Αυτή είναι ίσως η πιο ανώδυνη επίσκεψη στην Ελλάδα που θα μπορούσε να φανταστεί η Καγκελάριος. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί για διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, αντιδράσεις που θα πόλωναν, ούτε καν για πολιτικές δηλώσεις που θα έριχναν λάδι στη φωτιά. Σήμερα, στο επίκεντρο θα βρίσκονται όσα θα πει η Άνγκελα Μέρκελ, και όχι το επικοινωνιακό κομμάτι της επίσκεψης που θα στηνόταν γύρω της, σε κάποια άλλη περίοδο. Για να φτάσουμε από το αλησμόνητο «go back madame Merkel» στο «Welcome back madame Mekel» πέρασαν τέσσερα χρόνια, μέσα στα οποία συνέβησαν πολλά. Το σημείο μηδέν των σχέσεων μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα άρχισε να μετρά από την 17ωρη διαπραγμάτευση του 2015 και μετά. Εκείνη του συγχώρεσε την επιλογή της σύγκρουσης και του δημοψηφίσματος και εκείνος δεν ξαναμίλησε ποτέ πια αρνητικά για εκείνη. Ίσα -ίσα που όλα δείχνουν ότι οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν αναπτύξει και μια σχέση, που επιτρέπει τα πυκνά τηλεφωνήματα για θέματα που αφορούν κυρίως την Ελλάδα.
Άλλωστε, προκειμένου να μην επισκιαστεί η έλευση της Μέρκελ στη χώρα μας, οι συγκυβερνήτες αποφάσισαν να μεταθέσουν τη συνάντησή του για την Παρασκευή, αφήνοντας για λίγα 24ωρα στην άκρη την ενδοκυβερνητική κρίση που σιγοβράζει.
Το timing της επίσκεψης
Η επιλογή της ημερομηνίας της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου δεν είναι τυχαία: λίγες ημέρες αργότερα -εκτός απροόπτου- η συμφωνία των Πρεσπών θα πάρει τον δρόμο προς την ελληνική Βουλή. Η Γερμανία ποτέ δεν έκρυψε την έντονη δραστηριοποίηση της, τόσο δημοσίως, όσο και παρασκηνιακά, προκειμένου να συνάψει συμφωνία η Ελλάδα με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και τώρα είναι το κατάλληλο και κρίσιμο timing ώστε να διασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και να περαστούν μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Πέρα από τις δεδομένες ευλογίες του Βερολίνου για το Σκοπιανό, που θα εκφραστούν στην Αθήνα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυρία Μέρκελ θα μιλήσει για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, σε μια επιχείρηση οριοθέτησης του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας, με θετικό πρόσημο.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Μαρτίνα Φιτζ η καγκελάριος θα συναντηθεί νωρίς το βράδυ της Πέμπτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα ευρωπαϊκά και διεθνή. Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον, θα επισκεφτεί τη Γερμανικη Σχολή, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Ανγώστου Στρατιώτου στο Σύνταγμα και θα συναντήσει εκπροσώπους ελληνογερμανικών επιχειρήσεων όπως και ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων.
Εμείς και η Μέρκελ
Μπορεί οι επισκέψεις της στην Ελλάδα να είναι λιγοστές, οι συναντήσεις της ηγέτιδας της ισχυρότερης ευρωπαϊκής χώρας με Έλληνες Πρωθυπουργούς όμως είναι πολύ περισσότερες και ο ρόλος της αποτέλεσε κομβικό παράγοντα στη διαμόρφωση των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας από την εποχή που μπήκαμε στα μνημόνια ως σήμερα.
Η ταραχώδης επίσκεψη του 2012
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, 7.000 αστυνομικούς στο «πόδι» και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα στις 9 Οκτωβρίου 2012. Στο αεροδρόμιο την υποδέχεται ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τους υπουργούς Γιαννη Στουρνάρα, Χρήστο Σταϊκούρα, Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, την ώρα που το κέντρο «βράζει» από διαδηλώσεις, με την Αστυνομία να προχωρά σε εκατοντάδες προσαγωγές και δεκάδες συλλήψεις, έναν άνδρα να τρέχει γυμνός στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ακροδεξιοί να πετούν μπουκάλια προς την αυτοκινητοπομπή όταν αυτή περνά από τη λεωφόρο Μεσογείων.
Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει ότι «η κυρία Μέρκελ έρχεται σήμερα στην Αθήνα για να στηρίξει τους μερκελιστές της Ελλάδας. Έρχεται να τους στηρίξει, αλλά αυτό που θα καταφέρει είναι να δώσει στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων και της βαρβαρότητας». Ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την Ρένα Δούρου και άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνονται στην οδό Όθωνος και όλοι μαζί, φωνάζουν ρυθμικά συνθήματα κατά της Μέρκελ, της κυβέρνησης και της λιτότητας.
Ο Πάνος Καμμένος πηγαίνει στην γερμανική πρεσβεία με σκοπό να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας. Καθώς κανείς δεν άνοιξε την πόρτα, το θυροκόλλησε και αποχώρησε. Οι ΑΝΕΛ διαμαρτύρονται συνολικά, δίπλα από τους στύλους του Ολυμπίου Διός.
Τα μηνύματα της Καγκελαρίου, δεν εκφράζουν παρά μόνο συγκρατημένη ελπίδα. Δηλώνει ότι βλέπει φως στο τούνελ, ότι ελπίζει πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και ότι ελπίζει πως η χώρα μας θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ.
Το σλόγκαν των Ευρωεκλογών: Go back madame Merkel
H Ανγκελα Μέρκελ ήταν ηχηρά παρούσα στη χώρα μας, ακόμα και εν τη απουσία της. Μιλώντας από τη Μυτιλήνη, λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2014, ο Αλέξης Τσίπρας κατακεραυνώνει την μετέπειτα στενή συνομιλήτρια του. «Go back Madame Merkel, go back κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης, go back!» λέει καταχειροκροτούμενος.
Τρία χρόνια αργότερα και ενώ είναι ήδη Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας ερωτάται από τον Νίκο Χατζηνικολάου αν έχει μετανιώσει για αυτή τη φράση.
«Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην σκληρή, αυστηρή, δημοσιονομική πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη. Πολιτικά ήταν απολύτως σωστό το σύνθημα. Αλλά επειδή με ρωτάτε σε προσωπικό επίπεδο, πρέπει να σας πω ότι όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο και μιλάς μαζί του, είναι διαφορετικό από την εικόνα. Έχω την αίσθηση ότι είναι μια πολιτικός με αίσθημα ευθύνης και τολμώ να πω ότι είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης».
Η Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας έχει συνεργαστεί ως τώρα με 6 Έλληνες Πρωθυπουργούς κατά τη διάρκεια της θητείας της. Με κάποιους είχε αδιάφορη σχέση, άλλους τους μάλωνε και άλλους έδειχνε ότι τους συμπαθούσε -μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν χωρούν συμπάθειες στις διεθνείς σχέσεις ή όταν διακυβεύονται τόσα πολλά: