Νέα έκτακτα μέτρα για την ανάσχεση του νέου κύματος κορονοϊού λαμβάνουν κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη, καθώς η Covid-19 επελαύνει ξανά: Κύπρος και Ολλανδία ανακοίνωσαν νέα, αυστηρά μέτρα, ενώ τα κρούσματα σημειώνουν ρεκόρ σε διάφορα τμήματα της ηπείρου. Παράλληλα, νέα προειδοποίηση απηύθυνε το ECDC.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κορονοϊός: Στα 7.108 τα νέα κρούσματα, με 93 θανάτους
Κύπρος: Μόνο με τρίτη δόση η πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους
Οι αρχές στην Κύπρο θα αρνούνται την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους όπως εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ σε όποιον δεν έχει λάβει τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου, επτά μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό (με δύο δόσεις) κατά του COVID-19, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος (Τετάρτη 24 Νοεμβρίου).
Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας είπε ότι το μέτρο, το οποίο συνεπάγεται την ανάκληση του SafePass - δηλαδή του λεγόμενου ”διαβατηρίου εμβολιασμού” - θα τεθεί σε ισχύ στις 18 Δεκεμβρίου η Κύπρος προσπαθεί να ανακόψει τον πολλαπλασισμό των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Ο κ. Χατζηπαντέλας ανακοίνωσε επίσης ότι από τις 15 Δεκεμβρίου, μόνο παιδιά (ηλικίες 12 ετών και άνω) που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστά και υπαίθρια αθλητικά στάδια, θέατρα, κινηματογράφους, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια.
Η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, θα γίνει υποχρεωτική για όλους τους μαθητές άνω των 6 ετών στο τέλος του μήνα. Τα παιδιά μεταξύ 6 και 11 ετών θα πρέπει επίσης να προσκομίσουν πιστοποιητικό, ότι είτε έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες, είτε έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR την προηγούμενη εβδομάδα για πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι.
Όλα τα παιδιά του σχολείου θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις PCR για να πάνε στο σχολείο, μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ακυρώνονται.
Το ποσοστό μόλυνσης από τον COVID-19 κυμάνθηκε κοντά ή πάνω από το 0,50% τις τελευταίες εβδομάδες και οι κυπριακές αρχές προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα εάν αυτά που ανακοινώθηκαν δεν αποφέρουν αποτελέσματα.
Σχεδόν σε ποσοστό 81% οι ενήλικες στην Κύπρο είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 67% για τον γενικό πληθυσμό. Περίπου το 14% του πληθυσμού έχει λάβει μέχρι στιγμής την τρίτη δόση του εμβολίου.
Έκτακτα μέτρα στην Ολλανδία
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές στην Ολλανδία. Την Τετάρτη καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων καθώς για πρώτη φορά αναφέρθηκαν πάνω από 23.700.
Η ολλανδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει εκτάκτως την Παρασκευή νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας μετά από το νέο ξέσπασαμα της που ασκεί τεράστια πίεση στα νοσοκομεία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιόνγκε.
Σύμφωνα με τον Ντε Γιόνγκε η Ομάδα Διαχείρισης Επιδημιών (OMT) κλήθηκε να συμβουλεύσει το υπουργικό συμβούλιο εσπευσμένα την Πέμπτη.
Η συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό που ήταν προγραμματισμένη για την 3η Δεκεμβρίου μεταφέρθηκε κατά μία εβδομάδα νωρίτερα αυτή την Παρασκευή λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. Την Παρασκευή θα αποφασιστεί ποια νέα μέτρα θα ανακοινώσει το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο.
Το υπουργικό συμβούλιο ήλπιζε ότι τα «σκληρά μέτρα» ( όπως το πρόωρο κλείσιμο της εστίασης και των καταστημάτων) αυτή την εβδομάδα θα οδηγούσε σε μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Προς το παρόν, ωστόσο, τα μέτρα αυτά φαίνεται να έχουν περιορισμένο μόνο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον απερχόμενο υπουργό Υγείας, τα στοιχεία πρέπει να αλλάξουν αυτή την εβδομάδα για να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση της πίεσης στην υγειονομική περίθαλψη. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, αυτή η ανατροπή πρέπει να «αναγκαστεί». Το OMT θα συνεδριάσει το απόγευμα της Τετάρτης.
Την Τρίτη, περισσότερα από είκοσι χιλιάδες θετικά τεστ κορονοϊού καταγράφηκαν εγκαίρως για όγδοη ημέρα. Επίσης, 349 νέοι ασθενείς με κορονοϊό εισήχθησαν σε νοσηλευτικούς θαλάμους νοσοκομείων της Ολλανδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις 29 Δεκεμβρίου πέρυσι.
