Η αλήθεια είναι ότι δεν σου γεμίζει το μάτι όταν την βλέπεις, αλλά η βρώμη προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας, οπότε μην την κρίνεται από την… εμφάνιση.
Οι νιφάδες βρώμης, περιέχουν ένα πλήθος φυτοχημικών ουσιών. Πολλά φυτοχημικά βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Επίσης έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να απομακρύνουν την κακή χοληστερόλη, χωρίς να κατεβάζουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.
Η κατανάλωση βρώμης βοηθάει στην αργή και σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτός ο έλεγχος στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, προλαμβάνει πολλές επιπλοκές που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον η καθημερινή κατανάλωση βρώμης, βοηθάει στην καταπολέμηση της υπέρτασης και μειώνει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση. Μια άλλη θετική επίδραση των β-γλυκανών που περιέχονται στη βρώμη είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Η υψηλή περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και παράλληλα ενισχύει την ικανοποίηση της όρεξης και του αισθήματος κορεσμού, και με αυτό τον τρόπο βοηθά σημαντικά στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους.
Τα οφέλη από την κατανάλωση βρώμης για την υγεία και την ομορφιά είναι πολλά και δεν οφείλονται μόνο στις φυτικές ίνες αλλά και στα αντιοξειδωτικά, τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες που εμπεριέχει σε σημαντικά ποσοστά.
Πως μπορούμε να την προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή;
Αρχίζουμε την μέρα μας με ένα απολαυστικό μπολ βρώμης και γάλα. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια ποσότητα αλεύρου με βρώμη κατά την παρασκευή γλυκών ή να φτιάξουμε την δική μας μπάρα δημητριακών με βρώμη, ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους και ότι άλλο επιθυμούμε.
Η βρώμη επίσης σχηματίζει μια εύγευστη τραγανή επίστρωση στο κρέας, το κοτόπουλο και στο ψάρι. Απλά, τα βουτάμε σε ασπράδι αυγού, τα καλύπτουμε με βρώμη και μετά τα ψήνουμε στο φούρνο.