Ξακουστός Γάλλος σεφ απαγόρευσε στους επιθεωρητές Michelin να επισκεφθούν το νέο του εστιατόριο

Ο Marc Veyrat είχε στο παρελθόν την περίφημη διαμάχη "τσένταργκεϊτ" με τους γαστρονομικούς οδηγούς για ένα σουφλέ.
Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου με ημερομηνία Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ο σεφ τριών αστέρων Marc Veyrat του La Maison des Bois μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής του οδηγού Michelin στην Boulogne-Billancourt, έξω από το Παρίσι, Γαλλία. Ο Veyrat, γνωστός για το μαύρο καπέλο του και την ορεινή κουζίνα του, προσφεύγει στα δικαστήρια κατά του οδηγού Michelin για να μάθει γιατί έχασε το τρίτο του αστέρι φέτος και πώς η έκδοση που φτιάχνει, και μερικές φορές χαλάει, τη φήμη στις διάσημες κουζίνες του κόσμου θα μπορούσε να τον κατηγορήσει για τη χρήση τυριού τσένταρ σε μια συνταγή. (AP Photo/Michel Euler, αρχείο)
Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου με ημερομηνία Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ο σεφ τριών αστέρων Marc Veyrat του La Maison des Bois μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής του οδηγού Michelin στην Boulogne-Billancourt, έξω από το Παρίσι, Γαλλία. Ο Veyrat, γνωστός για το μαύρο καπέλο του και την ορεινή κουζίνα του, προσφεύγει στα δικαστήρια κατά του οδηγού Michelin για να μάθει γιατί έχασε το τρίτο του αστέρι φέτος και πώς η έκδοση που φτιάχνει, και μερικές φορές χαλάει, τη φήμη στις διάσημες κουζίνες του κόσμου θα μπορούσε να τον κατηγορήσει για τη χρήση τυριού τσένταρ σε μια συνταγή. (AP Photo/Michel Euler, αρχείο)
Michel Euler via AP

Ο διάσημος Γάλλος σεφ Mαρκ Βεϊρά «απαγόρευσε» στους επιθεωρητές του οδηγού Michelin να επισκεφθούν το νέο του εστιατόριο.

Ο 74 χρόνος σεφ φημίζεται για τη χρήση αλπικών φυτών και βοτάνων στις μαγειρικές του δημιουργίες και άνοιξε πρόσφατα το ρεστοράν του στο χιονοδρομικό κέντρο Megève στην Άνω Σαβοΐα.

Ο Βεϊρά έχει λάβει συνολικά εννέα αστέρια Michelin και είναι ο πρώτος μάγειρας που πήρε τον τέλειο βαθμό 20/20 στον οδηγό Gault et Millau για κάθε ένα από τα δύο πρώτα του εστιατόρια.

Ένα γεύμα στο νέο του εστιατόριο, το οποίο υπερηφανεύεται για την «κουζίνα υψηλού επιπέδου», θα κοστίζει στους πελάτες 450 ευρώ ανά άτομο, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των ποτών.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι μόλις 18 θέσεις διατίθενται στο “Le Restaurant Marc Veyrat”, αλλά οι επιθεωρητές της Michelin δεν θα είναι ανάμεσά τους, καθώς ο Βεϊρά φαίνεται να κρατάει ακόμα μούτρα από τη διαμάχη του 2019 με τους γαστρονομικούς οδηγούς.

«Δεν θέλω να είμαι στον οδηγό Michelin και είμαι έτοιμος να βάλω έξω μια πινακίδα που να λέει: ”Απαγορεύεται ο οδηγός Michelin»”, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien.

Το 2019, οι επιθεωρητές του ξακουστού γαστρονομικού οδηγού, ο οποίος επιβραβεύει τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο, υποβάθμισαν το εστιατόριό του “La Maison des Bois” από την κορυφαία βαθμολογία των τριών αστέρων σε δύο αστέρια.

Ο υποβιβασμός ήρθε αφού ένας επιθεωρητής της Michelin φέρεται να είπε στον Βεϊρά ότι δεν τους άρεσε η χρήση τυριού τσένταρ στο σουφλέ του!

Ο Βεϊρά έγινε έξω φρενών με αυτό το σχόλιο, τονίζοντας σε επιστολή του προς τη Michelin ότι είχε χρησιμοποιήσει μόνο τοπικά τυριά Reblochon, Beaufort και Tomme στο πιάτο του.

Μάλιστα η διαμάχη έγινε γνωστή στον κλάδο της εστίασης ως «τσένταργκεϊτ». Ο Βεϊρά είχε περιγράψει το περιστατικό ως «χειρότερο και από πληγή» και «βαθιά προσβλητικό» και δήλωσε ότι «του προκάλεσε κατάθλιψη».

Σε ανακοίνωσή της, η Michelin ανέφερε ότι μπορεί να «κατανοήσει την απογοήτευση για τον κ. Βεϊρά, του οποίου το ταλέντο κανείς δεν αμφισβητεί, ακόμη και αν λυπούμαστε για την παράλογη επιμονή του στις κατηγορίες του».

Την ίδια χρονιά, ο Βεϊρά μήνυσε μάλιστα τη Michelin, ζητώντας από τους οδηγούς να αποκαλύψουν τα συγκεκριμένα κριτήρια για τα οποία το εστιατόριό του είχε υποβιβαστεί. Το γαλλικό δικαστήριο απέρριψε τελικά την υπόθεσή του και του ζήτησε να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα.

Πάντως οι επιθεωρητές της Michelin λειτουργούν ανώνυμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να τους απαγορεύσουν την είσοδο.

Πηγή: Independent

Δημοφιλή