Επιστήμονες διαπίστωσαν την πηγή ενός διάσημου υποτιθέμενου εξωγήινου σήματος που ανακαλύφθηκε πριν από περίπου μισό αιώνα: Το διάσημο και, σε μεγάλο βαθμό, ακόμα μυστηριώδες, σήμα «Wow!» (Wow! Signal) που «έπιασε» για λίγο ραδιοτηλεσκόπιο τη νύχτα της 15ης Αυγούστου 1977, μπορεί να προήλθε από ένα άστρο σαν τον Ήλιο, που βρίσκεται σε απόσταση 1.800 ετών φωτός από εμάς, στον αστερισμό του Τοξότη.
«Το Wow! Signal θεωρείται το καλύτερο υποψήφιο ραδιοσήμα SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) που έχουμε εντοπίσει με τα τηλεσκόπιά μας» είπε στο Live Science o Αλμπέρτο Καμπαλέρο, ερασιτέχνης αστρονόμος.
Το σήμα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας SETI στο τηλεσκόπιο Big Ear του Ohio State University. Ήταν πολύ ισχυρό μα πολύ σύντομο, καθώς είχε διάρκεια μόλις 1 λεπτό και 12 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την αναφορά αυτού που το ανακάλυψε, του αστρονόμου Τζέρι Έμαν, για την 30ή επέτειο του εντοπισμού του. Με το που είδε την εκτύπωση του ασυνήθιστου σήματος, ο Έμαν έγραψε «Wow!» στη σελίδα, δίνοντας στο σήμα το όνομά του. Σημειώνεται πως το εν λόγω τηλεσκόπιο έψαχνε για μηνύματα στη μπάντα ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων των 1420.4056 megahertz, που παράγεται από το υδρογόνο.
«Από τη στιγμή που το υδρογόνο είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν, έχει λογική να σκεφτείς πως ένας νοήμων πολιτισμός στον γαλαξία μας που θέλει να προσελκύσει την προσοχή θα μπορούσε να μεταδώσει ένα ισχυρό σήμα “φάρου” σε στενή μπάντα, στη συχνότητα της γραμμής του ουδέτερου υδρογόνου, ή κοντά σε αυτήν» έγραψε ο Έμαν στην επετειακή αναφορά του.
Επιστήμονες έχουν έκτοτε επανειλημμένα ψάξει για άλλα σήμερα από το ίδιο μέρος, μα οι έρευνες αυτές δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Το Wow!Signal πιθανότατα προήλθε από κάποιου είδους φυσικό γεγονός και όχι από εξωγήινους, είπε στο Live Science o Καμπαλέρο, αν και αστρονόμοι έχουν αποκλείσει κάποιες πιθανές πηγές προέλευσης, όπως ένας διερχόμενος κομήτης. Ωστόσο, ο Καμπαλέρο τονίζει πως στις δικές της προσπάθειες να στείλει μήνυμα σε εξωγήινους πολιτισμούς η ανθρωπότητα έχει και αυτή προβεί σε μεμονωμένες εκπομπές, όπως το μήνυμα του Αρεσίμπο, που απεστάλη προς το αστρικό σύμπλεγμα Μ13 το 1974. Το Wow!Signal ίσως να ήταν κάτι παρόμοιο, πρόσθεσε.
Γνωρίζοντας πως οι δύο δέκτες του Big Ear ήταν στραμμένοι προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη τη νύχτα του σήματος, ο Καμπαλέρο αποφάσισε να ψάξει σε έναν κατάλογο άστρων από τον δορυφόρο Gaia του ΕΟΔ για να αναζητήσει πιθανούς υποψηφίους. «Βρήκα συγκεκριμένα ένα άστρο σαν τον Ήλιο» είπε, ένα αντικείμενο που ορίστηκε ως 2MASS 19281982-2640123, σε απόσταση 1.800 ετών φωτός μακριά, που έχει θερμοκρασία, διάμετρο και φωτεινότητα σχεδόν ίδια με τον Ήλιο. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του δημοσιεύτηκαν στις 6 Μαΐου στο International Journal of Astrobiology.
Αν και ζωντανοί οργανισμοί μπορεί να υπάρχουν σε ένα μεγάλο εύρος περιβαλλόντων γύρω από άστρα παρόμοια με το δικό μας, επέλεξε να εστιάσει σε άστρα σαν τον Ήλιο επειδή «ψάχνουμε για ζωή όπως την ξέρουμε». Δεδομένων των αποτελεσμάτων του, θεωρεί ότι θα «ήταν καλή ιδέα να ψάξουμε (στο άστρο) για κατοικήσιμους πλανήτες, ακόμα και για πολιτισμούς».