Αίσθηση και ανησυχία προκαλεί άρθρο του επικεφαλής πολιτικού αναλυτή της εφημερίδας «The Telegraph» Christopher Hope, ο οποίος αποκάλυψε ότι βρετανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να μεταδίδεται και μέσω της παραγωγής αερίων από το κατώτερο πεπτικό σύστημα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αξιωματούχοι εξετάζουν αυτή την πιθανότητα βάσει αξιόπιστων θεωριών από διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.
Μέχρι σήμερα μεταξύ των οδηγιών για την προστασία μας από τον κορονοϊό είναι και αυτή που θέλει να ανοίγουμε παράθυρα για να αερίζεται καλά ο χώρος. Όμως τι γίνεται με τα αέρια από το μετεωρισμό που μπορεί να έχει κάποιος ο οποίος να νοσεί ασυμπωματικά ή μη;
Αυτό ήταν το ερώτημα που προβλημάτισε τους Βρετανούς υπουργούς κατά τη διάρκεια μυστικής συνάντησης όπως, αναφέρει ο Hope. Ένας από τους υπουργούς, τον οποίο δεν κατανομάζει ο δημοσιογράφος της Telegraph, φέρεται να δήλωσε ότι έχει αξιόπιστα στοιχεία για του λόγου του αληθές, ωστόσο οι επιστημονικές ομάδες της Βρετανίας δεν έχουν ακόμη εκδώσει κάποια σχετική μέλετη, αλλά το πιθανότερο είναι ότι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν στοιχεία για γενωμική σύνδεση βάσει ανίχνευσης του ιού μεταξύ δύο ατόμων που χρησιμοποίησαν την ίδια τουαλέτα.
Άλλωστε όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα υπάρχουν ενδείξεις μεταφοράς του ιού μέσω του αποχετευτικού δικτύου στην Κίνα και αλλού.
Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπόρις Τζόνσον ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο διαβεβαίωσε πως όλα τα νέα δεδομένα εξετάζονται από τις αρμόδιες επιστημονικές ομάδες.
Ο προβληματισμός δεν είναι αβάσιμος αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά μέσο όρο ένας υγιής άνθρωπος πέρδεται περίπου πέντε με 25 φορές την ημέρα, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να εντοπιστεί στα κόπρανα.
Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο να μεταδοθεί ο κορονοϊός μέσω τον αερίων είναι δύσκολο δεδομένου ότι φοράμε ρούχα και το ύφασμα φιλτράρει τα επιβλαβή σωματίδια όπως κάνει και η μάσκα που φοράμε στο πρόσωπο.
Όπως και να έχει μέχρι οι επιστήμονες να αποφανθούν οριστικά για το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των αερίων, συνίσταται αυτοσυγκράτηση και όπως πάντα προσοχή και καλό αερισμό των χώρων.