Βροντερό μήνυμα της ΓΣ του ΟΗΕ στο Ισραήλ για παύση πυρός στη Γάζα - Καρφιά από Μπάιντεν σε Νετανιάχου

Το ψήφισμα πέρασε με τεράστια πλειοψηφία. Πώς ψήφισαν οι χώρες, τι έπραξε η Ελλάδα. Μπάιντεν: Χάνετε τη διεθνή στήριξη- Αλλάξτε κυβέρνηση για να πάμε σε λύση δύο κρατών
via Associated Press

Στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου βρίσκεται πλέον η διεθνής διπλωματική πίεση που ασκείται στο Ισραήλ για μια ανθρωπιστική παύση πυρός στην Λωρίδα της Γάζας με την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του ΟΗΕ να ψηφίζουν υπέρ του αιτήματος κατά την έκτακτη Γ.Σ.

Και την ίδια στιγμή, και μάλιστα πριν την ψηφοφορία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και πλέον σταθερός σύμμαχος του Τελ Αβίβ προχώρησε στην πιο σοβαρή μέχρι σήμερα δηλωση-προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου. Τόνισε πως η χώρα χάνει την διεθνή στήριξη που είχε καθώς βομβαρδίζει στα ”τυφλά”. Επίσης τον κάλεσε να αλλάξει την κυβέρνηση ακραίων που έχουν σχηματίσει, καθώς με αυτή δεν μπορεί να προχωρήσουν τα σχέδια για την ”επόμενη ημέρα” στην Γάζα, που για την τις ΗΠΑ εστιάζουν σε μια συνολική λύση δύο κρατών: Ισραήλ-Παλαιστίνης.

″Ιστορικό” ψήφισμα του ΟΗΕ με 153 ”ναι”

Η Γ.Σ του ΟΗΕ, με το ψήφισμα που υιοθέτησε απαιτεί να κηρυχθεί ”άμεση ανθρωπιστική παύση πυρός” στη Λωρίδα της Γάζας και ο αριθμός των χωρών που το στήριξαν στέλνει το πιο ηχηρό μέχρι σήμερα μήνυμα στο Ισραήλ-ακόμη και εάν η απ απόφαση δεν είναι δεσμευτική- πως για την διεθνή κοινότητα δεν είναι πλέον ανεκτή η κατάσταση που έχει προκαλέσει στον παλαιστινιακό θύλακα: πάνω από 18.400 νεκρούς, 2,3 εκατ. ανθρώπους να κινδυνεύουν από εκτεταμένο λιμό, τις αρρώστιες να μεταδίδονται ταχύτατα, τα νοσοκομεία να έχουν καταρρεύσει, φάρμακα να μην υπάρχουν και την βαρυχειμωνιά να τους έχει βρει να ζουν στους δρόμους.

Το ψήφισμα, υιοθετήθηκε με 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά (συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και 23 αποχές μεταξύ των οποίων αυτή του Ηνωμένο Βασιλείου, επί συνόλου 193 κρατών μελών. Η πλειοψηφία δηλαδή ήταν ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που ενέκρινε το ψήφισμα του Οκτωβρίου (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 45 αποχές), στο οποίο απευθυνόταν έκκληση για ”άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική εκεχειρία”.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα ψήφισε υπέρ.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως πρόκειται για πλειοψηφία μεγαλύτερη κι από αυτή που καταδίκασε την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία με 143 ψήφους, εξέλιξη που η Ουάσιγκτον είχε χαρακτηρίσει ως ηχηρή απόδειξη της διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας. προβάλει πολύ τότε, ως απόδειξη της διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας.

Για ”ισχυρό μήνυμα” της Γενικής Συνέλευσης και ”ιστορική μέρα” έκανε λόγο ο παλαιστίνιος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ. ”Είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, ώσπου να μπορέσουμε να επιτύχουμε το τέλος αυτής της επίθεσης εναντίον του λαού μας, το τέλος αυτού του πολέμου εναντίον του λαού μας”.

Πρόβλημα και για τις ΗΠΑ - Διαφοροποίηση συμμάχων της

Το αποτέλεσμα όμως της ψηφοφορίας δεν προκαλεί πρόβλημα μόνο στο Ισραήλ αλλά και στις ΗΠΑ που συνεχίζει την ανεπιφύλακτη στήριξη. ”Το εύρος αυτής της πλειοψηφίας θα κάνει στ’ αλήθεια κακό στις ΗΠΑ”, εκτίμησε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν του κέντρου μελετών International Crisis Group. Όπως εξηγεί το αποτέλεσμα ”δείχνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών έχει χάσει την υπομονή της και με την θέση της Ουάσιγκτον”.

Αξιοσημείωτο δε είναι πως ακόμη και παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, ενέκριναν το κείμενο ενώ το Η.Β απείχε.