«Οι αριθμοί όχι μόνο είναι ακλόνητα υψηλοί, αλλά είναι και στην κορυφή της πρόγνωσης. Τις τελευταίες ημέρες είδαμε στην πραγματικότητα το αντίθετο από την ανάκαμψη που θέλουμε να δούμε. Επτακόσιοι ασθενείς με κορονοϊό έχουν εισαχθεί σε δύο ημέρες. Αν συνεχιστεί η κατάσταση με αυτόν τον ρυθμό, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα», είπε ο Ντε Γιόνγκε.
Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας απέφυγε να προβλέψει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα τόνισε πως είναι αναπόφευκτη. «Τα στοιχεία είναι ζοφερά και ανησυχητικά. Δεν ζητάμε απλώς επείγουσες συμβουλές από το OMT».
H κατάσταση σε άλλες χώρες- προειδοποίηση από ECDC
Η Σλοβακία, η Τσεχία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν αριθμούς- ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων καθώς η Ευρώπη μπαίνει στον χειμώνα και οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους εν όψει των Χριστουγέννων. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει ήδη να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις στους πολίτες τους, ωστόσο χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια ως προς το ποιοι έχουν προτεραιότητα και ποια είναι τα χρονικά διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ αρχικού κύκλου εμβολιασμών και αναμνηστικών δόσεων. Η Αυστρία έχει ήδη επιβάλει lockdown στον πληθυσμό της αυτή την εβδομάδα για τουλάχιστον 10 ημέρες, ενώ η Σλοβακία ανακοίνωσε την υψηλότερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων την Τετάρτη, όταν η κυβέρνηση ενέκρινε lockdown δύο εβδομάδων, όπως μετέδωσαν το ΤΑ3 και άλλα ΜΜΕ. Πολύ μεγάλη άνοδος σημειώθηκε και στην Τσεχία, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 25.000 για πρώτη φορά, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση εξετάζει επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 και σε κάποια επαγγέλματα, όπως στους υγειονομικούς. Η Ουγγαρία ανέφερε 12.637 νέα ημερήσια κρούσματα, ενώ η Γαλλία αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα περιορισμού της Covid-19 την Πέμπτη, καθώς οι ρυθμοί νέων λοιμώξεων αυξάνονται.
Η Ιταλία αναμένεται να περιορίσει την πρόσβαση σε κάποιους εσωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους, ενώ η Πολωνία προσανατολίζεται προς αύξηση περιορισμών εάν δεν μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα προσεχώς. Πολλές περιοχές της Γερμανίας ήδη επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα, εν μέσω της χειρότερης έξαρσης της Covid-19, με τον απερχόμενο υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, να λέει τη Δευτέρα πως μέχρι το τέλος του χειμώνα σχεδόν όλοι στη Γερμανία θα έχουν «εμβολιαστεί, αναρρώσει ή πεθάνει».
«Κώδωνα κινδύνου» κρούει το ECDC
Πρόσφατα μοντέλα που εξετάστηκαν από το ECDC υποδεικνύουν πως η εν δυνάμει υγειονομική επιβάρυνση σε ΕΕ/ Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο από τη μετάλλαξη Δέλτα θα είναι πάρα πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός και αν τεθούν σε εφαρμογή επειγόντως μέτρα δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό.
Όπως αναφέρει σε μήνυμά της Άντρεα Άμον, διευθύντρια του ECDC, από τις αρχές του έτους έλαβε χώρα μια ταχεία ακολουθία προγραμμάτων εμβολιασμού σε ΕΕ και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που απέτρεψε επιτυχώς θανάτους και μείωσε νοσηλείες και μετάδοση. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα υποκατηγορίες πληθυσμού και ηλικιακές ομάδες όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλότερη από ότι θα ήταν επιθυμητό, ακόμα και σε χώρες με καλά ποσοστά. «Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά άτομα που κινδυνεύουν με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 που πρέπει να προστατέψουμε το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να εστιάσουμε επειγόντως στο να κλείσει αυτό το χάσμα ανοσίας, να παρέχουμε αναμνηστικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες και να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικά μέτρα» συμπληρώνει.
Όπως τονίζει η Άμον, αυτή τη στιγμή κάτω από το 70% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ/ Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου είναι πλήρως εμβολιασμένο, «κάτι που αφήνει ένα μεγάλο κενό που «δεν μπορεί να γεφυρωθεί ταχέως και αφήνει άφθονο χώρο για να εξαπλωθεί ο ιός». Δεδομένου ότι τα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία εναντίον της σοβαρής νόσησης, οι προβλέψεις δείχνουν πως ένας μεγάλος αριθμός των νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία θα είναι ανεμβολίαστα άτομα, ειδικότερα ανεμβολίαστοι σε ομάδες κινδύνου. «Το παρόν συνολικό επίπεδο λήψης εμβολίων σε ΕΕ/ Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ως εκ τούτου, θα είναι ανεπαρκές για τον περιορισμό της επιβάρυνσης από κρούσματα Covid-19 και νοσηλείες τους χειμερινούς μήνες, και οι χώρες με χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο».
