Wikifarmer: Η ελληνική «Wikipedia του αγροτικού τομέα» με διεθνή απήχηση

Συνέντευξη στη HuffPost.gr.
.
.
Wikifarmer

Το wikifarmer.com δημιουργήθηκε από δυο φίλους, για να βοηθήσουν όσους θέλουν να ασχοληθούν με τους αγρούς, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, με απώτερο στόχο τη διατροφική αυτάρκεια κοινοτήτων και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας.

Ο Πέτρος Σάγκος και ο Ηλίας Σούσης είναι φίλοι από το Δημοτικό. Ο Πέτρος σπούδασε Γεωπόνος και ο Ηλίας είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Insead. Πήραν τα πτυχία τους, κατόπιν εργάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα και πολύ γρήγορα διαπίστωσαν πως υπήρχε ένα κενό στο διαδίκτυο που αφορούσε στο αντικείμενο τους.

Αυτή η ανερχόμενη Startup με ελληνικό DNA και διεθνείς προδιαγραφές, ξελίχθηκε μέσα στα τελευταία 3 χρόνια σε «σημείο αναφοράς» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γι’ αυτό ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O.) των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε την πλατφόρμα ως «τη Wikipedia του αγροτικού τομέα», υπογραμμίζοντας τον πολύτιμο εκπαιδευτικό και πληροφοριακό της χαρακτήρα (ως ηλεκτρονική αγροτική βιβλιοθήκη), καθώς προσφέρει δωρεάν χιλιάδες πληροφορίες για την καλλιέργεια διαφορετικών ειδών.

Έτσι, μέσα στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας προσέλκυσε πάνω από 8,5 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο και ανέπτυξε σταδιακά πλούσιο περιεχόμενο σε 12 γλώσσες, βοηθώντας αγρότες από 237 χώρες να αναβαθμίσουν την παραγωγή τους και να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικοί.

Μόλις οι ιδρυτές είδαν τη ζήτηση που είχε η πλατφόρμα, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και έκαναν το πρώτο Market place χονδρικής με προϊόντα τροφίμων. Σε αυτή την πλατφόρμα οι οι αγρότες και παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν τα προϊόντα τους, τα οποία συνοδεύονται από λεπτομερείς περιγραφές και φωτογραφίες με στόχο να προσελκύσουν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές από τον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, των καταστημάτων λιανικής, της εστίασης και του τουρισμού.

Πρόσφατα προστέθηκε στην πλατφόρμα και η δυνατότητα online διαπραγμάτευσης καλύτερων τιμών για μεγάλες ποσότητες, αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας Αιτήματος Προϊόντος όπου ο αγοραστής μπορεί να καταχωρίσει το αίτημά του για ένα συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν και να λάβει απαντήσεις από παραγωγούς με συγκεκριμένη προσφορά καλύτερης τιμής σε σχέση με τις αρχικές τιμές, καθώς αυτές αναφέρονται σε μικρές και πολύ μικρές παραγγελίες.

Επίσης, υπάρχει ειδική ενότητα τροφοδοσίας καταστημάτων, όπου καταστηματάρχες εστιατορίων, μίνι μάρκετ και ξενοδοχείων από την Αττική (σε αυτήν τη φάση) μπορούν να παραγγέλνουν φρούτα, λαχανικά, ψάρια, λάδι, μέλι, τυριά και πολλά άλλα προϊόντα και να τα παραλαμβάνουν αυθημερόν ή την επόμενη μέρα, με δωρεάν μεταφορικά ανεξαρτήτως ποσότητας.

Αντίστοιχα, υπάρχει μία λίστα και στη λιανική, όπου και πάλι υπάρχουν προμηθευτές με άμεση παράδοση και ελεγμένη ποιότητα για να εξυπηρετούνται άμεσα οι ιδιώτες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Μέσω αυτής της ενότητας εξυπηρετήθηκαν επιτυχημένα χιλιάδες παραγγελίες κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, όπου υπήρχαν προβλήματα διανομής και παράδοσης ακόμα και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη.

.
.
wikifarmer

Τι είναι το Wikifarmer και ποια είναι η ιδέα πίσω από την δημιουργία του;

To Wikifarmer είναι μία πλατφόρμα που εκπαιδεύει αγρότες και παραγωγούς με σκοπό τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των καλλιεργειών τους, ενώ ταυτόχρονα τους συνδέει απευθείας με χιλιάδες επιχειρήσεις.

Η ιδέα προέκυψε όταν ο Πέτρος Σάγκος, ένας εκ των ιδρυτών λάμβανε καθημερινά ερωτήσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές καλλιέργειας από όλο τον κόσμο. Τότε συνειδητοποιησε πως δεν υπάρχει κάποια παγκόσμια πηγή αγροτικής γνώσης.

Στη συνέχεια και αφού ξεκίνησε μαζί με τον Ηλία Σούση τη δημιουργία της πρώτης παγκόσμιας βιβλιοθήκης (που μετέπειτα αποκαλέστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως το Wikipedia του Αγροτικού Τομέα) κι εκατομμύρια αγρότες άρχισαν να επισκέπτονται το site από όλο τον κόσμο, η ομάδα των ιδρυτών αποφάσισε πως είναι καιρός να λυθεί ένα ακόμη πρόβλημα του γεωργικού τομέα: Η μη ψηφιοποίηση του αγροτικού εμπορίου. Άλλωστε ο αγροτικός τομέας είναι από τους τελευταίους τομείς όσον αφορά την ψηφιοποίηση.

