Βrexit χωρίς συμφωνία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις για την επιβίωσή τους

Τι πρόκειται να αλλάξει στη χώρα μας στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit την 31η Οκτωβρίου; Τι θα ισχύσει με τις άδειες οδήγησης.
Klaus Vedfelt via Getty Images

Λιγότερες από εικοσιπέντε μέρες απομένουν μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση να χάσει τη Βρετανία-ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυνατά μέλη του- και επίσημα. Ο τρόπος με τον οποίο όμως η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ θα έχει συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά αν η απόφαση που θα παρθεί καταλήξει σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Κι αυτό γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε όρους ΑΕΠ (3.3% παγκοσμίου ΑΕΠ) και τη δεύτερη μεγαλύτερη της ΕΕ. Αντιπροσωπεύει το 13% του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών της ΕΕ και το 16% του ΑΕΠ της.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο κατοικούν μόνιμα 115.000 Έλληνες ενώ 50.000 Βρετανοί ζουν και εργάζονται αυτή την ώρα στην Ελλάδα. Η Μεγάλη Βρετανία είναι ένας από τους βασικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και βασική χώρα προέλευσης τουριστών, με 2.500.000 Βρετανούς τουρίστες να καταφθάνουν στη χώρα μας ετησίως. Με δεδομένα όλα αυτά, είναι φυσικό κι επόμενο τα ερωτήματα που προκύπτουν για δεκάδες επιχειρήσεις, επαγγελματικούς κλάδους αλλά και απλούς πολίτες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχετίζονται με την Βρετανία, να είναι δεκάδες.

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την περίπτωση ενός no-deal Brexit

«Πώς θα επηρεαστούν οι εμπορικές μας δραστηριότητες με τη Βρετανία στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit; Πόσο θα αυξηθούν οι φόροι και από ποιους ελέγχους θα περνά ένα προϊόν που προορίζεται για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου;» Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν καθημερινά επιχειρηματίες και εκπρόσωποι οικονομικών φορέων που ανησυχούν για την επόμενη μέρα.

Σε αυτά καλείται να δώσει απάντηση και η κυβέρνηση ένα περίπου μήνα πριν την προγραμματισμένη έξοδο που έχει οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου. «;O, τι και να κάνουμε,όσο και να προετοιμαστούμε σε επίπεδο γραφειοκρατίας, το Brexit θα έχει κόστος. Το θέμα είναι να μειώσουμε κατά το δυνατόν τις συνέπειες για την εθνική οικονομία», σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την παρέμβασή του σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε αρχικά στην εφαρμογή του σχεδίου 128 δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την περίπτωση ενός no-deal Brexit, στην επικείμενη ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην λειτουργία της ιστοσελίδας brexit.gov.gr ως βασικού πυλώνα ενημέρωσης του κοινού και επαφής με τους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς φορείς για τον εντοπισμό και επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι πέρα από την παράταση των έκτακτων ρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, στρατηγικός στόχος της Ελλάδας για την επόμενη ημέρα παραμένει η βελτίωση της συνεργασίας της χώρας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε μετά το Brexit να έχουμε ακόμη καλύτερες σχέσεις απ’ ό, τι είχαμε πριν, για λόγους στρατηγικούς, ιστορικούς, οικονομικούς.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Twitter/MVarvitsiotis

Τι θα ισχύει με τις άδειες οδήγησης

Ειδική αναφορά έγινε και στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν αναφορικά με τις άδειες οδήγησης των Ελλήνων που ζουν στη Βρετανία αλλά και των Βρετανών που ζουν στην χώρα μας.

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, οι Έλληνες πολίτες που διαβιούν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και Βρετανοί πολίτες που δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα και είναι κάτοχοι βρετανικής άδειας οδήγησης, μπορούν να οδηγούν με την άδεια αυτή στην Ελλάδα, ως επισκέπτες ή ως τουρίστες αντίστοιχα, ανεξάρτητα αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης της Βιέννης του 1968 για την Οδική Κυκλοφορία.

An anti-Brexit campaigner holds a banner near Parliament in London, Tuesday, Oct. 8, 2019. The British government said Tuesday that the chances of a Brexit deal with the European Union were fading fast, as the two sides remained unwilling to shift from their entrenched positions. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
An anti-Brexit campaigner holds a banner near Parliament in London, Tuesday, Oct. 8, 2019. The British government said Tuesday that the chances of a Brexit deal with the European Union were fading fast, as the two sides remained unwilling to shift from their entrenched positions. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
ASSOCIATED PRESS

Το ΗΒ στην 7η θέση μεταξύ των πελατών της Ελλάδας

«Το ΗΒ καταλαμβάνει την 7η θέση μεταξύ των πελατών της χώρας μας και την 11η μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος στην ΕΕ. Το 2018 το διμερές εμπόριο Ελλάδος – ΗΒ ανήλθε στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στο 1,21 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές υπηρεσιών (κυρίως τουρισμός και ναυτιλία) ανήλθαν στα 3,28 δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές εισαγωγές στα 1,9 δισ. ευρώ (πλεόνασμα ισοζυγίου υπηρεσιών 1,33 δισ. ευρώ).