Όπως υπογραμμίζεται, προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η αύξηση εμβολιασμών, μα ειδικά σε ηλικιωμένους, ευάλωτους και υγειονομικούς, ενώ οι χώρες «θα έπρεπε επίσης να σκέφτονται αναμνηστικές δόσεις σε όλους τους ενηλίκους, 18 και άνω, με προτεραιότητα στους άνω των 40. Αυτό για να αυξηθεί η προστασία απέναντι στη μόλυνση εξαιτίας της μειούμενης ανοσίας, που θα μπορούσε εν δυνάμει να μειώσει τη μετάδοση στον πληθυσμό και να αποτρέψει επιπλέον νοσηλείες και θανάτους. Η αναμνηστική δόση συστήνεται έξι μήνες μετά τη ολοκλήρωση του αρχικού κύκλου το νωρίτερο δυνατόν. Τα προγράμματα εμβολιασμού χρειάζονται χρόνο και η πλήρης επίδραση των εμβολίων λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Καθώς υπάρχουν κάποια στοιχεία για μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού με το πέρασμα του χρόνου απέναντι στη μόλυνση και τη μετάδοση, είναι επίσης σημαντικό να διατηρούμε ή να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις» τονίζεται.
Σαφή προειδοποίηση απέστειλε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η νέα αξιολόγηση κινδύνου του ECDC είναι ξεκάθαρη: πρέπει να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς για να ελέγξουμε την πανδημία. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Αναμνηστικές δόσεις πρέπει να γίνουν διαθέσιμες για ενηλίκους, με προτεραιότητα στους άνω των 40 και τα ευάλωτα άτομα. Και ας κρατήσουμε αποστάσεις και μάσκες!».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τρίτη πως επιπλέον 700.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από Covid-19 στην Ευρώπη ως τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το σύνολο πάνω από τα 2,2 εκατ., καλώντας παράλληλα τους πολίτες να εμβολιαστούν και να λάβουν αναμνηστικές (ενισχυτικές) δόσεις.
Οι θάνατοι συνολικά από την ασθένεια του αναπνευστικού στις 53 χώρες του ευρωπαϊκού τομέα του ΠΟΥ έχουν ήδη ξεπεράσει τα 1,5 εκατομμύρια, όπως ανέφερε, με τον ημερήσιο ρυθμό θανάτων να διπλασιάζεται από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, στους 4.200 ημερησίως. Σημειώνεται πως ο ευρωπαϊκός τομέας του ΠΟΥ περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, καθώς και την Τουρκία.
«Αθροιστικά οι θάνατοι προβλέπεται να έχουν ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια ως την άνοιξη το επόμενο έτος, με βάση τις υπάρχουσες τάσεις» ανέφερε, προσθέτοντας πως η Covid-19 είναι πλέον το κορυφαίο αίτιο θανάτου στην περιοχή. Υψηλή ή ακραία πίεση στις ΜΕΘ αναμένεται σε 49 από τις 53 χώρες ως την 1η Μαρτίου, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.
Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ουγγαρία ήταν μεταξύ των χωρών που αναμενόταν να βιώσουν ακραία πίεση στη χρήση ΜΕΘ στις αρχές του 2022, σύμφωνα με δεδομένα που επικαλείται ο ΠΟΥ Ευρώπης. Η Ολλανδία άρχισε να μεταφέρει ασθενείς στη Γερμανία την Τρίτη, καθώς αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία και οι μολύνσεις αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο ΠΟΥ ανέφερε πως μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων ατόμων, καθώς και «μειωμένης προστασίας που προκύπτει από το εμβόλιο» ήταν μεταξύ των των παραγόντων που προκαλούν τη μεγάλη εξάπλωση στην Ευρώπη, πλάι στην κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα και της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας. Ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να κάνουν αναμνηστική δόση «εάν προσφέρεται». Σημειώνεται πως αξιωματούχοι του ΠΟΥ στη Γενεύη είχαν προηγουμένως συστήσει να αποφεύγονται οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων μέχρι να λάβουν πρώτες δόσεις περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο. Ο ΠΟΥ Ευρώπης έκανε λόγο επίσης για αυξημένα στοιχεία περί μείωσης της προστασίας έναντι μόλυνσης και ήπιας νόσησης από τα εμβόλια.
«Η κατάσταση με την Covid-19 ανά την Ευρώπη και την κεντρική Ασία είναι πολύ σοβαρή. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν δύσκολο χειμώνα, μα δεν θα έπρεπε να χάνουμε τις ελπίδες μας, επειδή όλοι μας- κυβερνήσεις, υγειονομικές αρχές, μεμονωμένα άτομα- μπορούμε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση για τη σταθεροποίηση της πανδημίας» ανέφερε ο Κλούγκε.
Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, HLN