Σε ποιους απευθύνεται το Wikifarmer;

Το Wikifarmer απευθύνεται από τη μία πλευρά στους αγρότες, παραγωγούς, μελισσοκόμους και διανομείς αγροτικών προϊόντων, ενώ από την πλευρά των αγοραστών σε 1) μεγάλες και μικρές βιομηχανίες και βιοτεχνίες επεξεργασίας φαγητού, 2) λιανέμπορους (μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ, μανάβικα), 3) Ξενοδοχεία κι εστιατόρια 4) εισαγωγείς και χονδρέμπορους αγροτικών ειδών.

Φυσικά σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν πολλοί καταναλωτές που επίσης προτιμούν να αγοράζουν μέλια, ελαιόλαδα κι άλλα προϊόντα κατευθείαν από την πηγή. Ο σκοπός είναι να ενώσουμε τους παραγωγούς της Ευρώπης με επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη και στη συνέχεια απ′ όλο τον κόσμο.

.
.
Wikifarmer

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας, για το Wikifarmer, πως σκέφτεστε να το αναπτύξετε;

Σε αυτή τη φάση η πλατφόρμα έχει ήδη επεκταθεί στην Ιταλία, Ισπανία και τη Γαλλία, οπότε βασικός σκοπός είναι να προσθέσουμε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς από το «μποστάνι της Ευρώπης» με στόχο να αποτελέσουμε το βασικό προορισμό αναζήτησης αγροτικών προϊόντων στον κόσμο.

Ταυτόχρονα θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα υπηρεσιών που θα βοηθήσουν τους αγρότες να αναβαθμίσουν την επιχείρησή τους, ενώ για τους αγοραστές σκοπεύουμε να αποτελέσουμε ένα εύχρηστο εργαλείο αγορών που θα τους επιτρέπει να αγοράζουν το φρεσκότερο αγροτικό προϊόν, στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Τι προσφέρει η πλατφόρμα στους Έλληνες παραγωγούς;

Στους παραγωγούς προσφέρει έναν εύκολο τρόπο να δημιουργήσουν τη δική τους παρουσία στο διαδίκτυο,χωρίς να χρειάζεται να κάνουν το δικό τους site και δίνοντάς τους την ευκαιρία να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε χιλιάδες αγοραστές από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ταυτόχρονα δημιουργούμε και συνεργασίες με εταιρείες, όπως π.χ. μεταφορικές, με σκοπό την διευκόλυνση των παραγωγών, αλλά και την επίτευξη καλύτερων τιμών σε διαφορετικές υπηρεσίες.

.
.
Wikifarmer

Τι εργαλεία προσφέρετε στους αγοραστές χονδρικής;

Στους αγοραστές χονδρικής προσφέρουμε 100% εγγύηση ποιότητας και διασφάλιση πως θα παραλάβουν το προϊόν που θέλουν, δυνατότητα ταυτόχρονης διαπραγμάτευσης με εκατοντάδες παραγωγούς online, αλλά κι ένα πολύ εύχρηστο dashboard αγορών για να ελέγχουν το κόστος των αγορών τους.

Γιατί να αγοράσει κάποιος από το wikifarmer στη χονδρική;

Γιατί προσφέρουμε τη δυνατότητα να βρουν εύκολα και γρήγορα τιμές και προϊόντα από περισσότερους από 3,000 έλληνες παραγωγούς και 9,000 παραγωγούς συνολικά, ακόμη και σε περιόδους μεγάλης έλλειψης των προϊόντων.

Επίσης εγγυόμαστε για την ποιότητα και διευκολύνουμε το συντονισμό και τη μεταφοράς και παράδοση των προϊόντων.

Με πόσους παραγωγούς συνεργάζεστε στην Ελλάδα;

Περίπου 3,000 παραγωγούς

Πως διαρθρώνεται το πελατολόγιό σας ανά κανάλι;

Οι βασικές μας κατηγορίες είναι :

1) Μεγάλες και μικρές βιομηχανίες και βιοτεχνίες επεξεργασίας φαγητού,

2) Λιανέμπορους (μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ, μανάβικα),

3) Ξενοδοχεία κι εστιατόρια

4) Εισαγωγείς και χονδρέμπορους αγροτικών ειδών.

Ποια είναι τα top προϊόντα που ενδιαφέρουν τον κόσμο;

Γενικότερα εξέχουσα θέση έχει το ελαιόλαδο, το μέλι, τα πορτοκάλια, οι πατάτες και οι ντομάτες με τα αγγούρια. Βέβαια βλέπουμε πολύ μεγάλη ζήτηση και στα ψάρια, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες την πρώτη θέση έχει πάρει το ηλιέλαιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τι κόστος έχει για να προωθήσει κάποιος τα προϊόντα του στην πλατφόρμα και τι ROI αναμένεται να έχει;

Η εγγραφή στην πλατφόρμα είναι δωρεάν και οι αγρότες πληρώνουν ένα ποσό ανά συναλλαγή.

Τους επόμενους μήνες θα λανσάρουμε τη δυνατότητα προώθησης των προϊόντων τους σε εξέχουσες θέσεις μέσα στην πλατφόρμα και με βάση κάποια τεστ που έχουμε τρέξει, το ROI μπορεί να φτάσει ως και 3 φορές τη διαφημιστική τους επένδυση

Στη λαϊκή βλέπεις αν ο πάγκος σου είναι γεμάτος κόσμο ή όχι.. Online πώς μπορεί ο παραγωγός να παρακολουθήσει στατιστικά στοιχεία, όπως engagement rate και επισκεψιμότητα στα προιοντα του;

Η αλήθεια είναι πως προς το παρόν οι παραγωγοί μπορούν να δουν κυρίως στοιχεία για τις πωλήσεις και για τις παραγγελίες τους, όμως σύντομα θα βλέπουν κι άλλα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να βελτιστοποιήσουν την παρουσία τους στην πλατφόρμα, αλλά και να κατανοήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου προς αυτούς.

|

Δημοφιλή