H Βρετανίδα Σάρα Γκίλμπερτ, συνδημιουργός του εμβολίου της Oxford/AstraZeneca κατά της covid-19, μετρά ήδη αρκετές επιστημονικές διακρίσεις και βραβεύσεις στην καριέρα της αλλά πλέον μοιράζεται κάτι κοινό με τις Μπιγιονσέ, Μέριλιν Μονρόε και Ελινορ Ρούζβελτ: Μια κούκλα Barbie προς τιμή της!
Η Γκίλμπερτ, 59 ετών, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι μία από τις έξι γυναίκες από τον χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ιατρικής που γίνονται μοντέλα για τις νέες κούκλες Barbie.
Εκτός από την Γκίλμπερτ η εταιρία παιχνιδιών Mattel θα δημιουργήσει μια συλλογή από κούκλες, οι οποίες εμπνέονται από την Έιμι Ο’ Σάλιβαν, μια Αμερικανίδα νοσηλεύτρια στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου Wycoff της Νέας Υόρκης, την Όντρεϊ Κρουζ, μια γιατρό στο Λας Βέγκας που μάχεται κατά των διακρίσεων, την Καναδή γιατρό Τσίκα Στέισι Ορίουα, τη Βραζιλιάνα επιστήμονα της βιοϊατρικής Ζακλίν Γκόες ντε Ζεζούς και την Αυστραλή γιατρό Κίρμπι Γουάιτ που δημιούργησε μια επαναχρησιμοποιούμενη ιατρική ποδιά.
Η Γκίλμπερτ σε συνέντευξη της αρχικά θεώρησε «πολύ περίεργη αυτή την πρωτοβουλία» αλλά τόνισε πως ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα δώσει «έμπνευση στην επόμενη γενιά νέων κοριτσιών να εργαστούν στον τομέα των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών».
«Ελπίζω ότι τα παιδιά που θα δουν τη Barbie μου να κατανοήσουν σε ποιο βαθμό μια επιστημονική καριέρα είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο που μας περιβάλλει», σημείωσε η Γκίλμπερτ, η οποία τον Ιούνιο τιμήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες της υπέρ της δημόσιας υγείας και της ιατρικής έρευνας.
Περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο κούκλες Barbie έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 60 χρόνια, από τότε δηλαδή που η Mattel δημιούργησε την πασίγνωστη κούκλα.
Τα τελευταία χρόνια, μετά τις πολλές επικρίσεις για τον επιφανειακό χαρακτήρα της Barbie, η Mattel έχει επιλέξει να δημιουργήσει κούκλες σε πρότυπα επιστημόνων και γυναικών καριέρας.