When Maggie Met Larry: Οι κρυφές συναντήσεις του Λόρενς Ολίβιε με τη Μάργκαρετ Θάτσερ

«Η Θάτσερ πρέπει να ένιωθε δέος για τον Λάρι όταν τον συνάντησε για πρώτη φορά στο σπίτι του», δήλωσε ο σπουδαίος ηθοποιός και φίλος του, Ντέρεκ Τζάκομπι.
25 Ιουνίου 1984. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ κοιτάζει την κάμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας. (AP Photo/File)
25 Ιουνίου 1984. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ κοιτάζει την κάμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας. (AP Photo/File)
via Associated Press

Το 1972, η Μάργκαρετ Θάτσερ επισκέφθηκε τον Λόρενς Ολίβιε στην κατοικία του στο Λονδίνο. Δεν επρόκειτο για κοινωνικού χαρακτήρα επίσκεψη.

Η τότε υπουργός Παιδείας ζητούσε από τον διασημότερο Βρετανό ηθοποιό του 20ού αιώνα συμβουλές για τη δημόσια εικόνα της. Ο Λόρενς Ολίβιε είπε στη Θάτσερ να περπατήσει με ένα βιβλίο στο κεφάλι προκειμένου να βελτιώσει τη στάση του σώματος της, προτείνοντας επίσης να κάνει μεγάλα βήματα με αυτοπεποίθηση και να χρησιμοποιεί το βλέμμα της για να «γοητεύει» και να «φλερτάρει».

Η μελλοντική πρωθυπουργός επισκέφθηκε το σπίτι του Λόρενς Ολίβιε για ακόμη πέντε μαθήματα. Το τι συνέβη σε εκείνες τις συναντήσεις και ποιες ήταν οι -άγνωστες μέχρι σήμερα- κατευθύνσεις που δόθηκαν στη Σιδηρά Κυρία, αποκαλύπτονται στο νέο θεατρικό έργο με τίτλο «When Maggie Met Larry», που θα μεταδοθεί τις επόμενες εβδομάδες από τον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC Radio 4.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σερ Λόρενς Ολίβιε, περίπου το 1967. (Photo by TV Times via Getty Images)
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σερ Λόρενς Ολίβιε, περίπου το 1967. (Photo by TV Times via Getty Images)
TV Times via Getty Images

Πρωταγωνιστές είναι ο σπουδαίος Σερ Ντέρεκ Τζάκομπι, ο οποίος εντάχθηκε στις δυνάμεις του νεοσύστατου National Theatre -που ιδρύθηκε από τον Λόρενς Ολίβιε το 1963- σε ηλικία μόλις 24 ετών, και η Φράνσις Μπάρμπερ η οποία υποδύεται τη Θάτσερ.

«Η Θάτσερ πρέπει να ένιωθε δέος για τον Λάρι όταν τον συνάντησε για πρώτη φορά στο σπίτι του», δήλωσε ο Τζάκομπι. «Ήταν άλλωστε, ο μεγαλύτερος ηθοποιός. Αυτό που θα της δίδαξε είναι ότι οι πολιτικοί πρέπει να παρουσιάζουν τις πολιτικές τους και στη συνέχεια να προσελκύουν ψήφους, με τον ίδιο τρόπο που οι ηθοποιοί κερδίζουν το κοινό».

Διάσημος από τους σαιξπηρικούς ρόλους που έχει ερμηνεύσει στο θέατρο, αλλά και από την τηλεοπτική σειρά «Εγώ, ο Κλαύδιος», ο Τζάκομπι ήταν στενός φίλος του Ολίβιε. «Ναι, ήξερα ότι ο Λάρι έκανε μαθήματα στη Θάτσερ. Αλλά όλα αυτά κρατήθηκαν μυστικά εκείνη την εποχή».

Ο Σερ Ντέρεκ Τζάκομπο, 20 Νοεμβρίου 2011, Λονδίνο. (AP Photo/Joel Ryan)
Ο Σερ Ντέρεκ Τζάκομπο, 20 Νοεμβρίου 2011, Λονδίνο. (AP Photo/Joel Ryan)
via Associated Press

Ενώ τα μαθήματα του Ολίβιε ήταν εν γένει γνωστά, ελάχιστες πληροφορίες είχαν αποκαλυφθεί. Οι επισκέψεις οργανώθηκαν από τον λογογράφο της, τον ηθοποιό και συγγραφέα Ρόναλντ Μίλαρ, ο οποίος την πήγε στο σπίτι του Ολίβιε μαζί με τον σύμβουλο της Γκόρντον Ρις (που απεικονίζεται και στην ταινία «Η Σιδηρά Κυρία», με την Μέριλ Στριπ).

