Εκ πρώτης όψεως, κάποιος που διδάσκει Yoga πρέπει να ακτινοβολεί. Μοιάζει σωματικά ευλύγιστος, πνευματικά καθαρός και ψυχικά ήρεμος. Παρότι πράγματι εμπνέουν τους μαθητές τους να αποβάλλουν την αρνητική ενέργεια, να έχουν σωστή αναπνοή και να εκτελούν σωστά συγκεκριμένες στάσεις, οι δάσκαλοι Yoga κάνουν πολύ περισσότερα από αυτά. Κάποιοι από τους εν λόγω δασκάλους αποκαλύπτουν τα πιο παράξενα μυστικά γύρω από τη δουλειά τους.
1. Έχουν μόνιμα βρώμικες πατούσες
Αν δουλεύετε σε γραφείο πιθανότατα φοράτε παπούτσια και κάλτσες, ωστόσο, οι δάσκαλοι της Yoga δουλεύουν ξυπόλητοι, περπατώντας σε ξύλινα παρκέ και σε χαλάκια. Φυσικό και αναπόφευκτο, λοιπόν, τα πόδια τους να επηρεάζονται από τις συνθήκες εργασίας τους. «Τα πέλματα των ποδιών μου είναι σχεδόν πάντοτε μαύρα γιατί συνέχεια περπατάω ξυπόλητος», δηλώνει ένας δάσκαλος yoga από το L.A.
2. Το επάγγελμά τους απαιτεί αρκετό χρόνο προετοιμασίας
Η προετοιμασία είναι το παν. Ειδικά επειδή απαιτείται η ψυχική ενεργεία, η προετοιμασία είναι μεγάλη – τόσο για το μάθημα όσο και για να γίνουν γνωστοί. Έτσι, χρειάζονται χρόνο για να προμοτάρουν τον εαυτό τους online και στα social media, να κάνουν webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) και συγχρόνως να προσπαθούν να διατηρήσουν την πνευματικότητα τους. «Ο κόσμος εκπλήσσεται που δεν κάνω ″μόνο″ yoga όλη μέρα κάθε μέρα», αποκαλύπτει ιδιοκτήτρια σχολής στο Σικάγο.
3. Υπάρχει πόνος παντού γύρω τους
Ορισμένοι ξεκινούν yoga για να διατηρήσουν την ήδη καλή υγεία και ευεξία τους, αλλά πολλοί ξεκινούν λόγω κάποιου τραυματισμού ή χρόνιων πόνων. Μία εις βάθος εκπαίδευση περί ανατομίας βοηθάει τους δασκάλους yoga να κατανοήσουν τους μαθητές και τους τρόπους κίνησής τους, «πολλοί έχουν πολλούς πόνους, είναι εμφανές από τον τρόπο που περπατούν ή και συγκρατούν τις δυνάμεις τους. Μαθαίνεις να βλέπεις τους ανθρώπους πιο καθαρά και να έχεις μεγαλύτερη συμπόνια».
4. Δεν θέλουν να αγγίξουν το χαλάκι σας
Συσσωρεύει εύκολα μικρόβια, ιούς λόγω ιδρώτα κλπ και σίγουρα οι δάσκαλοι yoga δεν θέλουν καθόλου να έρθουν σε επαφή με αυτό. Τα χαλάκια αποτελούν εξαιρετικό αγωγό για δερματολογικές παθήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να το καθαρίζετε συχνά.
5. Είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζουν την υγεία τους
Για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους, να διδάσκουν ακατάπαυστα, να παραμένουν ευλύγιστοι και σε άριστη φυσική κατάσταση, πρέπει να ελέγχουν το άγχος τους, κάνοντας διαλογισμό και να αθλούνται πέραν της yoga. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι σωστές διατροφικές συνήθειες και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
6. Ο καθρέφτης μπορεί να τους αποπροσανατολίσει
Χρησιμοποιούν μονίμως ενδείξεις προσανατολισμού, όπως πάνω-κάτω-δεξιά-αριστερά για να κατευθύνουν τους μαθητές. Είτε βρίσκονται μπροστά από ένα καθρέφτη, είτε στέκονται μπροστά στην τάξη απέναντι από του μαθητές, «καθρεφτίζοντας» τις κινήσεις τους είναι εύκολο να αποπροσανατολιστούν, μπερδεύοντας το δεξιά με το αριστερά.«Μερικές φορές χρειάζομαι μια παύση για να καταλάβω ποια πλευρά βρίσκεται δεξιά και ποια αριστερά στο δικό μου σώμα».
7. Χάνουν τη φωνή τους
Πέρα από τα σώματά τους, το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν είναι η φωνή τους και της κάνουν κατάχρηση για να διατηρούν την ενέργεια της ομάδας σε υψηλά επίπεδα. Πρέπει λοιπόν αν μιλούν δυνατά και αυτό μπορεί να επιβαρύνει τη φωνή τους. Συνιστάται καμία φορά, ειδικότερα σε μεγαλύτερες ομάδες, να χρησιμοποιούνται ακόμα και μικρόφωνα.
8. Τα όρια τους βρίσκονται πέραν του σωματικού
«Το να διδάσκεις yoga είναι σαν μια μυστική υπερδύναμη», λέει ένας δάσκαλος. Η yoga βοηθάει στη φυσική κατάσταση αλλά συχνά έχει φοβερές επιδράσεις και στην ψυχική και πνευματική υγεία. Μέσω της πρακτικής μπορούμε να ηρεμήσουμε, να μην παραλογιζόμαστε και να αισθανθούμε πιο κοντά στον πραγματικό μας εαυτό.
9. Τα ιδιαίτερα μαθήματα
Ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους μπορεί και να προέρχεται από ιδιαίτερα μαθήματα καθώς οι απολαβές τους είναι συχνά περιορισμένες.
10. Δεν θέλουν συγκρίσεις ανάμεσα στην ομάδα
Δεν πρόκειται για παράσταση αλλά για μια ταυτόχρονα ψυχική και σωματική εμπειρία επομένως οι συγκρίσεις είναι περιττές. Εστιάστε λοιπόν στο δικό σας σώμα και αισθανθείτε ευεξία βελτιώνοντας την κατάστασή σας. Και μη φοβάστε να δοκιμάσετε και δύσκολες στάσεις.
Πηγή: Mentalfloss