Με την παράθεση αυτών των στοιχείων άνοιξε την ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος υπογράμμισε πως «υπό αυτήν την έννοια δεν είναι ευχάριστο το να χάνουμε έναν συνεταίρο από την καρδιά της ενωμένης Ευρώπης».

Ενδεικτικά ανέφερε, και ότι στον τομέα του τουρισμού η χώρα μας είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Βρετανών, που είναι παραδοσιακά μεταξύ των τριών σημαντικότερων πελατών για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, το οποίο το 2017 έσπασε το φράγμα των 3 εκατ. Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα με μία μικρή μείωση το 2018.

Στον τομέα της ναυτιλίας, όπως υποστήριξε, περίπου 60 ελληνικές εταιρείες διαθέτουν γραφεία αντιπροσώπευσης στο Λονδίνο, τα οποία δραστηριοποιούνται τόσο προς τη βρετανική όσο και τη διεθνή αγορά. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η Ελλάδα είχε πετύχει μερικό επαναπατρισμό ναυτιλιακών εταιρειών μέσω κινήτρων, αλλά και λόγω δυσμενών αλλαγών στο βρετανικό φορολογικό καθεστώς (non-doms.)

Sign at a stop junction in Ireland saying "Hard Border Ahead"
Sign at a stop junction in Ireland saying "Hard Border Ahead"
Stephen Barnes via Getty Images

Τι εκτιμά η αγορά για την περίπτωση ενός άτακτου Brexit

Την ανάγκη να γίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, υπογράμμισε ο γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης, στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας αναφέρθηκε στην ανησυχία που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο για τις επερχόμενες εξελίξεις στην περίπτωση άτακτου Brexit, «γιατί βλέπουν ότι έρχονται δασμοί», όπως είπε, και μάλιστα μίλησε για την αβεβαιότητα που επικρατεί και στο θέμα του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021-2027, ο οποίος μετά το Brexit δεν είναι γνωστό τι κονδύλια θα διαθέσει για τη νέα ΚΑΠ.

«Η συγκράτηση τουριστικών ροών από τη βρετανική αγορά», ήταν ο τίτλος της παρέμβασης της Αικατερίνης Κοντουδάκη, υπεύθυνης στρατηγικού σχεδιασμού στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς οι Βρετανοί τουρίστες παραμένουν σταθερά γύρω στα 3 εκατομμύρια ετησίως αποφέροντας 2 δισ. εισπράξεις και με υψηλές δαπάνες διαμονής.

Υπάρχει ο φόβος ότι ένα no deal Brexit θα μειώσει το μερίδιο της Ελλάδας στη βρετανική αγορά, εξαιτίας κυρίως των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, του καθεστώτος διαμονής των tour operators, των αυξημένων τιμών στα εισιτήρια και του ιατροφαρμακευτικού κόστους των τουριστών.

Οι ομιλητές συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές και η αγορά έχουν προχωρήσει σημαντικά την προετοιμασία για τις αλλαγές που επέρχονται στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, αλλά και για την αβεβαιότητα που επικρατεί καθώς από βρετανικής πλευράς παραμένουν άγνωστες πτυχές για την αντιμετώπιση της μετα-Brexit εποχής. Επισημάνθηκαν επίσης οι ευκαιρίες που ανοίγονται, με τη σωστή προετοιμασία, για νέες διμερείς σχέσεις και επενδύσεις, ενώ δεν έλειψε και η αισιοδοξία ότι έστω την τελευταία στιγμή θα συναφθεί συμφωνία, δεδομένων των ιστορικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης, που εδραιώνονται σε βαθείς δημοκρατικούς δεσμούς.

Τον κίνδυνο των συναλλαγματικών διακυμάνσεων επισήμανε και η πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη, σημειώνοντας ότι το Επιμελητήριο είναι στρατηγικός εταίρος των βρετανικών επιμελητηρίων και θα συνεργαστεί προς όφελος όλων των εταιριών. Εξέφρασε τέλος την ευχή, έστω την τελευταία στιγμή να βρεθεί συμφωνία.

Στη συνέχεια παραθέτουμε έναν κατάλογο σημείων ελέγχου που έχει καταρτιστεί με στόχο την ενημέρωση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και/ή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ανάρτηση μπορείτε να βρείτε και στο https://brexit.gov.gr αλλά και στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ

Δημοφιλή