″Το τίμημα της ήττας της Χαμάς δεν μπορεί να είναι τα συνεχιζόμενα δεινά όλων των παλαιστινίων αμάχων”, τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρωθυπουργοί των τριών πρώτων χωρών επεξηγώντας γιατί τελικά τάχθηκαν υπέρ τους ψηφίσματος.

Οι ΗΠΑ πάντως προσπάθησαν να αιτιολογήσουν την άρνησή τους να στηρίξουν το ψήφισμα, λέγοντας πως δεν περιελάμβανε καταδική τη Χαμάς-αν και είναι δεδομένο πως δεν στηρίζον μια παύση πυρός όπως την εννοεί το ψήφισμα.

″Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ειπωθεί χωρίς περιστροφές ότι το να σκοτώνεις μωρά και γονείς μπροστά στα παιδιά τους είναι φρικιαστικό;” διερωτήθηκε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Σημειώνεται πως η αμερικανική πρόταση τροπολογίας στο κείμενο, με σκοπό να συμπεριληφθεί η φράση πως η Γενική Συνέλευση καταδικάζει ”τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς” απορρίφθηκε όπως και στα τέλη Οκτωβρίου.

Καταδικάζει το Ισραήλ- Αραβικές χώρες:″Τι περιμένουμε για να σταματήσουμεαυτή την καταστροφική μηχανή θανάτου;”

Ο δε ισραηλινός ομόλογός της Γκιλάντ Ερντάν στηλίτευσε το ”υποκριτικό” ψήφισμα. ”Είναι καιρός να επιρριφθεί το φταίξιμο σε αυτούς που τους αξίζει, στα τέρατα της Χαμάς”, επέμεινε, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα πως η κατάπαυση του πυρός δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά να ενισχύσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

″Τι περιμένουμε για να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους και αυτή την καταστροφική μηχανή θανάτου;”, σχολίασε ο ο πρέσβης της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη, ο Οσάμα Μαχμούντ Αμπντελχαλέκ Μαχμούντ, ο οποίος εκφράστηκε εξ ονόματος της ομάδας των αραβικών κρατών, στηλιτεύοντας τις ”προσπάθειες μικρής μειονότητας χωρών που εναντιώνεται στη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία θέλει κατάπαυση του πυρός”.

Κάνοντας όχι και τόσο συγκαλυμμένη νύξη στις ΗΠΑ, στηλίτευσε αυτούς που εφαρμόζουν ″δυο μέτρα και δυο σταθμά”.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Χάνετε την διεθνή στήριξη- Άλλαξε την κυβέρνηση για να πάμε σε λύση δύο κρατών

Οι εξελίξεις από την ΓΣ του ΟΗΕ ήρθαν αφού ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ισραήλ, Τζο Μπάιντεν άσκησε την δική του, και πλέον ηχηρή μέχρι σήμερα, κριτική στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, ήταν η πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου που ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε δημόσια και ωμά τις διαφωνίες του με τη στρατηγική του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και την στιγμή που η Ουάσιγκτον χάνει την υπομονή της για τον τρόπο που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις ίδιες τακτικές αγνοώντας το αμερικανικό μήνυμα για προστασία των αμάχων.

Όπως είπε ο Μπάιντεν, αν και δεν έχει ”καμιά αμφιβολία” πως το Ισραήλ χρειαζόταν να ”αντιμετωπίσει” τη Χαμάς και παρότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει την υποστήριξη ”της Ευρώπης” και «”ου μεγαλύτερου μέρους του κόσμου” διατρέχει κίνδυνο ”να χάσει αυτή την υποστήριξη με τους βομβαρδισμούς στα τυφλά που κάνει”.

Επίσης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε πως ”η ασφάλεια των αθώων Παλαιστίνιων είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας” και σημείωσε πως τα ”μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να συμμορφώνονται προς τη βούληση να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποτρέπεται αθώοι άμαχοι Παλαιστίνιοι να τραυματίζονται, να δολοφονούνται, να σκοτώνονται, να χάνονται”.

Ως προ αυτά τα ζητήματα, ανέφερε πως ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, θα ταξιδέψουν στο Ισραήλ εντός της εβδομάδας στο Ισραήλ για συνομιλίες με την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν όμως πήγε την κριτική του προς το Ισραήλ, ένα βήμα παραπέρα.

Αναφερόμενος στον Νετανιάχου είπε πως ″πρέπει να αλλάξει, μαζί με την κυβέρνησή του”, και σημείωσε πως ”αυτή η κυβέρνηση κάνει πολύ δύσκολο το να αλλάξει”.

″Αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ” και ”δεν θέλει λύση δυο κρατών”, τόνισε, αναφερόμενος ονομαστικά στους υπερθενικιστές, υπερορθόδοξους εταίρους του Νετανιάχου, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, και υπενθυμίζοντας πως για τον ίδιο και τις ΗΠΑ η λύση των δυο κρατών είναι η μοναδική βιώσιμη στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Πηγές: BBC, AFP, Reuters

Δημοφιλή