Ο Ρις είχε μιλήσει εμπιστευτικά για τις συναντήσεις στον φίλο του Ρόναλντ Χάργουντ, συγγραφέα μεταξύ άλλων, του περίφημου θεατρικού έργου «Ο Αμπιγιέρ» και σεναριογράφο της ταινίας του Πολάνσκι «Ο Πιανίστας». Χρόνια μετά, ο Χάργουντ τα αποκάλυψε όλα στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Τιμ Γουόκερ, ο οποίος και υπογράφει το «When Maggie Met Larry».

«Η Θάτσερ ήταν στην πραγματικότητα μια θεατρική εφεύρεση», δηλώνει ο Γουόκερ.

Το θεατρικό θα μεταδοθεί στις 15 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την 50ή επέτειο από την ανάληψη της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος από τη Θάτσερ. Αν και βασίζεται στις πληροφορίες του Χάργουντ καθώς και στην έρευνα του ίδιου του Γουόκερ, στην εισαγωγή θα αναφερθεί ότι παρότι το έργο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, «οι σκηνές είναι επινοημένες».

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και Μάργκαρετ Θάτσερ, 15 Δεκεμβρίου 1984, Λονδίνο. (AP Photo/Gerald Penny, File)
Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και Μάργκαρετ Θάτσερ, 15 Δεκεμβρίου 1984, Λονδίνο. (AP Photo/Gerald Penny, File)
via Associated Press

Οι έξι συναντήσεις Θάτσερ - Ολίβιε συμπυκνώνονται σε ένα ραδιοφωνικό έργο διάρκειας εξήντα λεπτών, όπου μεταξύ άλλων, ακούγονται οι συμβουλές προς τη Θάτσερ να μακρύνει τα μαλλιά της και να κάνει αλλαγές στη γκαρνταρόμπα της, αλλά και οι συζητήσεις δύο δημοσίων προσώπων που έρχονται από πολύ διαφορετικούς κόσμους.

Η Θάτσερ παραπονείται ότι η πλειονότητα των ηθοποιών την περιφρονεί λόγω της πολιτικής της, αλλά ότι της αρέσει ο Ολίβιε επειδή έχει το σωστό κούρεμα και τα παπούτσια του είναι γυαλισμένα.

«Στην πραγματικότητα, ο Ολίβιε ήταν ένας «ήσυχος συντηρητικός», προσθέτει ο Γουόκερ, το πρώτο θεατρικό έργο του οποίου «Bloody Difficult Women», που περιστρέφεται γύρω από την κόντρα της Τερέζα Μέι με την επιχειρηματία Τζίνα Μίλερ για το Brexit, έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο το 2022.

Εκτός από τα μαθήματα που έλαβε από τον Ολίβιε, η Θάτσερ συνεργάστηκε επίσης με τη voice coach του θεάτρου, Κέιτ Φλέμινγκ.

Ο Γουόκερ έψαξε στα αρχεία της Φλέμινγκ, που βρίσκονται στην κατοχή του θεάτρου, αναζητώντας κάποια απόδειξη από τα τέλη του 1972 έως το 1976. Αυτό που βρήκε ήταν μία επιστολή από τα κεντρικά γραφεία των Συντηρητικών προς το σπίτι της Φλέμινγκ στο ανατολικό Λονδίνο, που αναφέρει μία χρέωση 37,80 λίρες για έξι μαθήματα. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπάρχει το όνομα της Θάτσερ. Μια μεταγενέστερη, με το ποσό των 200 λιρών «για την εκτεταμένη περίοδο κατά την οποία εκπαιδεύσατε την κυρία Θάτσερ», επισημαίνει ότι η Φλέμινγκ πρέπει να αποκαλεί [τα μαθήματα] «group sessions» (ομαδικές συνεδρίες).

Η Θάτσερ ακολούθησε τις συμβουλές του Λόρενς Ολίβιε. Γοήτευσε τον Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενώ κατάφερε να κερδίσει ακόμη και τον πολιτικό της αντίπαλο, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος κάποτε είχε πει για κείνη, ότι «έχει τα μάτια του Καλιγούλα και το στόμα της Μέριλιν Μονρόε».

Με πληροφορίες από Guardian

Δημοφιλή