση» των επιχειρήσεων, που θα οδηγήσει σε «διαρκή ειρήνη».
Σύμφωνα με την αστυνομία του Γουέστμινστερ, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης συνέλαβαν συνολικά τέσσερις ανθρώπους για «εγκλήματα μίσους», διατάραξη της δημόσιας τάξης και «αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία». Ένα από τα πρόσωπα αυτά φέρεται να καλούσε να υποστηριχθεί οργάνωση εκτός νόμου.
Οργανώθηκε αντιδιαδήλωση με ισραηλινές σημαίες και πλακάτ που ανέγραφαν «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση».
Πηγές: PA, DPA, AFP, ΑΠΕ ΜΠΕ